Araba parklarına önem verdiğimiz (ki onlar da yetersiz) kadar çocuk parklarına önem vermiyoruz. Gelişen teknoloji ve belediyecilik sebebiyle çocuk parkları farklı bir özellik ve önem arz etmektedir. Çocuk parkları neden önemlidir? Modern ve çağdaş şehirler de insan tabiatına uyumlu gelişmeler yetersizdir. Arsa değerleri maalesef birçok ihtiyaçları ötelemiştir. Bunlardan biri de çocuk parklarıdır. Kaç haneye ve çocuk sayısına göre kaç metre kare oyun bahçesi gerekir? Acaba planlamalar buna göre yapılıyor mu?
Peygamberimiz namaz kılarken üstüne ve omuzuna çıkan torunlarını ininceye kadar namazı uzatırmış. Çocukların oyun ve eğlencelerini engellemez ve mani olmazmış. Onlarla oyun oynar ve şakalaşırmış. Bu yazıda örnekleri uzunca yazamayacağım. Bir defasında Hz. Hasan ve Hüseyin'i Hz. Peygamber'in birer omuzuna oturmuş halde gören Hz. Ömer, onlara "Altınızdaki at ne kadar değerlidir!" diye latife yaptı. Bunun üzerine Hz. Peygamber, Hz. Ömer'e, "Onlar da ne iyi binicidir!" diyerek karşılık vermiştir.
Hz. Peygamber, kendisine hizmet eden Hz. Enes'i bir iş için göndermişti. Ancak o, dışarıda çocuklarla oyuna dalmış ve gecikmişti. Bunun üzerine durumu öğrenmek üzere dışarı çıkan Hz. Peygamber, Hz. Enes'i çocuklarla oynarken görür ve arkasından yaklaşır ve gülerek, gönderdiği yere gidip gitmediğini sorar. O da evet gidiyorum diye cevap verir.
Çocuk parklarının problemleri ve eksiklikleri nelerdir?
Mahallelerin girişinde veya muhtarlıklarda nerede çocuk bahçesi var, ilan edilmelidir.
Çocuk bahçelerinin içinde çocukların su içmesini sağlayacak çeşmeler,
Çocuk bahçelerinin etrafında mobesa benzeri güvenlik kameraları,
Yaşlıların torunlarını beklerken oturacakları taburelerin konması,
Yanında çocuk olmayan kişilerin bu mekânlara girişi yasaklanmalıdır.
Geceleri mahalleyi rahatsız edecek boyutta insanların çocuk parklarını meşgul etmeleri engellenmelidir. Ayrıca aydınlatma sağlanmalıdır.
Mahalle muhtarlarının veya azalarının çocuk bahçelerin durumlarıyla ilgilenip, yetkililerle bilgi paylaşımı yapmaları gerekir.
Parkların mümkünse yol kenarına çıkan giriş ve çıkışları kapatılmalıdır. Zira çocuklar yola atlamaktadırlar.
Parklarda bisiklet sürülmesine engel olunmalı ve şehrin uygun yerlerine çocuklar için bisiklet parkuru kurulmalıdır.
Salıncakların zincir ayarları, oturakların koruyucuları temin edilmelidir.
Oyuncakların bakımları ve çocukların seviyesine göre çeşitleri sağlanmalıdır.
Çocuk bahçelerinin yanında elektrik trafoları konulmamalıdır.
Park eğlence araçlarının özel bir karışımla en azından senede iki kez yıkanıp, temizliğinin sağlanması gerekir. Yağmurun yıkamasına terk edilmemelidir.
Belli zaman aralıklarıyla çocuk parklarında/bahçelerinde çocuk programları düzenlenmelidir.
Sakarya park, kent park, millet bahçesi gibi herkesin ulaşamayacağı çocuk parklarına ücretsiz otobüs seferleri düzenlenmelidir. (Bazı ülkelerde toplu taşıma herkese ücretsizdir)
Büyük parklarda güvenlikçiler oyun bahçesinin etrafında görünmeli ve caydırıcı olarak nöbet tutmalıdır.
Hafta sonları kalabalık zamanlar da gerekirse sağlıkçı bir memur bulundurulup acil olaylara müdahale etmelidir.
Çocuk bahçesinde ki oyun kumlarının sokak hayvanlarının dışkıları için ilaçlama veya başka bir önlem alınarak temiz olması sağlanmalıdır.
Sokak hayvanlarını gezdirenlerin çocuk oyun bahçelerinde hayvan gezdirmemeleri için duyurular yapılmalıdır. Çocuklara zarar verebilirler.
Farklı zamanlarda ilan edilerek şişme balon ve benzeri oyuncaklar kurularak farkındalık sağlanmalıdır.
Valilik bahçesine, camilerin bahçelerine (imkân varsa) çocuk parkı kurularak millet ve devlet sevgisinin aşılanması sağlanmalıdır.
En önemlisi ise sadece engelli çocukların girebileceği oyun parkları, onlara uygun aletlerin alımıyla ilgilenip inşa ve ihyasına çalışılmalıdır.
Çocuklar emanettir, onlara merhametle yaklaşmalı, oyun ve eğlence için imkânlar ihmal edilmemelidir. Oyuna doymayan çocuk, büyüse de oyun özlemindedir.
Çocuklar için oyun parkı, imkân ve program sağlayan belediye çalışanlarına teşekkür, daha güzeline ve güvenli olana kavuşmak dileğiyle duacıyız.