Üniversiteler şehrimiz de Sakarya Üniversitesi bahar programında farklı etkinlikler düzenlemiştir. Bilim, kitap, sanat, film, spor ve kariyer olmak üzere 9 Mayısta başlayıp 18 Mayısa kadar devam eden etkinlikler şehrimize farklı bir atmosfer yaşatmıştır. Yazar söyleşileri, imza günleri ve konferanslar zihni ve kalbi donanım için oldukça yüksek verim de geçmiştir.
Programların sadece lisans öğrencilerine değil, çocuk arabasında ki bebekten, engelli arabasına kadar halkın her kesimine açık olması daha bir iç açıcı olmuştur. Her yaştan çocuklara hitap eden programlar, farklı kültürleri göz önüne sererek irfan mektebinin şubeleri olmuştur.
Ailece gidilecek kitap ve söyleşi çadırları görülmeye değerdi. Kaçıranlar pişman olmakla beraber seneye inşallah şimdiden ikincisine niyetli olmak yüreklerini soğutacaktır. Onlarca yazar ve binlerce kitap ve konferansların vicahen yapılması hemşehrilerimizi sevindirmiştir.
Kitap öyle değerlidir ki yıllar sonrasına manevi bir miras olarak hizmet sebebidir. Kitapların birbirine komşu olması, umarım insanları da birbirine yakınlaştırmaya vesile olacaktır. Ciddi bir altyapı ve programla yapılabilecek bu çalışma gelecek yıllara ışık tutacaktır.
Her program herkesin dikkatini çekmeyebilir fakat herkesi toplayacak ve kalıcı olacak çalışmanın öznesi gençlik ve insandır. 36 civarında destek olan kurumun gayreti de işin önemini göstermektedir. Adeta bir seferberlik ruhuyla hareket eden program güzel havası ve iklimiyle okulu ve irfanı halk ile tanıştırmıştır. Gençler, eşler, çocuklar ve dedelerle torunlar hep bir arada ziyarette bulunmuştur. Kimi sadece kitabı alırken, kimi imzaya talip oldu, kimi ise yazarı dinlemeyi tercih etti. Vakti olana her gün farklı programlar sunuldu.
Kitap fuarı denince İstanbul ve Kocaeli ’ye gidilirdi, şimdi ise eğitim yuvasında okurlarıyla buluşarak gerçekten büyük üniversite ve şehir olmanın göstergesini sundu. Esentepe’den sadece rüzgâr değil bu sefer milli bir irfan esti şehrin semalarına. Yazarı ve kitabı kalemiyle şehrimize misafir olmuşlardı. “Oku emriyle başlayan ve Kaleme” yemin eden medeniyetin müntesipleri olarak diğer başarıların hepsi bu iki esasa bağlıdır.
Üniversiteler şehirler için kan pompalayan bir kalp mesabesindedir. Bu kalp sadece maddi kanın değil aynı zamanda manevi irfanında beşiği olmalıdır. Mekân, muallim, kitap ve öğrenciyle çıkılan bu yolculukta en değerli husus zamanın kıymet ve değerini koruyabilmektir. Akademik eğitim gerçekleşen bir rüya olmalıdır. Akademik özgürlük şahsi ve nefsi bir yükseliş değil, toplumu yükseltmeye vesile olmalıdır. Hayalin hakikate kavuşmasıdır.
Hakikatler sadece mekân ve muallimle kitaba bağlı değildir. Aynı zamanda talip olanın gayretiyle mütenasiptir. Doğruyu göstermekle, doğruya ulaştırmak arasında fark vardır. Olmayan gücü varmış sanmak hata olduğu gibi, olan gücü kullanmamak da varlığı zayi etmektir.
Saüfest farklı bir dirilişe ve tefekküre ulaşmak için bir çırağ, yol gösteren bir kor ve ateş, etrafını mübarek kılacak bir yolculuğa sebep olmalıdır. Leke kabul etmeyen en büyük hakikat eğitim ve bu yolda ki yolculuktur.
Emeği geçen Sakarya üniversitesine ve Büyük Şehir Belediyesine ve tüm katılımcılara teşekkür eder, tekrarını tecrübeler ışığında bekleriz.
(Pazar sabah namazını müteakip Hz. Musa’ya eziyet edenleri dinlemeye Orhan camiine bekleriz.)