Sakarya Büyükşehir Belediyesi Akyazı Kuzuluk’ta hayata geçirdiği Seracılık Mükemmeliyet Merkezi’nde ilk hasat gerçekleşti, 8 farklı ürün elde edildi.
Seracılık Mükemmeliyet Merkezi hakkında bilgi veren Ziraat Yüksek Mühendisi Seda Belen Erenler, “Jeotermal ısının bulunduğu yerler topraksız tarıma elverişli bölgedir. Akyazı bu konuda aranan kan. Burada topraksız tarım yöntemi ile 8 çeşit domates yetişiyor. Topraksız tarım ile Hindistan cevizi kabuklarında yetiştiriciliğimizi yapıyoruz. Tam otomasyonlu sera kullanıyoruz. Bir nevi damla sulama sistemi diyebiliriz, konvansiyonel tarımdan farklı olarak yılın 12 ayı boyunca da üretim yapabilmekteyiz.” Diye geniş bir açıklaması ile ürün yetiştirme başta olmak üzere tüm yönteme dair bilgilendirmede bulunmuş.
Özellikle Akyazı ve bölgesi için alternatif tarım yetiştiriciliğinin yapılabileceği ve yine açıklamalardan anladığımız üzere yılın 12 ayı üretim yapılabilmekte.
Daha ötesi ise kanserli hücrelere karşı savaşan domates çeşidinin de yetiştirildiğini aktaran Erenler, “Burada özel yetiştirdiğimiz siyah ve kahverengi domateslerimiz bulunmakta. Bu domates çeşitlerinde normal domateslere göre likopen oranı çok daha yüksek. Likopenin kanser hücrelerini öldürücü etkisi bulunmakta. Vücutta likopen içeriğinin yüksek olması kanser hücrelerine karşı savaşta çok önemli bir etken.” Şeklinde bir açıklaması var ki çok dikkatimi çekti.
Seracılık üretim modeli içerikli ürün üretme adına da son derece önemli, özellikle kanserli hücrelerle mücadele edilmesi azımsanmayacak öneme haiz.
Dolayısıyla bu yönde üretimin yaygınlaştırılarak geliştirilmesi kaçınılmaz, Sakarya Büyükşehir Belediyesi önemli bir çalışmayı başlatmış oldu. Akyazı bölgesi üretimin üssü olacak anlaşılan, jeotermal ısının bulunduğu bölgeler topraksız tarıma elverişli diye bir tespit var.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma yönelik farklı çalışmalarını da biliyoruz, bu tarafı ile öncü olmalı demo niteliğinde olmalı. Büyükşehir Belediye üretimi teşvik etmeli, üretimi içinde yer almamalı.
Sakarya’nın her bölgesi tarıma elverişli, verimli toprakları ile yılda 3 farklı ürünün alınabileceği tarımsal zenginliğe sahip.
Sakarya, hava ve iklim koşulları açısından tarımsal üretim için uygun, tarla ve bahçe bitkileri ve meyvecilik ürünleri açısından zengin ve çeşitlilik barındıran verimli topraklara sahip. Tarımsal potansiyelin yüksek olduğu en önemli illerin başında yer alır. Tarım ile birlikte tarıma dayalı sanayi sektörünün gelişmesine en uygun iller içerisinde yer alır.
Ancak yaşanılan ekonomik sıkıntılar, tarımsal ürünlerin girdi fiyatlarında ki artışlar tarımı özellikle son yıllarda bitirme noktasına kadar getirdi. Bu sebepledir ki ya tarımsal alanlar ekilmemekte ya da tarımsal faaliyetler ikinci faaliyet haline dönüştü.
Tarımsal alanları daha verimli kılmak hangi ürünlerin üretilmesi hususunda bilinci oluşturmak, üretimi desteklemek yani tarıma teşvik oluşturmak görevini üstlenmeli Büyükşehir Belediye.
Tarımsal ürünlere olan talebin giderek artması, tarım ve tarıma dayalı sanayi üretiminin arttırılması ve geliştirilmesi kaçınılmaz bir zorunluluk hali, yakın bir gelecekte bugün bulunduğundan çok daha önemli olacak ve stratejik önem taşıyacak.
Onun içindir ki kaybedilmiş her vakit ve ekilemeyen her bir alan geleceğinde tehdidi demektir. Sakarya Büyükşehir ve Ziraat Mühendisi olan başkan Ekrem Yüce, üretimi teşvik etmeli ve Sakarya’lı çiftçisinin önünü açmalı. Haksız rekabetin önünü açmamalı.
Üreten değil üreteni yönlendiren olmalı, rol model oluşturmalı.
Bugüne kadar yapılan tüm çalışmaların, sakarya çiftçisi açısından değerlendirelebilecek tek faydası olmadı. Çiftçiyi geliştirmek ve desteklemek önceliğiniz değilse, sağlayacağınız fayda da yok demektir.
Çiftçiye kulak vermeli, dinleyin bakın ne diyor !!