Kaynarca ilçesinde kurulmakta olan Kaynarca Mobilya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve Doğu Marmara Makine İmalatçıları İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, TBMM gündeminde.
CHP Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi sundu;
1- Söz konusu iki sanayi bölgesinde çalışmaya gelecek kişiler ve aileleri için konut ihtiyacı planlanmış mıdır? Planlanmış ise bölgede talep dolaysısıyla ciddi bir barınma sorunu doğacağı ve kiralarda artış olacağı için bunu önleyici ne tür tedbirler alınmıştır? Bu konuda ilgili Bakanlıklarla bir görüşme yapılmış mıdır?
2- Söz konusu OSB’lerde çalışacak ara elemanlar için meslek lisesi veya yüksekokul açılması hakkında Milli Eğitim Bakanlığı ile bir planlama tarafınızca yapılmış mıdır? Bakanlık ile görüşülerek yeni okulların açılması ya da mevcut okullara ihtiyaca binaen konu bazlı dersler eklenmesi planlanmış mıdır?
3- Kaynarca’da yapılacak olan iki organize sanayi bölgesinin altyapı ihtiyacı için gerekli Bakanlıklarla elektrik, su ve doğalgaz vb. gibi konular ile ilgili ön hazırlık ve program yapılmış mıdır?
Ayça Taşkent, büyük ölçekli ve ortalama 10-15 bin kişinin istihdam edileceği bu organize sanayi bölgelerinin kurulmadan önce, gerekli hazırlıkların yapılması gerektiğini vurguladı.
Taşkent’in açıklaması akılları hep aynı kaygıyı getiriyor, plansız başlanılan yatırımlar ve sonrasında yaşanılan bir dizi olumsuzluklar. En küçük yatırımdan en büyüğüne kadar birbirinin tekrarı uygulamalar.
Deveye “Boynun neden eğri?” diye sormuşlar; “Nerem doğru ki!” demiş.
Hangi işimiz doğru ki sanayi bölgeleri yatırımı düzgün olsun. Bu ve benzeri birçok örnek yaşadık, bu türden plansızlığın ana şehriyiz dersek abartmış olmayız.
Onun için Kaynarca’da planlanan Organize Sanayi Bölgesi, yatırımı içinde şaşırmamak gerek, soru önergesi sunulan Bakan’ın cevap verme olasılığı yok olsa da Taşkent’in sıraladığı her sorunun cevabı ortada, bizim tecrübemiz sorularında cevabını bize veriyor.
Bir iki hatırlatma ile ne dediğim daha net anlaşılır sanırım;
Deprem sonrası daha güvenli bölge diye ilan edilen ve yeni yerleşimin adresi diye tanımlanan Yeni Kent bölgesinde yüzlerce konut inşa edildi, zorunlu göçe tabi tutulduk.
Yaşam alanları planlanmış, meskenler, iş yerleri ve birkaç çocuk parkı yapıldı ancak gel gör ki çok sıradan olan yol! düşünülmemiş.
Birçok ilçeden daha büyük bir yerleşke planlanıyor, yol akıllara gelmiyor. Hatırlayanlar bilecektir Yeni Kent bölgesi bağlantı yolumuz Yazlık ve Çark Deresi arasında ki dar olan yol, birçok kazaya yol açtı.
9 yurttaşımızın ölümüne sebep olan kaza yolun yetersizliğini akıllara getirdi ve mevcut kullanımda olan Sebahattin Zaim Bulvarı yapıldı.
Ölümlü kazalar meydana gelmese yol akıllara gelmeyecek, yıllar yılı bağlantı yolu olmadan hayatımıza devam edecektik, bu durumdan da kimsenin rahatsızlığı olmayacaktı.
Benzeri durumu Karaman’da yapılan Yeni Kent Devlet Hastanesinde yaşadık, yine hatırlayanlar bilecektir hastane hizmete açıldıktan çok uzun yıllar sonra bağlantı yolu yapıldı.
2005 yılında hizmete açılan Yeni Kent Devlet Hastanesinin bağlantı yolu 2010 yılında yapıldı.
Alandüzü’nde yapımı devam eden bin yataklı devlet hastanesi de benzeri akıbeti yaşayacaktır, kimsenin kuşkusu olmasın.
Bugün itibariyle kullanımda olan bir yol yok, inşaat taşıtlarının kullanımında olan zorunlu bir tali yol var. Maalesef benzeri bir akıbet beklemekte.
Buna benzeri örnekleri arttırabilmek mümkün, plansızlığın marka şehriyiz…
Yazının başına dönelim, CHP Milletvekili Ayça Taşkent, Kaynarca’da kurulmakta Sanayi Bölgeleri için haklı kaygılar içeren soru önergesini Sanayi ve Teknoloji Bakanı’na cevaplaması istemiyle sundu.
Bir kez olsun eksiksiz ve doğru zamanda planlama yapılsın beklentisi taşıyan soru önergesi, göreceğiz ki ya cevapsız kalacak ya da kendi bildiklerini okumaya devam edecekler, soru önergesinde dile getirilen hiçbir eksiklik yerine getirilmeyecek.