Karasu’da, sahilde kurulması planlanan Güneş Enerji Santrali için ÇED toplantısı yapılacak. Karar Karasu yurttaşına bırakıldı.

Karasu’da 2 Güneş Enerji Santrali ve Elektrik Depolama Tesisi projesi ilgili firma tarafından hazırlandı.

Sakarya Valiliği Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusu yapılırken, Valilik başvuruyla ilgili 19 Kasım 2024 tarihinde “Halkın Katılımı Toplantısı” düzenlenmesi kararı verdi.

Buna karşılık olarak Karasu CHP İlçe Başkanı Semih Karakaş, “Değerli Karasu’lular Camitepe’de elimizde kalan son büyük parseli kurtarmaya çağırıyorum. Bu parsel Karasu’nun son büyük parselidir, çoluğumuzun çocuğumuzun geleceğinin teminatıdır. Bu arsa, bu arsa için yapılacak tüm projeler Karasu’muzun yararına olması gereken projelerdir, maalesef bir firmaya verilerek, Karasu için hiçbir fayda sağlamayacak, kendi adlarına kazanım elde etmek için ÇED izni almak isteyecekler, buna izin vermeyelim. Tüm Karasu’lular orda olsun, Karasu’nun değerlerine Karasu’lular sahip çıkmalı.” Diyerek çağrıda bulundu.

Yine Karasu ve sahilde planlanan bir yatırım, akıbet ne olur bilemiyorum. Halkın katılımı hangi oranda olacak ve sonuç ne çıkacak, göreceğiz. Yazıyı kaleme alırken henüz toplantı düzenlenmemişti.

Ancak Karasu CHP İlçe Başkanı Semih Karakaş ve yönetimi kararlı bir çalışma yürüttüler, yurttaşın katılımını sağlamak üzere emek harcadılar. Dediğim gibi nasıl bir sonuç çıkacak bende çok merak ediyorum.

Böylesi önemli ve Karasu’nun geleceğini ilgilendirecek bir projeye karşı duruş sergileyecekler mi ya da katılım hassasiyeti gösterecekler mi?

Son günlerde özellikle Karasu için olumsuzluk haberleri oldukça yaygın, sahilde kaçak imar edilen ve yıkım kararı uygulanmayan tatil köyü haberleri tazeliğini koruyor. Onun üzerinden yürütülen tartışmalar devam ederken üzerine Güneş Enerji Santrali ve Depolama Tesisi projesi çıktı. Anlaşılan Karasu bu türden sorunlarla uğraşmaya devam edecek.

Bir dönem Karasu Belediyesi marifetiyle sahilde kaçak yapıların yıkımı gerçekleştirildi, kaçak yapılarla mücadele adı altın çalışmalar yapılıyordu sonuç nereye vardı bilemiyorum. Yurttaşa ait olan kaçak yapıların yıkımı önemli oranda gerçekleşmiş olabilir, “şahin” tavır sergilendi ancak aynı tavır kaçak tatil köyünde ortaya konulamadı.

Bu kez sorun yurttaşın önüne, onayına bırakıldı. Valilik tarafından “Halkın Katılımı Toplantısı” düzenlendi. Mevzuat bu hususta neyi tarif ediyor, niçin ÇED rapor onayı yurttaşa bırakıldı bilemiyorum.

Ancak iyi tarafından bakınca da katılımcı bir anlayış ile sonuç tayin edilebilir, projenin çevresel etkileri ve yaratacağı olumsuzluğu umarım doğru anlatılır ve katılımın yüksek oranda olması sağlanır.

Ve Karasu’nun geleceğini tayin edecek iradeyi Karasu’lular ortaya koyar…

Diğer taraftan ise niçin bu türden tartışma yaratan proje yatırım ve uygulamalar korunması gereken bölgelerde, sahil şeritlerinde planlanır. Daha uygun yatırım alanları geliştirmek bu kadar zor mu? İlave yük mü getirmekte?

Bütün mesele karlılık üzerinden değerlendirilebilir mi?

Karakaş’ın çağrısında dile getirdiği Karasu’nun son büyük parseli ve çocuklarımızın geleceğine miras bırakılacak bir alan niçin ticari ranta teslim edilsin.

Karasu’lular geleceğine sahip çıkar, tüm yaşanılan tartışmaları sonlandırmış olurlar.

Halkın iradesinin üzerinde irade olamayacağını da göstermiş olurlar…