Türkcell’in az çok bilinen kuruluş hikayesinde, fazla bilinmeyen ilginç ve örnek teşkil edebilecek detaylar var.

Bu detayları kurucu ortaklardan olan Murat Vargı 2007 yılında konuşmacı olarak katıldığı bir konferansta ayrıntılı bir şekilde açıklıyor.  MediaCat.com sitesinde yer alan habere bakılırsa, 1994 yılında hizmete giren ve beklenenin çok üzerinde bir başarı düzeyine ulaşan bu projede Murat Vargı’nın “İlişki kurma ve bu ilişkiyi  yönetebilme yeteneğinin” çok büyük bir payı var.  Diğer ifade ile “Networking”  bir çok başarılı sonuçta olduğu gibi burada da büyük önem arz ediyor.  

Şafak Altun da İYİ FİKİR HER ZAMAN KAZANDIRIR isimli kitabında Murat Vargı dan öngörüleri kuvvetli bir girişimci olarak bahsediyor. Türkcell’in Hikayesi kısaca şöyle:

Öncesinde hacimli işler yapan bir ihracat şirketine sahibi olması nedeniyle Turgut Özal’ın yurt dışı gezilerine de katılan bir iş adamı olan Murat Vargı, Yapı Kredi Bankasının bir kokteylinde bankanın o zaman ki sahibi Mehmet Emin Karamehmet ile tanışır. Yine aynı kokteylde Finansal Times gazetesinin muhabiri de vardır. Onunla da tanışır fakat kendisine kartvizitini veremeyince ertesi gün yaptığı işi anlatan bir tanıtım yazısı ile birlikte kartvizitini bu muhabire gönderir. Bir hafta sonra ise bu muhabir, Vargı ile bir röportaj yapmak ister. Röportaj yapılır ve Finansal Times’ın ekinde ayrıntılı bir şekilde yayınlanır. Röportajın yayınlanmasının ardından Finlandiya’dan bir işadamı kendisine ulaşır ve röportajı okuduğunu, GSM işine girdiklerini ve Türkiye’de aynı işi yapacak bir ortak aradıklarını bildirir. Sonrasında ise bu işin en bilindik tarafı yaşanır: Uzun süre kapısını çaldığı ülkemizin büyük guruplarının hiç biri bu işe yatırım yapmaya yanaşmaz. Fakat  inandığı bir fikir, bir proje olduğunda pes etmek nedir bilmeyen  Murat Vargı, Mehmet Emin Karamehmet’in kapısını da çalar ve olumlu yanıt alır. Ve Türkcell kısa sürede ülkemizin  en büyük özel şirketlerinden birisi olur. Murat Vargı ise 2000 yılından itibaren Forbes’in dünyanın sayılı zenginleri listesine girer. 

Bu hikayeden, başarmak istediğimiz konular Türkcell boyutlarında olmasa da, mutlaka işimize yarayacak bir kaç ders çıkartmak gerek:

1-Networking-İlişki ağı kurmak ve o ilişkileri yönetebilmek çok önemli. Başarmak istediğiniz konuda size örnek olacak, katkı sağlayacak ve sizi geliştirecek, tecrübeli, bilgili, etkin ve yetkin isimlerden oluşan bir tanıdıklar listesi oluşturmak gerekiyor. Bunu ille de size torpil yapacak birileri anlamında düşünmemek, sizin yeteneklerinizi, çabanızı ve fikirlerinizi destekleyecek ve geliştirecek kişilerle temasa geçmek olarak değerlendirmek daha doğru olacaktır. Murat Vargı’nın Muhabire kartvizitini gönderirken eklediği “tanıtım yazısı” ve kendisi ile yapılan röportajda ortaya koyduğu etkili cevaplar “ilişki kurmak ve bu ilişkiyi yönetmek” konusuna güzel bir örnek teşkil ediyor.

2-Büyük fikirleri bulabilmek ve veya anlayabilmek için dünyada ve ülkemizde yükselen trendleri takip edebilmek gerekiyor. Yükselen trendleri fark edebilmek, takip edebilmek, böyle devam ederse artık sonu gelecek olan ürün ve hizmetlerin, artık yapılamayacak işlerin, mesleklerin farkına varabilmek çok önemli. Burada son dönemin yükselen trendi olarak Yapay Zekayı çok dikkatle izlemekte fayda var. Yapay Zeka yükselişini bu hızla sürdürürse bazı ürün ve hizmetler, bazı meslekler tarihe karışacağı için bu konulara yönelik gelecek planlarımızı yaparken bunu dikkate almak rasyonel olacaktır.

3-Çevresine, gelişmelere, haberlere, olaylara ve nedenlere hakim olmak gerekiyor.  

4-Bilimde teknolojide ve sanattaki gelişmeleri yakından takip etmek gerekiyor,

5-Fikir büyükte olsa tek başına yeterli değil, pes etmemek, yorulmamak ve o fikrin arkasında durmak gerekiyor. Bu arada bu işin uzmanları büyük fikrin her şeyden önce ‘basit’ olduğunu ifade ediyorlar. Ancak basitliğin sıradanlık, ucuzluk, adilik olarak algılanmaması gerektiğini, daha ziyade karmaşıklığın karşıtı olarak görülmesi gerektiğini belirtiyorlar.

6-Özellikle fikirlerinizin arkasında durmalısınız. Söylenen olumsuz sözlere fazla takılmamak gerekiyor. Çünkü çoğu zaman en büyük fikirler, en çok burun kıvrılan ve başkaları tarafından berbat fikir olarak nitelendirilen fikirlerden çıkıyor. Bu yüzden başarana kadar tekrar tekrar denemekte fayda var.

Bir girişimci, bir öğrenci, iş arayan birisi ya da kariyerinde yükselmeyi hedefleyen bir çalışan olabiliriz. Hangi konumda olursak olalım yukarıda bahsettiğimiz maddeler, hedeflediğimiz başarıyı elde etmemizde bize mutlaka yardımcı olacaktır. Yazımızın başlığındaki üç kavram her zaman gündemimizde olsun: Networking, Trendler ve Büyük Fikri Bulmak

HÜSEYİN BURAK UÇAR