Asrın felaketi ile yıkılmış, 22 bin konutu ağır hasarlı ve yaşam sürülemez bir halde, o günün şartlarında şehrin farklı bölgelerinde çadır kentler oluşturularak yaşama dair ilk müdahale yapılmıştı.
Deprem yaşamış ve henüz korku panik üzerimizde iken ilk yapılması gereken, depreme güvenli yaşam alanları oluşturulması idi ve bu kısa sürede sağlandı.
Şehrin yeniden imarının planlaması ve hızlı karar alınması gereken günlerde, hatırlanacağı üzere iki alternatif güzergâh belirlenmişti.
Serdivan tepeleri ve şehrin kuzey bölgesi Karaman, Camili, Korucuk ve Alandüzü düşünülmekteydi.
Belirlenen her iki alternatif için yapılan zemin etüt çalışmalarında Karaman bölge zemini Serdivan bölgesine göre daha sağlam çıkmıştı.
Yeni yerleşim bölgesinin yönü bu şekilde tayin edilmişti.
Bu kararın alınmasında en önemli unsurlarından biri de belki de belirleyeni dönemin Belediye Başkanı ( rahmetli ) Aziz Duran depremden çok önce yeni yerleşim bölgesi için çalışma yaptırmış ve bu hususta planlanmış elde hazır veri bulunuyor olmasıydı.
Artan göç ve nüfus yeni yerleşim bölge ihtiyacı doğurmuştu.
Alternatif şehir bu şekilde doğdu, kalıcı konutlar hızlı bir şekilde bitirildi.
Konutlar ve kalıcı iş yerleri bitirildiğinde henüz mevcut şehir merkezi ile bağlantı yolu yapılmamış, ulaşım Yazlık Çark deresi kenarında yapılmaktaydı.
Kısa bir müddet sonra trafik yoğunluğunun artması ve ölümlü kazalar, yeni yol ihtiyacını ortaya çıkarmıştı.
Bugün kullanılmakta olan Yenikent yolu Çark deresi ve duble yol arası hafif raylı sisteme ayrılmış şekilde planlanarak kullanıma sokuldu.
Yıllar sonra hafif raylı sistem için planlanan alanlar imara açılarak bu projenin uygulanmasından vazgeçilmiş olundu.
Yenikent bölgesi ile tek bağlantı ve ulaşım imkânı mevcutta kullanılan bağlantı yolu ihtiyaca cevap verecek nitelikte olmayınca, bölgeye ilişkin sorunlar bir türlü bitirilemedi.
Özellikle ilk yıllarda yalnızca konaklanma ihtiyacı cevap veren pansiyon niteliğinden öteye gidemedi.
Ekmek almak için bile merkeze gelmek zorunda kalındı, zamanla marketler, spor tesisleri ve parklar yapıldı.
Hep eksik vardı, ilk yapıldığından itibaren yolunda gitmeyen bir tarafı eksik bırakılan, sosyal donatısı olmayan kaderine terk edilmiş görüntüden bir türlü kurtulamadı.
Oysaki deprem gerçeği ve sağlam zemin bölgeyi cazibeli kılması için yeterli olmalıydı.
Plansızlığa kurban edildi.
Birbirinden bağımsız üç farklı bölgede yerleşim ve kendi aralarında ulaşım bağlantısı yok.
Kastettiğim toplu taşıma bağlantısının olmaması.
Son yıllarda kamunun yapmış olduğu toplu konutların yanında özel binalarda yapılmakta, Serdivan ve merkez de yeni konut yapılacak alanların kalmaması bölgeyi tercih merkezine dönüştürebilir.
Yeni açılan Kuzey Marmara Otoyolunun Yenikent bölgesinden geçiyor olması kuşkusuz değer katacaktır, ilan edilen otoyol ücretleri yüksekliği ne olur gerçi bilemiyorum…
Kuzey Marmara Otoyol çıkışının Karaman duble yolundan veriliyor olması zamanla başka sorunu da önümüze çıkaracak.
Bugün ki haliyle Karaman duble yol yoğunluğu günün belli saatlerinde cevap veremez durumda, bunun üzerine otoyol kargaşaya varacak yoğunluk yaratacaktır.
Her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulmakta hafif raylı sisteme, duble yolun yoğunluğunu azaltmalı ve yeni bağlantı yolu planlanmalı.
Aksi halde yıllardır ihmal edilen ve çileli yaşama terk edilen bölge insanını daha da zor günler bekliyor demektir.
İhmal etmeyin Yenikent bölgesini, telafisi güç bedeller ödemek zorunda kalırsınız!
Geleceği Yenikent bölgesinde kurgulamak keyfiyet değil zorunluluk, bunu ne zaman anlayacaksınız!