Demiryol-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Cemal Yaman, “Raylı sistem Sakarya’da neden yapılmıyor, bizim ne eksiğimiz var?” diyerek son derece yerinde bir itirazda bulunmuş. Bunu yapanın Demiryol-İş Şube Başkanı olması çok anlamlı, şehirde var olan Vagon fabrikasında örgütlenmiş olan sendikanın şube başkanı.
Yaman, “Coğrafi konuma baktığımız zaman Sakarya tabak gibi bir şehir. Raylı sistemin en önce gelmesi gereken şehirlerden biri, ancak hala tık yok. Neden biz illaki minibüs, otobüse binmek zorundayız. Neden bizi bunlara mahkûm ediyorlar. Raylı sistem modern şehirlere kuruluyor neden Sakarya’da olmuyor? Bunları şehir olarak tartışalım. Bu şehrin üniversitesi, sivil toplum örgütleri, esnaf odaları, sanayi odası ve sendikalar var” diye de bir çağrıda, davette bulunmuş.
Sözleri içerisinde var olan soruna dair önemli tespit ve aynı zamanda çözüm önerileri mevcut. Dahası tartışma zemini önerisi var ki dikkate alınmalı ve bunu da vakit kaybetmeden yapmalı.
Yaman, Adapazarı ilçe merkezinden Şeker Fabrikası’na kadar olan bölgede rayların bulunduğunu, Yazlık bölgesinde bir dönüşüm noktası kurulmak suretiyle Şehir Hastanesi ve Yenikent’e kadar raylı sistem kurulabileceği önerisinde bulunmuş ki mutlaka değerlendirilmeli.
Her geçen gün artan şehir içi trafik yoğunluğunun tek çözüm adresi hiç kuşku yok ki raylı sistem olduğu gerçeğidir. Toplu taşıma modelleri içerisinde en çok tercih edilen yöntem, gelişmiş batı toplumları bu gerçeği 1800’lü yıllarda görmüş ve hayata geçirmiş durumda.
Hem güvenli hem de ekonomik ulaşım sistemi olması gerekçesi ile en çok tercih edilen toplu taşıma sistemi şeklinde de bir tespit var.
Yani deneme yanılma yöntemiyle yol haritası belirlemeyeceğiz, teste tabi tutulmuş ve bugün üzerinde bütün dünyanın anlaştığı, uyguladığı taşıma sistemi.
Yaman’ın da belirttiği gibi Sakarya coğrafi konumu olarak ta hafif raylı sistem için son derece elverişli imkânlara sahip, önerisi içerisinde olan mevcut raylar kullanılabilir mi bilemiyorum, teknik bir mesele ancak bir gerçek var ki zaman kaybedilemeden üzerine gitmek gerekli. Yapımı devam eden bin yataklı devlet hastanesi inşaatı bitirilmeden raylı sistem bu güzergâhta hizmete sokulmalı.
Yenikent bölgesine mevcut haliyle ulaşmak imkânsız bir haldeyken, hastane hizmete girdiği an yaşanılacak olumsuzlukları düşünmek bile istemem. Mevcut durumu gözlemek isteyen günün ilk saatleri ve mesai bitişine denk gelecek saatlerde bölgeye gitmeyi bir denesin, ne söylediğimi anlayacaktır. Esasen son günlerde saat farkı gözetilmeksizin yoğunluk yaşanmakta, günün her saati çileli özellikle meşhur Yazlık Kavşağı…
Toplu taşıma sisteminde yaşanacak dönüşüm ile birçok sorununda üstesinden gelinecektir, zaman israfı ile başlayacak kazanımlar aynı zamanda aile bütçesine tasarruf olarak ta katkı sunacaktır. Şehir içi trafiğinde özel araç yoğunluğu yaşanmayacağı gibi, park sorunu da yaşanmayacaktır. Yaşanılan günlük trafik gerilimi yaşanmayacağı gibi, insan sağlığına da katkı koyacağı şüphesiz bir gerçeklik.
Onun içindir ki kaybedilecek her zaman aynı zaman da farklı kayıplarla karşılık bulmakta. Geçtiğimiz günlerde aynı konuyu kaleme almıştı Cevdet Güngör (ağabey), büyükşehir belediyeleri içerisinde hafif raylı sistemi olmayan tek şehir olduğumuz gibi, “ Her ne hikmetse Erzincan’a 42 kilometrelik raylı sistem yapılıyor ve bu sayede Erzincan Binalı Yıldırım Üniversitesi ile şehir merkezinin ulaşımına büyük kolaylık sağlanıyor ancak Sakarya’ya gelince 31 kilometrelik raylı sistem için mesafe uzak deniyor. Peki, nüfusu 236 bin olan Erzincan’a 1 milyar liraya mal olacak raylı sistem projesi yapılıyor da, nüfusu 1 milyon 10 bin olan Sakarya’ya neden raylı sistem yapılmıyor?” diye bir tespitte de bulunmuştu.
Erzincan’a yapılan niçin Sakarya’ya yapılmıyor, fark ne? Ya da Erzincan’ın bize karşı üstünlüğü ne?
Uzunca yıllardır şehrin gündeminde ancak kat edilen mesafemiz maalesef hiç yok. AKP’li adaylar her seçim döneminde hafif raylı sistem taahhüdünde bulunur, bazen de Güney Kore ziyaretleri ile başlayan serüven belirlenmiş güzergâhlar ile son bulurdu.
Sonuç; yapılan seyahatler ve belirlenen güzergâhlarla arşivdeki yerini alır.
Hiç değilse bu kez somut adım atılsa, Yaman’ın önerisi dikkate alınsa ve tartışma zemini oluşturulsa, belki de bu sayede yol alınabilecektir. TÜVASAŞ bu kez Sakarya için üretim yapar, kim bilir!!!