Sokağa çıkma kısıtlamaları sonrası yaşanan yoğunluk, gösteriyor ki mevcut düzen ile sorunun üstesinden gelmek mümkün değil.
Şehir içi trafik akışı, gelişi güzel sokak araları araç parkı çirkin görüntülere sahne olmakta. Milli Egemenlik caddesi üzerinde yapılan katlı otopark sorunun çözümüne, hissedilmeyecek düzeyde katkı sundu.
Şehir merkezini çevreleyen bölgeler merkez kabul edilmeli, katlı ya da yer altı otoparkları yapılmadan, Bulvar ve Bosna caddesine açılan her sokak tek yönlü trafik akışı sağlanamazsa sonuç almak çok da olası değil.
Sorun her gün daha da büyümekte, nüfus artışına paralel cadde ve sokak düzenlemesi yapılamıyorsa, toplu taşıma sistemini ilkel görüntüden kurtaramıyor, raylı sisteme dönemiyorsanız bu sorunla yaşamaya devam edersiniz.
Her gün park tartışması ya da toplu taşımada ki salgınla mücadelenin aksine sıkışık yolculuklara tanıklık etmeye devam ederiz.
Şehir içi düzenlemesi etraflıca planlanıp bir kez yapılmalı, Yeni Cami, Çark Caddesi ve Millet Parkı arasında düşünülen ( Nostaljik Tramvay ) projesi dahil olmak üzere kapsamlı ve tek projede planlanmalı.
Aksi halde kısıtlı bütçeler plansızlık dolayısıyla heba edilmekte.
Bu tarz uygulamalarda sorunun çözümüne katkı sunmamakta ya da kısa süreli sonuç alınmakta. Otopark ve raylı sistem için zamana ve yatırımı gerçekleştirmek için büyük bütçelere ihtiyaç var, bunun yolu da her fırsatta yıllardır önümüze konulan Büyük Şehir Belediyesinin merkezi bütçeden aldığı payın düşüklüğü üzerinde ki engelin kaldırılmasından geçiyor.
Ekrem Yüce seçildiğinin ilk günlerinde temas etmiş, Cumhurbaşkanı başta olmak üzere sorunu iletmiş ve çözüleceğini müjdelemişti.
Merkezi Hükümet ve yerel yönetim AKP’ nin elinde olunca, ortada engelleyecek te bir organ olmayınca sonuçtan umutluyduk!
Her sorunun çözümünde önümüze çıkan Ankara’da lobimizin olmayışı, kendini bir kez daha bu meselede ortaya çıkardı.
Bunu sağlamıyorsanız hiç değilse sokak araların da ki çift yönlü araç parklarının önüne geçin, tek yönlü trafik akışını sağlayın.
Semerciler mahallesi Akkoç İlköğretim Okulunun bulunduğu çevre, Kanca sokakta ki çift yönlü araç parkı her gün tartışmaların yaşandığı bölge sakinlerinin üzerinde hemfikir olduğu en önemli sorunları ve bugüne kadar seslerini duyan olmamış.
Benzeri durumu Çark Caddesi ve AGORA AVM arasında ki sokaklarda görmek ve uygulamak mümkün.
Lüleci sokakta yapılan cadde düzenlemesi ve ışıklandırma niçin çevreleyen sokaklarda yapılmadı. Şehir merkezi evin misafir odası özenini hak etmekte, Fabrika caddesin de yapılan düzenleme bağlı sokaklarda neden devam etmedi!
Bu örnekleri artırabiliriz, Tığcılar Mahallesi ve Orta Mahallede de aynı eksiklik ve aksaklıkları görürüz.
Her seçim dönemi sonrası Ulaşım Master Plan diye iddialı sözler sarf edilir, kısa süreli gürültü koparılır sonrası hepimizin malumu, ortada ne plan kalır nede uygulaması.
SGK Kavşağında ki alt geçit üst geçit düzenlemesi ve ihalesi Orhangazi Caddesi’nde oluşan trafik yoğunluğunu rahatlatacaktır aynı zaman da Serdivan istikametine dönüşleri de pratik hale dönüştürecektir.
Umarım Topça Kavşağında ki “yılan hikayesi” ne dönüşen uzun yapım dönemi yaşamayız.
Şehir içi trafik düzenlemesi bütün olarak planlamalı ve bağlı düzenlemeler bütünün parçası olmalı, SGK köprülü kavşak ihalesi de.
Aksi halde yaşadığımız, günü kurtarmak kısıtlı bütçeleri sorumsuzca kullanmak olur ki bugüne kadar da yaşadığımız bu!
[email protected]