CHP Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş, Diş Hekimliği Fakültesinde SGK’lı yurttaşların Muayene edilmemesini eleştirerek “Sakarya Üniversitesinin Diş Hekimliği Fakültesinin SGK anlaşmasını yapmasını istedik. Vatandaşlar mevcut diş hastanesine muayene için haftalarca beklemek zorunda kalıyor. Diş hastanesinde sıra bulmak her geçen gün zorlaşıyor. Çünkü talep artıyor ve haftalar sonrasına sıra alabiliyorlar. Özel ve fakülte diş hastaneleri para ile muayene yapıyor. Vatandaş bu zorlu ekonomik şartlarda sağlıkları kaybediliyor. Diğer iller de fakültelerle SGK anlaşması varken, Sakarya’da neden anlaşılamıyor.” Diyerek yerinde bir tespitte bulunmuş.
Keleş’in açıklamasını okuyunca genelde durum nedir diye bir sorgulama yaptım, açıklamada yer verildiği gibi Diş fakültelerinin SGK anlaşmasının birçok yer de olduğunu gördüm.
Hatta daha ötesi özel üniversitelerin diş fakülteleri ile yapılmış anlaşma örneklerine rastladım. Her konuda kıyas yaptığımız komşu il Kocaeli’de durum ne diye merak ettim.
Kocaeli Diş Hekimliği Fakültesi ile SGK anlaşması var, dolayısıyla SGK’lı yurttaş fakültede muayene olma şansına erişebiliyor. Bir diğer mukayese ise Kocaeli’de randevu erişim süresi ile bizde ki durum arasında ki fark.
Komşuda diş hastanesi seçeneği fazla olduğu için muayene şartları ve ulaşım bize kıyasla daha pratik. Hekim başı hasta sayısı gibi bir veri yok elimde, bu hususta oluşan farka ilişkinde bilgi sahibi değilim. Bildiğimiz bir durum var ki MHRS üzerinden alınan randevuda süre açısından bizim çok önümüzdeler.
Her konuda olduğu gibi komşu il ile aramızda ki makas çok açıldı, gereksiz bir kompleks de yaşamıyorum. Genel hasta yatak kapasitesi ve benzeri verilerde de kuşkusuz çok gerilerdeyiz.
Sakarya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve SGK anlaşmasının önünde ki engelin ya da direncin kaynağı Üniversite yönetimi olduğu yönünde bir bilgi var, yani sorunun kaynağı Üniversite yönetimi.
Adnan Menderes Caddesi üzerinde bulunan Diş Hekimliği Fakültesi 2014 yılında kurulmuş ve 2019 yılı itibariyle de hasta kabulüne başlanılmış. SGK anlaşması olmadığı için özel diş kliniklerinin ücret politikası uygulanmakta ve bu tarafı ile de şikâyet konusu sıklıkla yapılmakta.
Uygulanan ücret politikası, özel diş klinikleri ile kıyas götürülmeyecek boyutlara varmakta diye de bir tespit var.
Sakarya Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, mevcut yoğunluğa cevap verecek durumda olmadığı içinde MHRS üzerinden randevular aylar sonraya verilmekte, ortada bu tarafı ile yaşanılan mağduriyet varken ve bilindik bir durumken Diş Fakültesinin sergilediği tutumu anlamak mümkün değil.
Keleş, yaşanılan bu mağduriyeti birkaç kez dile getirdiğini belirtmiş ve geçen bu süre zarfı içerinde anlaşma imzalanmadığı gibi, konuya muhatapta bulamadığından dert yanmış.
Tam da bize özgü davranış biçimi, Sakarya’da bir sorun varsa “kafamızı kuma gömmek” gibi alışılagelmiş tutum sergileriz, bu güne kadar tüm sorunları bu sayede görmezden gelmeyi başardık. Keleş, bu kez farklı bir anlayış sergilenir mi diye ısrarcı olunmasını ve takip edilmesinin gereğinin altını çizerek yeni bir açıklamada bulunmuş.
Özellikle yaşanılan ekonomik kriz ortamında yurttaşları özel diş kliniklerine gitmek zorunda bırakmak, var olan doğru alternatifin kullanılmaması anlaşılır gibi değil.
Değilse yapılan yakıştırmalar kulağa hoş gelen türden değil, bu türden tezviratlara da meydan verilmemiş olur.
Görmezden gelerek sorun çözülmediği gibi daha da büyüyerek derinleşiyor.
Konunun muhatapları umarım bu çağrıyı görür ve sonuca ulaşırlar. Yani bu hususta son söz söylenmiş olsun, üzerinde tepinmeye gerek kalmadan yanlış anlaşılmaların önüne geçerek SGK anlaşması ile süreci tamamlamış olsunlar.
Yaşanılan mağduriyette bu sayede giderilmiş olsun…