Sivil toplum örgütleri, ülkesine faydalı olmayı kendine dert edinmiş bireylerin bir araya geldiği kurumlardır. Hayatı ve durumları tanımlarken nasıl ve nerede yer aldığımız da sahip olduğumuz ilkeler doğrultusunda gelişir.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, (ÇYDD)Atatürk ilke ve inkılapları ışığında, çağdaş eğitimi destekleyen; bilgi, beceri ve deneyim birikimi ile gönüllü çalışan bir sivil toplum örgütüdür. 21 Şubat 1989’da kurulan dernek “çağdaş insan, çağdaş toplum” sloganı ile ilköğretim çocuklarından yüksek lisans ve doktora öğrencilerine kadar eğitime destek programları geliştirir, çevre ve doğa projeleri ile farkındalık oluşturarak kuruluşundan bu güne, Türkiye’de öncü bir dernek olmak hedefindedir.
Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere, Kültür Bakanlığı gibi resmi devlet kurumları ile işbirliği içinde olup apolitik( siyaset dışı) bir yapılanma içinde çalışır.
ÇYDD’nin işleyişi, gönüllülük esaslıdır ve gelir kaynağı toplanan bağışlardır. Merkezi İstanbul olan derneğin 102 şubesi olup özellikle 1999 depremi sonrası katkıları ile dikkat çekmiş, kırsal kesimde yürüttüğü projelerle, eğitime büyük katkıda bulunmuştur. Eğitimde fırsat eşitliği, kız çocuklarının okullaştırılması, kitap araç-gereç desteği, okul öncesi eğitim, lise mezunu kız çocuklarına meslek edindirme, sonrasında ekonomik özgürlüklerine kavuşmaları gibi projeler, ÇYDD’nin somut çalışma alanları olagelmiştir.
Bahsedilen çalışmaların bir anlamda mimarı ve savunucusu olan Türk tıp doktoru akademisyen, yazar, eğitimci Sayın Türkan Saylan’ı kurucu ve yıllarca yürüttüğü dernek başkanlığı görevi ile anıp son yıllarında gördüğü itibarsızlaştırma sürecini de üzülerek hatırlatarak saygı ile yad etmek, Türk toplumu için bir vefa borcu olmalıdır.
Buraya kadar genel nitelikleri ile tanımlamaya ihtiyaç duyduğum ÇYDD’nin şehrimiz Sakarya’da yürüttüğü çalışmaları konu etmek isterim.
Dernek şubemiz,1997’de Yüksel Büyükakten kurucu başkanlığında kuruldu. Süreç içinde İnci Akkaya, Fatma Şengül ve halen daha görevini yürüten Şefika Nurten Büyükakten başkanlığında, çağdaş eğitim odaklı birçok proje ile hem üye sayısını hem etkinlik alanını geliştirdi.
Sadece 2023-2024 döneminde ortaöğretim ve üniversite olmak üzere toplam 431 çocuğumuza burs temin eden Sakarya ÇYDD, yeni dönemde bursiyer sayısını, en az ikiye katlama hedefinde. Titizlikle yürütülen mülakatlar sonrasında, ailevi yapılarının öncelikleri gözetilerek belirlenen öğrenci çocuklarımız, etkinlik merkezimizi ikinci bir yuva olarak görebilsinler istiyoruz. Çağdaş, güvenilir bir yuva… 94 sponsor ve 332 üyeye ulaşan derneğimiz, umut ediyoruz ki, şehrimiz insanının özverili ve katılımcı gayreti ile “çağdaş insan, çağdaş toplum” sloganını daha geniş kitlelere ulaştırabilsin.
Sakarya ÇYDD’nin 2024-2025 dönemi çalışmaları, öncesinde olduğu gibi bursiyer öğrenci merkezli projelerle devam edecek.
Yazımızın size ulaştığı günün ertesi, Cumhuriyetimizin kuruluşunu kutlayacağız, başta bursiyer öğrencilerimiz ve geniş bir katılımcı birlikteliği ile. Cumhuriyet balosu etkinlik haberini buradan da gururla duyurmuş olalım. İlerleyen süreç içinde başta Anıtkabir ve Çanakkale olmak üzere bursiyer öğrenci gezilerinin düzenlenmesi, yine bursiyer öğrenciler için yılbaşı etkinliği, Köyde Şenlik Var Projesi, Sakarya ve İzmit merkezli tiyatro gezileri, başta Nutuk olmak üzere Kitap Hediye Projesi, Deniz Yıldızı Projesi, öğrencilerimizin anneleri ile gerçekleştirilmesi hedeflenen Kadınlarla El Ele Projesi, Mesleki tanıtım gezileri, etkinlik merkezimizde yürüteceğimiz “robotik kodlama” eğitimi, alanında uzman kişilerce gerçekleştirilecek olan Uzman-Gençlik Söyleşileri, sponsorlara teşekkür ziyaretleri öncelikli olmak üzere hedeflerimizi gerçekleştirmek kararlılığındayız.
Sözün geldiği yerde, çok değerli iki isimden bahsetmezsek Sakarya ÇYDD’nin çatısı eksik kalır.
Sayın Şefika Nurten Büyükakten( ÇYDD Sakarya Şubesi Başkanı) ve Sayın Yüksel Büyükakten,1968 yılından itibaren eğitim-öğretime gönül vermiş iki isim. Bir dönem öğrencisi ve uzun yıllar öğretmeni olmaktan gurur duyduğum Özel Sakarya Lisesi ve Özel Tansel Okulları’nın kurucuları olan değerli hocalarım, öğretmenliğin yıllarla ve mekanlarla sınırlı kalmayıp toplumun her kesimine ışık olan, umut olan bir meslek olduğunu ispata devam ediyorlar. 1997 tarihinden bu yana omuz omuza yürüttükleri çalışmalar ÇYDD Sakarya Şubesini oluşturdu. Şüphesiz yanlarında yer alan değerli yönetim kurulu üyelerinin de özverili gayretlerini anmamız gerekir; bu değerli heyeti, eğitime verdikleri katkı itibariyle gönülden kutlayalım.
Değerli Sakaryalılar, yazımızın başında sivil toplum kuruluşları için, ülkesi yararına çalışmaları, kendisine “dert” edinmiş insanların buluşma yeridir, dedik. Geleceğimizin ve Cumhuriyetimizin teminatı olan çocuklarımız için; kimimiz uzmanı olduğumuz alan tecrübemiz, kimimiz maddi olanaklarımız ile, hiç olmadı, gönülden ve yapıcı desteğimizi ortaya koymalıyız.
Atatürk ilkelerini rehber edinmiş çağdaş bir gençlik ve toplum yapısının devamlılığı, Türk insanının ortak hedefi olmalıdır.
Esen kalınız…