İnsan düşünen bir varlıktır. Düşünmenin de dereceleri vardır. Düşünmek ahlak, ilim ve tecrübe ile hikmeti barındırmaktadır. Düşünce üç çeşit ifade edilir. Dille konuşarak, yazıyla okunarak, işaretle anlaşarak. Günümüz iletişim imkânlarının çokluğu bu imkânı fazlasıyla artırmıştır. Medyada da bazen haberden çok yorumlar okunmaktadır. Haberin saltanı bir gün sürerken yorumlar iki veya üç hafta devam etmektedir.
Yerel haber sitelerinde bazı haberlerin yoruma kapalı olduğu takipçinin dikkatinden kaçmamaktadır. Maddi imkân devşirme, siyasetten ve güçten korkmak, tevessül ve iltimas müessesesinin devreye girmesiyle veya bazı reklam ve menfaatler sebebiyle yorumlar yayınlanmamaktadır. Gücünüz yoksa medyanın bazısı mafya gibi kurusıkı yorumlarla toplumu germektedir.
Yayın ahlakı zafiyete uğradığı gibi, yazı ve yorum ahlakı da ahlaki irtifa kaybetmektedir. Sosyal medya üzerinden mesaj yazmaktan daha önemlisi başkasının mesajı üzerinden cesaret sergilemek ve fırsat kollamaktır. Bu sebeple mesaj/haber yazan insan mağdur olmaktadır. Bir mesajı dakikalarca düşünerek yazarsınız bir nadan herif çıkar o mesaj üzerinden sizi ve topluma lanetleşmeye davet eder.
Özgürlük, ahlak ve edepten yoksun olunca medyada yazma sorumluluğu can kaybediyor. Toplumun ahlakını görmek isteyen yorumları okusun ki vahim duruma şahit olsun. “Kaleme ve yazdıklarına yemin olsun” diyen Kur’an’ın inananları maalesef kalemin hürriyetini iyi temsil edememişlerdir. Başka bir ayette ise “Kalemle yazmayı öğretti” buyrulurken yazanın sorumluluğu ve şerefi anlatılmıştır.
Kısacası yorumlar insanları manen yormaktadır. Bir metni anlamaya değil, yazana hakarete varan cümlelere dönüşmesi toplumsal çürüyüşün işaretidir. “Ellerinin kazandıkları” yüzünden fesada ortak olmak mü’min ahlakı değildir. Yorum bizim irfan ve ahlak anlayışımızın anahtarıdır. Yoruma bak kişiliği çöz denilmelidir.
Sosyal medya da gıybet, zan, iftira, nemime, yalan gibi günahlar ahiret inancımızın yokluğu veya zayıflığındandır. Rabbimiz buyurur ki ; “Onların, Allah’ı bırakıp tapındıklarına sövmeyin, sonra onlar da haddi aşarak, bilgisizce Allah’a söverler. Böylece her ümmete yaptıklarını süslü gösterdik. Sonra dönüşleri ancak Rablerinedir. O, yapmakta olduklarını kendilerine bildirecektir.”
Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem: "Kişiye, yalan olarak, her duyduğunu anlatması yeter!" buyurdu
Sosyal medya da yorum yazmak önemlidir ve değerlidir. Yazılan yorumları dokuz yutkunup bir söylemelidir. Söz uçar yazı kalır demişler. Rabbimiz uyarıyor bizleri; "Bilmediğin şeyin ardına düşme, çünkü göz, kulak ve kalp hepsi sorumludur, mutlaka sorguya çekilecektir."
Sosyal medya sahipleri de çok sorumludur. Bir haberi on bin kişi okur, yüz kişi yorum yapar ve bin kişi beğenir vs. Deli bir taş atar bin akıllı çıkaramaz derler ya işte böyle bir şey.
Son söz ise Rabbimizin buyruğudur; “ Ey iman edenler! Bilmeden birilerine zarar verip de sonra yaptığınıza pişman olmamanız için, yoldan çıkmışın biri size bir haber getirdiğinde doğruluğunu araştırın.”
Başka söze ihtiyaç var mı?