“O halde ibret alın, ey akıl sahipleri!” Haşr suresi ayet: 2
Karabekir Paşa, 1923 yılında Ankara’nın Keçiören semtinde, “Kubbeli Köşk” diye bilinen bir küçük köşkte oturmaktadır. 19 Ağustos 1923 günü Mustafa Kemal, Lâtife Hanım ve İsmet Paşa bu köşke yemeğe gelirler. Yemekte çıkan tartışmada İsmet Paşa bir inkılâp hamlesi teklif eder ve der ki; hocaları toptan kaldırmadıkça hiçbir iş yapamayız. Bugünkü kudret ve prestijimizle bugün bu inkılâbı yapmazsak hiçbir zaman yapamayız… İnönü üç maddelik program önerisinde bulunur; İslâmlık terakkiye manidir, Arap oğlunun yavelerini Türklere öğretmeli, Hocaları toptan kaldırmalıdır.
Bu ve benzeri politikalar halkı canından bezdirmiş ve dış ve iç baskılar sonucu muhalif partilerin kurulmasına izin verilmiştir. Halkın inancına ve dini eğitimine muhalif olan CHP, çok partili seçim döneminden sonra kendisi daima muhalefette kalmıştır. CHP’nin Muhalif partilerden tek istediği şey ise dinden uzak kalmalarıdır. Örnek:
1946 yılında Demokrat Parti’nin kuruluşu sürecinde Celal Bayar, Demokrat Parti’nin programıyla beraber Çankaya’ya çıktı. Burada program hakkında sorular soran İsmet İnönü’nün hassasiyeti ve ilk sorusu, “‘Terakkiperver’de olduğu gibi, itikadatı diniyeye biz riayetkârız’ diye bir madde var mı?” Bu soruya, “Hayır Paşam. Laikliğin dinsizlik olmadığı var” diyen Celal Bayar’ı dış politika ve köy Enstitüleri hakkında uyardıktan sonra, “tamam” diyerek partinin program ve tüzüğünü kabul eder. DP böyle kuruldu.
Yıl 13 Şubat 1961 Yeni Türkiye Partisi kuruluyor. Başkanı ve kurucusu Adapazarlı Ekrem Alican’dır. İki dönem demokrat parti vekili olarak seçilmiştir. 60 Darbesinden önce Hürriyet partisi kurucuları arasında yer almıştır. Merkez sağda liberal muhafazakar olarak sahneye çıkıyor. 1960 darbesi sonucunda Demokrat Partinin yerine kendisini farklı olarak ikame etmek üzere kuruluyor. Kurucuları ilk dönem demokrat partinin siyasileridir. Başkanları ise Darbe sonrası Milli Birlik komitesi yönetiminde bakanlık yapan ve askerin de desteğini alan Ekrem Alican’dır. Ekrem bey Demokrat parti yöneticilerini beğenmeyip tenkit ederek oy verenlerle yönetenleri ayrı görüyorlardı. Darbe sonrası 61 Anayasasını desteklediler. İlk seçimde % 13.7 oy ile 65 milletvekili çıkardılar. Cumhuriyet Senatosu'nda ise 28 üyelik elde etti.
1962 de İsmet İnönü’yle kurulan hükümete ortak oldu. Ekrem Alican başbakan yardımcılığı yaptı. 17 Kasım 1963'teki yerel seçimlerde YTP'nin oy oranının yüzde 6,5'e düşünce CHP ile yaptığı koalisyon hükûmetinden çekildi. 20 Şubat 1965'te Suat Hayri Ürgüplü başkanlığındaki koalisyon hükûmetine katılan YTP'nin 10 Ekim 1965'teki genel seçimlerde oy oranı daha da düşerek yüzde 3,72'ye kadar indi ve 19 milletvekilliği kazanabildi. Seçim yenilgilerinin parti de meydana getirdiği bunalım sonucu 1966'da genel başkanlığa sırasıyla İrfan Aksu, Yusuf Azizoğlu, Tahsin Banguoğlu getirildi.
YTP 12 Ekim 1969'daki genel seçimlerde yüzde 2,18'lik oy oranıyla altı milletvekili çıkardı. 19 Mart 1973'te kongre kararıyla feshedildi. Yeni Türki Partisi birçok sebebin yanı sıra CHP’yle hükümet kurması onun küçülerek kaybolmasına da sebep olmuştur.
Gelelim ikinci konumuza, Anayasa Mahkemesi "laik devlet niteliğinin ve Atatürk devrimciliğinin korunması prensiplerine aykırı" bulduğu için 20 Mayıs 1971'de Millî Nizam Partisi'nin (MNP) kapatılmasına karar vermişti. 1972 de ise Milli Selamet Partisi Süleyman Arif Emre başkanlığında kurulmuştur. 14 Ekim 1973 seçimlerinde MSP 1,26 milyon oy aldı, %11'lik oy oranıyla TBMM'de 48 milletvekilliği elde etti. Senato seçimleri sonucunda ise 3 senatörlük kazandı. 25 Ocak 1974'te Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) genel başkanı Bülent Ecevit'in başkanlığında CHP-MSP koalisyonu kuruldu. Başbakan yardımcısı Necmettin Erbakan oldu.
CHP ile MSP'nin siyasi bakışı sonucunda anlaşmazlıklar doğdu. 22 MSP'li milletvekili 1974'te hükûmetçe hazırlanan af yasasının belirli hükümleri aleyhinde oy kullandı, bu nedenle sol görüşlü mahkumlar af dışı kaldı.7 aylık bu koalisyon hükûmeti dağıldı (16 Eylül 1974).
Daha da önemlisi 1977 genel seçimlerinde oyların yüzde 8,6'sını alan MSP'nin milletvekili sayısı 1973'e göre yarı yarıya düşerek 24'e indi. MSP daha sonra darbeyle kapatılsa da farklı isimlerle siyasi hayatına devam etti.
Siyaset tecrübe ve sonuç sanatıdır. Dünya her geçen gün anlamak isteyene tecrübesini sunmaktadır. Nikahta denklik vardır da siyasette denklik yok mudur? Tilki ile leyleğin dostluğunu bilmeyeniniz yoktur. Her ikisi davetlerinde birbirine yiyip doyamayacakları kaplarla (tabak ve sürahi) ikramda bulunmuşlar sonuç ikisi içinde açlık ve zillet olmuştur.
“De ki: “Size, iş ve davranışları bakımından en çok ziyana uğrayanları bildirelim mi? Onlar, iyi yaptıklarını sandıkları halde, dünya hayatında çabaları boşa giden kimselerdir.” Kehf, 103, 104