Toplumun geneline yansıyan ekonomik gelişmelerin seyri, çalışma ve teknoloji üretimi ile birlikte toplumsal destek modeli olan bir infak stratejisi geliştirmekle mümkündür. Bu gayretler İslam toplumunu güçlendirir ve birleştirir! Bencillikten ve Tekasür toplumu olmaktan korur!
Ve gerçekten sen, (insanlığa örnek olacak) pek büyük bir ahlak üzerindesin. 68-4 Ticarette firmalarımız üründen, fiyatlandırmaya, insan kaynakları yönetiminden, reklamlarına kadar ahlakı öncelemelidir. Kapitalist ekonomiyi törpüleyecek ana tema ahlaktır!
Kur’an kendisine imtihan olarak verilen serveti kişisel egosuna endeksleyenlerin zihniyetini Kehf suresinde bizlere şu şekilde anlatıyor: Bağına girdiğinde, Allah neyi dilerse o olur. Güç, kuvvet sadece Allah'ındır demeli değil miydin? Ayet sermayeye bakışımızı düzenliyor!
Efendimizin henüz 23 yaşında iken, Hz. Hatice’ye ait ve Ticaret şehri Mekke’nin o güne kadar ki en büyük kervanın yöneticisi olarak seçilmesi çok önemlidir. Bu seçimin arkasında bugün tüm sektörlerde ihtiyacımız olan koordinasyon ve eminlik vasfının ön plana çıktığını görüyoruz!
Onlar harcadıklarında ne saçıp savururlar, ne de cimrilik ederler; ikisi arasında orta bir yol tutarlar. 25/67 Arzu ve isteklerin ihtiyaç olarak algılandığı asrımızda, Rabbimizin “müminlerin iktisadi duruşu” tarifine pratikte çok ihtiyacımız var! Tüketimde Denge - İnfakta Denge
Malının zekâtını verdiğin zaman, üzerine gereken borcunu (fakirlerin sendeki hakkını) ödemiş olursun.” (Tirmizî, Zekât, 2) Bugün günden güne daha da katlanan, küresel bir problem olan “gelir dağılımı adaletsizliğine” en reel çözüm zekâtı doğru anlayıp, uygulamamızdan geçmektedir!
Alırken, satarken, borçlanırken, ortaklık kurarken, hepsinin kayıt altına alınması ilahi bir emirdir. Kitabımızın en uzun ayetinin konusunun bu hususta olması ileride ortaya çıkabilecek sorunların kapısını kapatmaktadır. Finansal anlamda kurumsallaşma pratiğine ihtiyacımız var!
"Vehn nedir ya Rasûlullah?" diye sorulduğunda: "Vehn, dünyayı (fazlaca) sevmek ve ölüm korkusudur." buyurdu. "Vehn" kavramı bugün tüm güncelliği ile karşımızda!
2019 verilerine göre Dünya ticaretinin %83'ü,Türkiye'nin dış ticaretinin %89'u deniz yoluyla yapılmaktadır. Görmedin mi, Allah, yerdekileri ve denizde onun emriyle akıp giden gemileri, sizin yararınıza verdi. Hac/65 Ticarete yön veren bu ulaşım ağı için çok şükretmeliyiz!
Firmalar, maliyetleri düşürmek, ölçek ekonomileri meydana getirmek ve finans yükünü hafifletmenin yolunu ortaklık kültürünü geliştirerek yapabilir. Mudarebe ve Müşareke kavramları ortaklık ile ilgili bizlere güzel bir yol haritası sunmakta!
ALLAHU Teala, sizden bir tarafı rızık sebebi kılarsa bu değişinceye veya güçleşinceye kadar onu terk etmesin. Peygamberimiz yapılan işte sebat etmeyi, sabrı ve kısa vadeli hesaplardan kaçınmayı öğütlüyor Firmaların geleceğe bakışı ve girişimcilerin heyecanı için önemli bir ölçü!
Uzun süren ve yorularak geldiğim her seyahatten sonra eve geldiğimde içimi ciddi bir mutluluk kaplar ve hamd ederim. Rabbimden isteğim dünyadan ahirete göçtüğümüzde de uzun ve yorucu yoldan evine gelen biri gibi mutlu olmak ve hamd etmektir!
“Şehrimiz Esnaflarından değerli iktisatçı (Üretim yönetimi ve pazarlama) Dr. Osman Eminler kardeşimin Tweet’lerinden sizlere bir güzel demet sundum. Kendisine teşekkür eder, başarılar dilerim. @EminlerOsman”