Bu şehrin kaderi; çöpleşmiş projeler, AKP iktidarıyla fazlaca alıştırıldığımız çileli yaşam.
Türk siyasi yaşamının tozlu sayfalarında temeli atılan ancak bitirilemeyen projelere ilişkin birçok örnek görülebilir.
Anadolu’nun birçok İl’ inde kurban kesilerek, büyük törenler eşliğinde temel atılır, yatırımın müjdesi “beylik” ifadelerle manşetleri süslerdi.
Sonuç; bir türlü bitirilmeyen, yıllara varan ve ardından çürümeye terk edilen, enkaza dönüşen yatırımlar.
Eski Türkiye geleneğiydi, hatırlayanlar bilecektir AKP İktidarları bu eski Türkiye sözünü markalaştırdı, her örnekte önümüze koydu.
Hani şu meşhur söz var ya “ nerden, nereye”. Eski Türkiye’ yi anlatmak için AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ dan çokça dinlemişizdir.
17 yıllık genel iktidar, 25 yıllık yerel iktidar aynı anlayışın elinde.
Sakarya tarihinin makûs talihi AKP iktidarı ile eski Türkiye benzetmeleri uygun düşecek tarzda.
Hiçbir proje taahhüt edilen sürede bitirilemedi, temeli atılan ancak yıllarca çöpleşen, devleşen sorun olarak, çirkinlik abidesi projeler olarak ortada durdular.
Mevcut 400 yataklı Eğitim Araştırma hastane binası yer tespiti, teslimi, inşaat ihale süresi ve bitimi “yılan hikâyesine” dönmüş, taahhüt edilen süreden çok sonra bitirilmiş, hizmete sunulmuştur.
AKP iktidarının en başarılı olduğu proje olan hastane, 2006 yılında projelendirilen inşaat 6 yıl sonra hizmete sokula bilindi.
Yani; en başarılı oldukları proje ancak 6 yılda tamamlanabildi.
Komşu il Kocaeli’ nde 1180 yatak şehir hastane proje başlangıç ve bitim tarihiyle kıyaslandığında, ne söylemek istediğim anlaşılacaktır.
Üç kat daha büyük hastane yapmaktalar.
Adapazarı-Karasu demiryolu projesi 2010 yılında ihale edildi, akıbet ortada, çürümeye terk edilmiş Eski Türkiye fotoğrafı bir manzara sergilenmekte.
Demiryolu inşaatı, uzunca süredir durduruldu, ihale yenilenmesi, inşaatın bitirilmesi yakın yıllarda pekte mümkün gözükmüyor.
Kadın doğum ve çocuk hastane meselesi hatırlayanlar bilecektir, dönemin sağlık bakanı Recep Akdağ, 2009 yılında Akyazı Devlet Hastane inşaatının açılış töreninde, yer bulun 200 yataklı hastane yapalım dedi!
Yıl 2009, ihale yılı 2014 ve inşaat çürümeye terk edilmiş, ihale yenilendi inşaat devam edecek, bitirilecek tarzı ifadeler gazete sayfaları süslemekte.
2009 yılında konuşulan proje 2019 yılında bitirilmeyecek beton yığını halinde çevre kirliliği yanında “ucube” görüntü sergilemekte.
Eski Türkiye’ ye en çarpıcı örnek 200 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi!
Kuzey Marmara Otoyolu güzergâh belirlenmesi projenin oluşturulması 2010 yılına dayanır, ihalenin gerçekleştirilmesi 2015 yılına tekabül eder.
Otoyolun bağlantı yolları Adapazarı-Karaman arası trafik akışı tek yola düşürdüğü bir bölüm var ki geçtiğimiz günlerde Cevdet Güngör(ağabey); köşesinde dertlenmişti. Işıklandırmanın olmadığı bölümün trafik kazalarına davetiye çıkardığı gerçeği her gün tehlikenin yaşandığını tarif etmişti.
Kuzey Marmara otoyolunun bu süre içerisinde bitirilme ihtimali olmadığı ortada.
Bağlantı yollarının bitirilmesi de mümkün gözükmüyor hiç değilse bozulan yolların eski haline dönüştürülmesi sağlanabilirse.
Eski Türkiye manzarası, temel atma töreni düzenle yıllara terk et!!!
AKP ile çokta alışık olduğumuz yatırım modeli, özellikle mevzu Sakarya’ ya yatırım olunca çokça karşılaştığımız manzara!
Eski Türkiye geleneğinden vazgeçmiyoruz, “ Nerden, nereye”!!