"İki aydır Türkiye’ye gelip gidiyorum. Hafta sonlarına denk geliyor. Bana değer veren dostlarım dahi “düğünümüz vardı” diyorlar. Bunu siz bir Almandan, bir Avrupalıdan duyamazsınız. Benim nikâhımda birisi kayınpederim, biri de bilimler tarihçisi âlim bir arkadaşım geldi. Yemek yedik sonrada arkadaşım bizi Frankfurt’taki evimize götürdü. Ben bu kadar insanın zamanını alamam! Boş şeylerle uğraşıyoruz. Zamanın Allah’ın bize verdiği büyük bir nimet olduğunu unutuyoruz."

MÜBAREK OLSUN

Ben duydum siz de bilin istedim. Malum bazıları düğün davetiyesini telefon (WhatsApp/ Bip) mesajı yoluyla gönderiyorlar, şimdi yeni bir kolaylık daha çıkmış. Zarf ve tükürük masrafı olmasın diye davetiyeye İBAN (Banka hesap numarası da ) eklemişler. Gözünüz aydın.

MASADA KALAN DAVETİYE

Bir dostun düğününe gittim o esnada bir şahıs geldi ve masada tanıdığı birine düğün davetiyesi bıraktı. Sonra durdu düşündü ve masada ki altı kişiye de davetiye verdi. Ben şahsı tanımıyordum. Sormaya çekindim ve oradan giderken davetiyesi de masa da kaldı, böylece tanımadığım şahsın düğününe katılım hayal oldu.

BİR GÜN HAVLULU DAVETİYE ALDIM

Bir dostumuz elinde kâğıt kartona kaliteli bir abdest havlusuna sarılmış bir düğün davetiyesini verdiğinde ilk defa böyle nezaketli ve hediyeli bir davetiye almıştım.

WHATSAPP/ BİP

Şimdi ise WhatsApptan bir mesaj geliyor ve içinde baskıdan çekilmiş bir düğün davetiyesi var. Bir şey diyemem ama böyle mi olmalıydı?

KISASA KISAS

Arkadaşının düğününe altın götüren kişi, kendi çocuğunun düğününde altın getirmeyen arkadaşını mahkemeye verdi ve konu Yargıtay’a taşındı.

SALON PARASINI ÖDEYEMEDİK

Çocuğuna salonda düğün yapan beyefendi 1000 kişi çağırdı fakat düğüne gelen hediyeler salon ve yemek parasına yetmedi, saloncuya borçlandı.

12 KİŞİLİK MASALAR

Düğün masaları çok büyük olduğundan aileyle düğüne gidenler maalesef yabancı aile ve kişilerle beraber oturma zorunda kaldıklarından gitmek istemiyorlar. Mahremiyete dikkat etmek isteyenlere kolaylık sağlanmalıdır.

YILLARCA ARANMAYANI DÜĞÜNE DAVET

Dostluklar derece derecedir. Yıllarca ailece ve şahsi olarak görüşmeyen bir telefon dahi senelerce edilmeyen kişileri düğüne davet maalesef hoş değildir. Nasıl bir dostluk ki düğüne kadar ilgi ve sevgi alakası yokken cemiyetine davet çok samimi dostluk değildir.

PROTOKOL

Düğün salonlarında bazı masalarda ve en ön tarafta üzerinde “protokol” yazan ayrılmış masalara rastlanmaktadır. Dostlukta ayrımcılık doğru mudur?

NİKÂH ŞAHİDİ SAYISI

Düğün ve nikâhlarda şahitlik müessesesi maalesef enflasyon gibi sayısı yükselmektedir. Bazen 10 veya 20 kişi nikâh masasının etrafına davet edilerek çokluk ve itibar yarışına girilmektedir. Doğrusu 2 kişi yeterlidir. Lütfen şahitliğe çağrılmayanların gönlünü kırmayınız.

DOĞRU DAVET

Asıl ve öz dostlarla mekânın ve yeterli parkın alabileceği, varsa ikramın zamanında yapılabildiği ve özellikle zaman israfına sebep olmayan, gelir endeksli değil sevgi ve dostluk üzerine mütevazı bir düğün çok güzel ve değerlidir. Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: "Biriniz bir düğün yemeğine davet edilirse, böyle bir davete icabet etsin. "Yemeğin en kötüsü (kendisine) zenginlerin çağrılıp da, fakirlerin çağrılmadığı davet yemeğidir. Davete gelmeyen kimse muhakkak ki Allah'a ve Rasûlüne karşı gelmiştir.” (Not: Fakirler düğün hediyesi baskısından dolayı katılamamaktadır, düğüne gidip hediye ver(e)meyenler ise kınanmaktadır)

Not: Pazar sabah namazı sonrası Orhan Camiinde “Hz. İsa’nın müjdesi Ahmet” sohbetine bekliyoruz.