Tüm gündemimiz milletvekili adaylıkları oldu, kim hangi sıradan listelerde yer bulacak. Öncelik milletvekilliği ardından da Cumhurbaşkanı kim seçilecek.
Uzunca zamandır şehrin gündemini meşgul etmekte, AKP klasiği yaşandı. Temayül yoklaması denilen yönteme müracaat ettiler, 1561 partilinin katıldığı ve 74 aday adayının oylandığı seçim gerçekleştirildi Serdivan Kapalı Spor Salonunda.
Sonuçlarının ne olduğunu değil kamuoyu, görücüye çıkan aday adayları da bilmiyor. Hatta aday listesinin belirlenmesinde öyle aman aman sonucu tayin edecek katkısı da olmadığı söyleniyor. Öyleyse bu yönteme niçin müracaat ediyorlar, o da bilinmez.
Temayül üzerinden değerlendirmeye de rastlamadım, herkesin kendince bir tahmini var temayülden bağımsız. Şehrin bölgesel bölünmesi ve adaylıkların dağıtılması, üç dönem kuralına takılan A İhsan Yavuz ve Recep Uncuoğlu’nun listelerde yer bulamayacağından beisle birçok tahmin yürütülmekte.
Özellikle listenin seçilebilecek sıralarında yer bulmak için yoğun kulis yürütülmekte, her aday kendisini listenin yukarılarında görüyor. Genel kabul görmüş bir kriteri yok, seçici kurulla kurulan ilişki adaylığın seyrini belirleyecek sanırım.
Bu hususta da en şanslı olanda sanırım Geyve Belediye Başkanlığı görevini sonlandıran Murat Kaya’da olsa gerek. Kaya, adaylık kararını kendi başına almadığı gibi gerekli desteği de almıştır kuşkusuz. Listenin seçilecek yerinde olacağı yönünde yaygın bir kanaat var.
Benzeri bir durumda eski baro başkanı Recep Hacıeyüpoğlu için söylenmekte, milletvekili adaylıkları yenileceği yönünde görüş var ki geçmiş hafızaya sahip, tecrübe sahibi diye tarif edilmekte. Hacıeyüpoğlu, geçmiş dönem listelerde yer bulmuştu onun için bu kez seçilecek bir yerden aday gösterileceği görüşü hakim.
Listenin yeni isimlerden oluşacağı yaygın kanaat, böylesi bir değerlendirme yapılacaksa birçok yeni isim göze çarpmakta, önemli görevlerde bulunmuş ve siyasetin yıpratmadığı birçok isim var. Dolayısıyla sürprize açık bir durum var.
AKP temayül salonundan dışarıya yansıyan kulis bilgileri, doğruluğu ne kadardır kısa bir müddet sonra göreceğiz.
Dedim ya bunlar hepsi kulis bilgileri, şans oyunundan farklı değil. Herkse kendince tahmin yürütmekte, bizim zamanımızda tek şans oyunu toto vardı, bugünlerde şans oyunu sayısı bir hayli fazla onun için tam hangisine benzemekte ben de bilemiyorum.
Oysaki Serdivan Spor Salonuna 1561 partili üyeyi toplamışsın ve seçme ehliyetine sahip, oylama sonucunu ilan eder ve çıkan sonucu kabullenirsin, aday listesini oluşturursun. Parti içi demokrasiyi de işletmiş olursun, her aday da kendini seçen üyeye sorumlu hisseder.
Seçilen yöntem bugüne kadar temayül hiç olmadı, eskiden kullanılan oylar sayım yapılmadan çuvallanır genel merkeze götürülürdü, bugün ise bu anlamda ilerleme kat edilmiş oylar dijital ortamda kullanılmakta, tek değişmeyen ise sayımın yapılmamış olması.
Yani seçim sonuçları bilinmemekte, her şey değişiyor ancak bu durum değişmiyor. AKP klasiği bir seçim yöntemi.
Buna rağmen temayül yoklaması eyleminden de vazgeçilmiyor her ne hikmetse…
Temayül sonuçlarının denildiği gibi listelerin oluşumuna koyduğu katkıda tartışılır, AKP demokrasisi tam da böyle bir şey…