Şehircilik adına eksiklikleri sıralarsak, ilk sırayı hiç kuşku yok raylı sistem alır. Büyükşehir Belediye başkanı Ekrem Yüce konuya dair tespit ve açıklamalarda bulunmuş, hatta bir adım ötesine taşımıştı.
İlk söz 28 Ocak 2019, tarih ‘ Sakarya’yı Hafif Raylı Sistem rahatlığıyla buluşturacağız’, adaylık dönemine denk düşüyor.
Güzergâh tespitlerine kadar vardırmıştı, ilk günlerin heyecanı olsa gerek hemen hemen her gün peşi sıra projeler açıklanıyordu. Yeni cami, çark caddesi ve oradan Millet bahçesi son durak Serdivan Nostalji Tramvayı.
Bugün elde olan ise geride bıraktığı gazete arşivlerini süsleyen görseli mevcut projeler. Olmayan ne, talep ediyoruz da merkezi bütçeden mi alamıyoruz. Yanı başımızda ki komşu Kocaeli raylı sistemi yerel imkânlarla yaparken, merkezi bütçe sorumluluğu biz üsleniriz zahmet etmeyen diyerek yatırımı devralmış.
Bu kadar kolay oldu mu bilemem ancak bildiğimiz gerçek, raylı sistem yatırımını devamının merkezi bütçe ile yapılacağıdır. Ora da olan burada neden olmuyor!
Sorunun cevabı, kendi içerisinde. Orada var olan burada yok, siyasi irade ve yarattığı etki. Bizde olmayan, siyasetin özellikle iktidar kanadında ki güçlü lobi.
Yüce bu hususta bir şey söylemeli, bu güne kadar söylediklerinin dışında. Söylenecek olanlar sözde kalmayacak deyim yerinde ise ete-kemiğe bürünecek. Ya da söz söylemekten kaçınmalı, raylı sistem başta olmak üzere yeni yatırımların olamayacağını itiraf etmeli.
Nihai çok ta alışık olduğumuz manzara, kabullenmekte zorlanmayacağımız bir durum olur. Yerel yönetim ve şehre kazandırdıkları düşünülünce yatırım fakiri olduğumuz gün gibi aşikâr.
Sandıkta da hesabını sormayan, az ile yetinmeye alıştırılmış şehir yaşayanı olduğu için, ortada tehdit unsuru da yok bir daha seçilememek adına…
Kent park, açılan bir-iki cadde ve son dönemlerde yapılan Sakarya park haricinde akılda kalan projeye rastlamak mümkün değil.
Bu hatırlatmadan sonra asıl konumuza dönersek, raylı sistem ve buna bağlı yatırım gerçekleştirilecek ve alt yapısı, planlaması somutlaştırarak kamuoyuna paylaşılmalı…
Aksi halde gündemden düşürülmeli, kamuoyu bu hususta oyalanmamalı.
Son yerel seçimlerin üzerinden geçen süre dikkate alındığında ne dediğim daha net anlaşılacaktır, her gün kamuoyuna paylaşılan birçok projeye rastlanılacaktır, gazete arşivleri süslenmiş projelerle dolu.
Sonuç; akılda kalan bir tek proje yok hayata geçirilen.
Yüce ve kurmaylarının seçim öncesi proje hazırlayacak kadar zamanlarının olmadığı anlaşılmakta, seçildikten sonra ki süreyi de doğru değerlendirmediler.
Hal böyle olunca da kaybedilen zaman ve ilkel görüntü içerisinde ki şehir manzaraları kalıyor elde.
Büyükşehir belediyeler içerisinde raylı sistemle tanışmayan birkaç belediyeden biri de bizizdir sanırım.
Yüce’ye önerim komşu il Kocaeli’nden destek alması, yardım talep etmesi.
En azından merkezi bütçeden nasıl fayda sağlanıyor hakkında bilgi edinmesi.
Raylı sistem projesinin hayata geçirilmesi Büyükşehir bütçesi ile mümkün olamayacağı için, merkezi bütçenin görev üstlenmesi zorunluluk.
Bu sayede görev süresi sonuna kadar hiç değilse bir projeyi hayata geçirme fırsatı ve imkânı olur.