Türkiye’nin en kötü araç kullanan şehirleri belirlendi ve birinci sırada yerimizi aldık. İçişleri Bakanlığı’nın paylaştığı trafik cezaları verilerinden yapılan düzenlemeye göre, sürücü başına en fazla ihlalde bulunan şehirlerarasında Sakarya liderliği elinde bulunduruyor.
Sevimsiz bir tablo, şehrin gelişiminin önünde ki en önemli eksiklik şehir içi trafik akışı.
Böylesi bir sonuca sebep, birçoğumuzun üzerinde mutabakata varacağı ilk başta toplu taşıma sistemi ve yetersiz yollar olarak önümüze çıkar. Özel araç kullanımının yoğunluğu.
Toplu taşıma siteminin ilkelliği zorunlu kılmakta özel araç kullanımını, sorunun tespiti hususunda farklılıklar gözetmeyecektir, her kime sorarsak aynı sonuca varacağızdır.
Çözüme ilişkin önerilerde de farklılık gözetilmeyecektir.
Özellikle şehir merkez bölgesinde ki yetersiz yollar, günün her saatinde yaşanılan yoğunluk ve ortaya çıkan gerilim düşünülürse, alınan sonuçta kaçınılmaz oluyor. En kötü araç kullanımında ki liderlik tesadüf sonucu elde edilmiyor. Kuşkusuz bunu hak etmek için emek harcanmalı…
Sorumluluğu tümden kamusal alana da itmekte doğru değil, çıkan sonuçta yolların yetersizliği ne kadar etkense, toplu taşıma sisteminde ki ilkellik nedenli belirleyen ise bireysel sürücü davranış biçimi de o denli etken.
Ortada belirgin bir sorun var ve her ayağı aksak işliyor.
Sosyolojinin alanı ve bu hususta bir tespitte bulunma yetkinliğinde değilim ancak gözle görülende bir durum var ortada, her an patlamaya hazır gergin bir toplum. Tahammül katsayısı düşmüş, insani nezaketi yitirme ile karşı karşıyayız. Altında yatan en önemli gerekçe kuşkusuz ekonomik tablo olsa gerek, son günlerde yaşanılan intihar hadiseleri düşünülürse, sanırım ne anlatmaya çalıştığımız daha net anlaşılır.
Fiziki şartların düzenlenmesi, ilk adımı doğru atmak demek aynı zamanda. 2004 yılından itibaren şehrin gündeminde olan raylı sistem, çözümünde önceliği olur.
Son günlerde Sakarya Büyükşehir Belediyesinin bu anlamda kayda değer çalışmalar yaptığı görülmekte, proje ihalesi gerçekleşti sanırım ilerleyen günlerde çalışmalar sonlandırılacak.
Yine bölünmüş yol, metrobüs hattı çalışmaları yürütülmekte. İlk etabı olan Korucuk mevkiinden Millet Bahçesi arası ve 11 istasyon, 22 duraktan oluşan bölümünde çalışmalar yapılmakta.
Özellikle Yenikent bölgesinde günün belli saatlerinde yaşanılan yoğunluk düşünülürse, trafik akışında kısmi rahatlık sağlayabilir. Özel araç kullanımında ki azalma bölgede yaşanılan yoğunluğun azalması demek.
Metrobüs hattı için yapılmakta olan çalışmaların gelecekte planlanan raylı sistemin altyapısını oluşturduğu söylenmekte. Bu anlamda kararlı bir duruş var ortada, akamete uğramadan sona vardırılır.
Geç kalınmış bir çalışma olsa da Yenikent bölgesinin yarınları için azımsanmayacak değerde olacaktır. Bir yerden başlanması gerekiyordu bu acıdan bakıldığında çalışmaya doğru anlamlar yüklenebilir.
Mesele var olan imkânları doğru kullanmak, öncelikleri doğru belirlemek.
En kötü araç kullanan şehir olmak gibi ağır sorumluluğu taşımamamız gerek, marka değerimizi bu denli yerlerde süründürmeye ne hakkımız var ne de bu şehre böylesi bir haksızlığı uygun görebiliriz. Taşınması güç olan bu olumsuzluktan bir an önce çıkmalıyız.
Fiziki şartların düzenlenmesi ve ortak bilincin geliştirilmesi, sorunun çözümünün kaçınılmaz adresi. Sakarya Büyükşehir Belediyesinin yürüttüğü “Bu Şehir Hepimizin” başlıklı çalışmanın da içerisinde yer alacak, sürecin değişimine katkı sunacak konu başlığı.
“Bu Şehir Hepimizin” kampanyası, Sakarya’nın geleceği, daha yaşanılabilir olmak, daha güzel bir gelecek adına düzenlenen protokol ile yeni bir dönem başlıyor demek.
Bu başlık birçok sorununda çözümüne katkı sunacak değerde…
İçeriği, taşıdığı önem ve şehrin geleceği, gelişimine sunacağı katkı özel bir başlıkta değerlendirilmeli.