Basit bir sorun ancak çözümü adına en ufak çaba sarf edilmedi. Sorunu görmezden gelmek denilebilir, bir başka deyişle inatlaşma.
Kent meydanı (Demokrasi meydanı) son yapılan düzenlemeler rağmen olmadı. Oysaki serüvenine bakıldığında verilen mücadele ve kazanılan sonuç bir birinden kopuk. Depremin şehre kazandırdığı ve miting başta olmak üzere etkinlik alanı.
Fuar ve sergi alanımız olmadığı için, bu türden faaliyetlere de ev sahipliği yapmakta.
Meydanlar şehirlerin simgesi niteliğindedir, birçok şehir meydanları ile anılır. Sosyal hayatın ve hatta mimarinin vazgeçilmez parçalarıdır. Şehirlerin kalbinin attığı yerlerdir.
Dünyada önemli örnekleri var;
Kızıl Meydan, Şehrin turistik mekânı ve konserlere festivaller de sahne olan meydan, kışın buz pistine dönüşen şehrin eğlence merkezi. Rusya tarihinde önemli bir yeri olan ve Kremlin Sarayı ile bilindik, en gözde meydanlardandır.
Times Meydanı, New York dendiğinde ilk akla gelen ve birçok önemli etkinliğe, eğlenceye ev sahipliği yapan aynı zamanda ziyaretçi yoğunluğu ile turizm merkezi bir meydan.
Plaza Mayor, Madrid’in en önemli meydanlarından biri. Seksen bir meydandan oluşan şehrin en simge adreslerinden ve turist akınına uğrayan, tarihsel derinliğe sahip meydanlarından.
Bu tarz örnekleri artırmak mümkün, şehirler için vazgeçilmez sosyal ve kültürel yaşamın önemli parçası olmuş, günün her saati hareketin ve canlılığın eksik olmadığı merkezlerdir.
Dünya kentleri meydanlara önemli anlamlar yüklemekle birlikte, turizm merkezi haline dönüştürmüşler de aynı zamanda. Öyle ki meydanlar şehirlerin önüne dahi geçmişlerdir, bilinirlik ve tanınırlıkta.
Dünyada ki örneklerine ilişkin küçük bir turdan sonra dönemlim bizim Kent meydanına, mevcut hali ile hiçbir özelliği olmayan, bahse konu örneklerin yanından geçme ihtimali dahi olmayan bir meydan.
Son yıllarda irili/ufaklı derme çatma yapılarla daraltılan, kullanılmaz hale dönüşen yapımındaki kastından her geçen gün uzaklaşan bir durumda.
Görüntü kirliliği için özel özen gösteriliyormuş gibi bir tutum sergilenmekte.
Atatürk köşesinin bulunduğu alan, defalarca yazılıp/çizilmesine karşın, birçok sivil toplum kuruluşunun itirazını dile getirmesine karşın yapılan en küçük bir düzenleme yok. Resmi törenlerin adresi ancak meydan içerisinde Atatürk köşesi ilk göze çarpan alan olmadığı gibi, bir köşeye sıkıştırılmış zorunluluk hali gibi duruyor ortada.
Bugüne kadar hiçbir uyarı dikkate alınmadı, sebebi nedir bilemiyorum.
Estetik ve günün her saati canlı dinamik bir meydan yapabilmek mümkünken, özel çaba sarf edilerek böylesi işlevsel karşılığı olmayan, ucube diye tanımlanacak bir meydan yapabilmekte başarı olsa gerek.
Sorumluluğumuz gereği bu hususta ki itirazımızı bir kez daha dile getirelim, belki hassasiyet sergilenir ve bir duyan olur diye kendimizi tekrara düşelim.
Meydanın kimliği anıtla mümkün.
“Şehrin meydanları o şehrin ruhunu yansıtır”
Bir dünya örneklerine bakın birde ortaya çıkardığınız adına meydan dediğiniz çalışmaya.