Tank Palet işçilerinin geçmiş tecrübeyle edindikleri haklı eylem…
20 Aralık 2018 Tarihli, 30631 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 481 nolu kararname ile fabrikaları özelleştirme kapsamına giriyor ve akıbet tüm çalışanların malumu…
Özelleştirmeye ilişkin kararnamenin göze çarpan tarafları ‘’ Özelleştirme uygulamasının, işletme hakkının verilmesi yöntemiyle gerçekleştirilmesi ve işletme hakkı süresinin 25 yıl olarak belirlenmesine ‘’ ve ‘’ özelleştirme işlemlerinin 31.12.2019 tarihine kadar tamamlanmasına’’ diye belirtilen bölümlerden oluşmakta.
Kararnamenin başkaca ilgi çeken bölümü hiç kuşku yok ki ‘’ mali yeterlilikleri gibi Milli Savunma Bakanlığı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca uygun görülecek sair hususların ön yeterlilik kriteri olarak belirlenmesine’’ diye tarif edilen olmalıdır.
Tank Palet çalışanı ve Sendikalar kararnameyle neyin tarif edildiğini pek tabi bilmekteler.
AKP hükümetlerinin özelleştirmeyle bugüne kadar neler yaptığına, hangi sonuçlarla yüzleşildiği ortadadır.
Tüm geçmiş bu tecrübeler ile Tank Palet işçisi haklı olanı haykırmak için Gar Meydanında eylem düzenledi.
Onuncu yıl marşı eşliğinde binlerce yurttaş haykırdı fabrika özelleştirilemez ‘’ Harb-İş İşçisi Vatan Bekçisi ‘’
Sendikaların uzunca yıllardır süren eylemsiz tavırları, küçük aksaklıklar yaşanmasına sebebiyet vermiş olmasına rağmen maksadın hâsıl olduğunu düşünüyorum.
AKP hükümetleri birçok özelleştirmeye imza attılar, hafızalarımızda kalan en önemli işçi eylemi tekel işçilerinin 2010 yılında ki Ankara’da ki eylemleri.
Sanırım sendikaların son eylemi de bu olsa gerek.
Onun içindir ki Gar Meydanında ki haklı eylemde söylem hataları olsa da binlerce yurttaş gür sesiyle hakkını aradı.
Meydan Tank Palet işçisinin doldurdu ve coşkusuyla hareketlendi, komşu İl’lerden sendika şube başkanlarının katkısı da yok sayılamaz.
Savunma sanayi, stratejik öneme haiz kurumlar asla özelleştirilmemeli, mesele yalnızca Tank Palet işçisinin sorunu değil, olmamalıda.
Tank Palet fabrikası Sakaryalıların nakdi yardımlarıyla yapılarak, Türk Silahlı Kuvvetlerine armağan edilmiş, böylesi de bir öneme haiz.
‘’ Sakaryalıların dişinden tırnağından artırdıklarını vererek kurdukları bir fabrika gerçeği var sahibi de millettir’’ vurgusunu özellikle paylaşmakta sendika temsilcileri.
Fabrikanın kuruluşu ve bugüne kadar ki serüveni salt bir kararnameyle sonucu tayin edilecek basit bir boyutta değil, olmamalıda.
Sakarya şehri ekonomisine ne kattığı ile de meşgul değiliz.
Sorunun çözüm tarifi ekonomiye sağladığı katkı değil, savunma sanayiinde yer aldığı işgal ettiği alandır.
Tank Palet işçisinin ilk eylemi, alan olabildiğine çoluk çocuğuyla fabrikasına sahip çıkmakta.
İlk olması münasebetiyle eksikliklerine rağmen başarılı bir eylem, bundan sonrası haklı olan eyleme şehir yaşayanın da katkı koymasıdır, koyacaktırda!
Tank Palet işçisi asla yalnız bırakılmamalıdır!
Ekrem Yüce Ve Koltuk
AKP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem Yüce geçtiğimiz günlerde seçim gezilerinden Erenler Belediyesi ziyareti gerçekleştirilmiş. Ziyarete ilişkin servis edilen fotoğraflarda Erenler Belediye Başkanlığı makam koltuğunda Ekrem Yüce, hemen yanı başında bir sandalye de mevcut Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk oturuyor.
CHP İl Başkanı Erdoğan Isır bu fotoğrafa ilişkin son derece doğru bir tespitte bulunmuş.
‘’ Koltuk meraklısı AKP Büyükşehir Başkan Adayı Ekrem Yüce’ye siyasi nezaketi anlatacak halimiz yok, madem o kadar koltuk merakınız vardı, neden belediye başkanlığını bırakıp 2003 de bir kuruma müdür gittiniz’’
Bu sözlere ilave Erenler Belediye Başkanlığı koltuğuna muhalefet adayı da ziyaretinde oturabilir mi, makam koltuğu kimin tasarrufunda?