Bir olay yaşadığınızda sürekli kurban rolünde başkalarını suçluyor musunuz veya öfkelendiğinizde enerjinizi intikam planlarıyla mı harcıyorsunuz ya da hep aynı tarz kişilikleri mi hayatınıza çekiyorsunuz?

O halde sizlere bu hafta kurban rolündeki insan psikolojisinden bahsedeceğim.

Başına gelen olaylarla ilgili sürekli başkaları yüzünden bu haldeyim diye yakınan insan kurban psikolojisindedir. Bunun sonucunda kişi kendini bir takım bağımlılıklarla uyuşturma davranışı da gösterebilir.

Kendisi kurban, karşı taraf katil modundadır. Bu durumda kişi kendisi eğer esas ihtiyacının bilincine varıp yetişkin ego durumuna göre davranabilirse kendini kurtarıcı rolüne bürünebilir. Yakın ilişkilerimizde terk üzüntü yaşayabiliriz.

İlişkilerimizdeki problemleri çözme noktasında bazen anaç yapıya bürünebiliriz. İşler ters gittiğinde veya olumsuz bir durumla karşılaştığınızda kendimizi savunma pozisyonuna düşerseniz olayları çözerken tekrar kurban psikolojisi tuzağına düşmüş oluruz.

Peki yaklaşımımız nasıl olmalı? Vicdanımıza kulak verme sesini dinleyip karşı taraf bizimle kontak kurmaya çalışsa bile eskisine göre mesafeli davranıp kendi öfke dengemizi sağlayabiliriz.

Öfke de bize verilen bir enerjidir. Bu bilinçle hayatımızı yeniden dengeye getirmek için öfkeyi de yerinde ve gerektiği kadar kullanmalıyız.