Ev satın alan kişilerin yaptıkları bazı ödemeler bulunuyor. Bu ödemeler özelikle kredili konut alımlarında olurken bunun yanında kamu kurumlarına yapılan ödemelerde yer alıyor. Bu masraflar binlerce TL'lik bir rakama denk gelirken vatandaşların bu ödemelerin bazılarını geri alma hakkına sahip..
Emlak alanında atılan adımların ardından rekor seviyelerde konut satışları yaşandı. Bu süreçte on binlerce vatandaş hayallerinde ki evleri aldılar. Satılan evlerin çok büyük bir kısmı ise krediyle yapılan satışlardan gerçekleştirildi. Kredi ile ev alan vatandaşlar ise hem kredi kullanım sürecinde hem de tapu işlemleri sürecinde bazı masrafları ödüyorlar.
Ekspertiz Ücretinin Geri Alınması
Bankalar müşterilerden ekspertiz ücreti alıyorlar. Bu rakam ortalama olarak 1000 ile 1400 TL arasında değişiyor. Ekspertiz ücreti alınacak evin değerinin belirlenmesi amacıyla uygulanırken burada bankaya aracılık eden kurumlar ön plana çıkıyor. Burada önemli olan nokta ise ekspertiz ücreti faturası. Banka sizden tahsil ettiği ekspertiz ücreti için sizin adınıza kesilen bir fatura sunabiliyorsa bu durumda ödediğiniz ücreti iade alamıyorsunuz. Ancak ekspertiz ücreti faturası sunulamıyorsa ya da banka adına kesildiyse bu durumda ücreti geri alma hakkına sahipsiniz.
Kentsel Dönüşüm Tapu Harcı İadesi
Resmi Gazete'de yayımlanan ve uygulamada olan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ile vatandaşların bazı hakları bulunuyor. Bu yönetmeliğin 7. maddesinde yer alan kararda vatandaşlara tapu harcı muafiyeti sunuluyor. Bu düzenleme ile birlikte ayrıca noter harcı, belediyelerce alınan ücret ve harçlar, veraset ve intikal vergisi, damga vergisi, kullanılacak kredilerden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi için muafiyet hakkı bulunuyor.
Bu uygulama fazla bilinmediğinden vatandaşlar bu noktada muaf oldukları tapu harcı ödemesi yapabiliyorlar. Ödeme yapmış olan vatandaşlar ise bu ödemeleri geri alabilirler.
Emlak Vergisi İadesi
Emlak vergisi de her yıl düzenli olarak ödenen masraflardan. Bu ödemelerde de vergi muafiyeti hakkı bulunuyor. Bu muafiyet hakkını bilmeyen vatandaşlar ise her yıl ödeme yapıyorlar. Evi 200 metrekare altında olan ve geliri olmayan bu durumu kanıtlayan vatandaşlar emlak vergisinden muaf olabilirler. Sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri de emlak vergisinden muaf tutuluyorlar. Ayrıca ödeme yapan vatandaşlar son 5 yıl için iade talebinde bulunabilirler.
Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle…