Bir hisseli tapuya sahipsen ve bu hisseden kurtulmak istiyorsan ya da hisseni ayırarak bağımsız ayrı bir tapunun olmasını istiyorsan öncelikle yapmanız gereken “ortaklığın giderilmesi davası” açmanız gerekiyor.

Bu davayı gayrimenkulün bulunmuş olduğu il ya da ilçede ki Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak gerçekleştirebilirsiniz. Eğer tapunun ayrı bir şekilde olmasını isterseniz. Aynen taksim yöntemi ile ortaklığın giderilmesi davası açmanız gerekiyor. Mahkeme bu şekilde gayrimenkulü hissedarlara eşit şekilde bölerek tapusunun verilmesini hükmeder.

Burada dikkat etmeniz gereken konu gayrimenkulün aynen taksim yöntemi ile ortaklığın giderilmesine uygun olup olmadığını bilmeniz gerekir bunu gerekli kurumlardan onay aldıktan sonra davayı açmanız gerekir.

Gelelim ikinci yöntemine..

Yukarıda aynen taksim yöntemi ile ortaklığın giderilmesinden bahsettim, eğer buna hissedarlar itiraz ederse ya da gayrimenkulünüz buna müsait değil ise o zaman da mahkeme satış yöntemi ile ortaklığın giderilmesi davasına hükmeder.

Bu aşamada ise hissedarlar birleşerek kendi aralarında bölüşmek isteyerek mahkemeye başvurabilir mahkeme de buna itiraz etmez, fakat hissedarlardan biri bile buna itiraz ederse o zaman mahkeme ihalenin herkese açık şekilde yapılmasına hükmeder.

Peki bir ihale herkese açık şekilde yapılırsa hissedarlar açısından olumlu mudur ?

Halka açıldığında iki olumsuzluk konusu..

Birincisi dedenizden atanızdan kalma yerin yabancı kişilerin alması.

Bir diğer konu ise değerinin altında başkalarının alma konusu da söz konusu..

Yani böyle bir konu başınıza gelirse hissedarlar anlaşma yoluna gitmeleri gerekir, bunu yapmadıkları takdirde yukarıda belirttiğim hususlar başlarına gelebilir..

Hissedarların Haberi Olmadan Tapu Ayrılır mı ?

Hissedarlar hisselerini ayırmak istediler fakat hissedarlardan bir tanesinin haberinin olmadığını varsayalım..

Evet belirli bir aşamaya kadar gelinebilir.

Harita mühendisi ile anlaşma sağlayabilirler, harçlarını yatırabilirler, kadastrodaki işlemleri halledebilirler..

Fakat işlemin son aşamasında yani Tapu dairesinde diğer hissedarın ya da hissedarların imzası olmadan ayırma işlemini yapamazsınız.

Bu aşamaya kadar da ciddi bir maliyet söz konusu..