Emlak vergisinin ikinci taksit ödemeleri başladı.
1 Kasım 2023 itibariyle başlayan emlak vergisi ikinci taksit dönemi, 30 Kasım 2023 tarihine kadar devam edecek. Vergi Usul Kanunu'na göre, vatandaşların fazla tahsil edilen vergilerin geri ödenmesi mümkün olabilir, ancak vergi mükellefi olan tapu sahipleri, ödeme yapmalı.
Ülkemizde tapu sahibi olan vatandaşlar, arsa, işyeri, konut gibi çeşitli alanlarda emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Ancak bazı vatandaşlar, vergi muafiyet durumlarını bilmemektedir ve bu nedenle gereksiz yere vergi ödeyebilir.
Eğer belirtilen şartları sağlıyorlarsa, bu vatandaşlar geriye dönük 5 yıllık vergilerini geri alabilir.
Kimler Emlak Vergisinden Muaf
Adına konut, arsa, iş yeri ya da arazi gibi bir gayrimenkul tapu kaydı bulunan kişiler emlak vergisi ödemekle mükelleftir. Gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden hesaplanan emlak vergisi, belediyelere yılda iki taksit halinde ya da tek seferde ödenir. Ancak gayrimenkul sahibi bazı kişiler emlak vergisi ödemekten muaftır. Ev hanımı, şehit yakını, işsiz, gazi, emekli ya da dul kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Buna ek olarak emlak vergisi muafiyetinden faydalanmak gereken diğer şartlar ise şunlardır:
Vergi muafiyetinden yararlanmak isteyen kişinin adına kayıtlı başka bir gayrimenkulün bulunmaması şartı aranmaktadır. Vergi muafiyetinden faydalanmak isteyen kişinin eşinin adına birden fazla gayrimenkul tapu kaydı bulunması, muafiyet hakkını etkilemez.
Gayrimenkulün 200 metrekareden küçük olması gerekmektedir.
Emlak muafiyeti için başvurulacak konutun yazlık ev olmaması gerekir. Evde yaz kış oturulduğunun ispatı durumunda vergi muafiyetinden faydalanabilir.
Gayrimenkulde bir kiracı otursa dahi emlak vergisi muafiyeti geçerli olmaktadır. Ancak konut sahibinin de başka bir evde kiracı olarak ikamet etmesi gerekir.
Emekli olduğu için muafiyetten faydalanmak isteyen kişilerin Türkiye’de emekli olma şartı bulunmaktadır.
Sıfır oranlı emlak vergisi olarak da adlandırılan bu muafiyet hakkından sadece konut sahipleri faydalanabilmektedir. İş yeri, arsa ve araziler için emlak muafiyeti hakkı bulunmamaktadır.
Gayrimenkul Ticaretinde Takas Dönemi Başladı
Son dönemlerde Tarih uzun bir döneme tekerrür ediyor. M.Ö 9000 li yıllara Lidyalıların parayı bulmadan önce Mısır’da yapılan takas ticareti dönemini yaşar olduk.
Ev kredi faizlerinin yüzde 40’ları aşması ve kredilerin özel bankalarda 3 milyon lirayı çok aşmaması, özelliklede otomobil sektöründe ki fiyatların düşmesiyle başlayan durgunluk, takas yöntemini harekete geçirdi. Paraya erişim zorluğu yaşayan ellerindeki gayrimenkulü satamayan vatandaş, konut, arsa, tarla, araba, hatta iş yerlerini değiş tokuş ediyor.
Emlak sitelerinde binlerce konut, otomobil, arsa, tarla, iş yeri takasa çıkmış durumda. Satışa çıkan ve takas kabul edilen mülkler arasında lüks villalar, fabrikalar, tarlalar, çiftlik evleri bulunuyor.
Sakarya, Kocaeli, İstanbul, gayrimenkul ve otomobil takasında öne çıkarken, Ankara, İzmir, Tekirdağ, Balıkesir gibi çok sayıdaki şehirde de takas ilanları dikkat çekiyor. Konut takasında fiyatlar 1 milyon TL ile 70 milyon TL arasında değişirken, emlak ilanlarında oturumluk ve yatırımlık kira getirili daireler; dükkan, arsa, tarla ve araç karşılığında takasa açık durumda.
Müteahhitlerde de Durum Farksız;
Müteahhitlerin de kendi aralarında barter (para kullanmaksızın ürünlerin değişimiyle yapılan ticaret) yapmaya başladı farklı şehir veya ilçelerde arsa takasları gibi ticaretler çoğaldı
Yine barterla inşaat malzemesi takası durmuştu. Şimdi tekrar gündem de,
Galerici arkadaşlarımla konuştuğumda da durum farksız, galeriden otomobil satın almak isteyen bazı araç sahiplerinin, eski aracın üzerine tarla ve dolar bazında vade önermesi gibi örnekler çoğalıyor.
Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..
Samet Hızalan