Sapanca Belediyesi, geçtiğimiz aylarda ilçede faaliyet gösteren su fabrikalarına yönelik denetim yapmak istedi ancak fabrika yetkilileri tarafından engellendi.
Bu uygulama esnasında istenmeyen görüntüler ortaya çıkmıştı.
Sapanca Belediyesi, denetim gerçekleştirmeden önce işletmelerin iş akışına da engel olmamak ve planlamalarını yapabilmeleri adına öncesinde yazılı haber vererek ziyaret gerçekleştirmek istedi.
Bunun üzerine tüm işletmeler birlikte planlanmışçasına direnç geliştirdiler, kapıları kilitlenerek, belediye personelinin içeriye girmesi ve işlem yapmaları engellendi.
Belediye yetkilileri denetimin gerçekleşmemesi üzerine tutanaklarını tutarak, içeri girmeden ziyaretleri sonlandırmak durumunda kaldılar. Aksi halde istenmeyen, belki de fiziksel darba maruz kalınacak olumsuzluklar yaşanacaktı.
Sapanca Belediye Başkanı Nihat Arda Şahin, ilçenin en değerli doğal kaynağı olan suyun adil ve şeffaf bir şekilde yönetimi için verdiği mücadeleyi basın toplantısında tüm detayları ile paylaştı.
Şahin, “Burada yıllardır yaşanan bir hak ihlali var, buradan yıllardır gelmesi gerektiği halde gelmeyen kaynak; Yani kısacası 47 bin Sapancalının bir fiil cebinden çalındı ve çalınmaya devam ediliyor. İlçemizin kaynak sularını kullanan su fabrikalarının denetlenmesi, bu denetimlere bağlı olarak da paketlenen sulara özel işaret konulması ve bu hizmet sonucunda da ortaya çıkan harcın, bu kaynağı kullanan işletmeler tarafından belediyemize ödenmesi gerekmektedir.”
Şahin, 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’na dayanarak, belediyenin su fabrikalarına denetim yapma ve kaynak sularına özel işaretleme cihazları yerleştirme yetkisine sahip olduğunu hatırlattı. “Bu, yalnızca bizim sorumluluğumuz değil, aynı zamanda bir yasal zorunluluktur. Bu süreçte tüm ilgili bakanlıklardan ve kamu kurumlarında onay aldık.” diye konuştu.
Denetimlerin yapılması ve özel işaretlerin konulması ile birlikte kanunda belirtildiği üzere alınması gereken bu harç bedeli yıllarca encümen kararı ile sabit bir rakam olarak belirlenerek, hiçbir veri olmadan alınmış. Bu durum fabrikaların oldukça işine gelmiş.
Yaşanılan tüm engellemelerin ve arbedenin sebebi de ödenen harçlar.
Ödenmesi gereken harcın veriler ışığında kanunda belirtildiği gibi hesaplanması ve tahsil edilmesi esası, buna uygun tespitlerin yapılması.
Meselenin özü; su fabrikalarının kullanımın tespit edilmesi, bunun içinde işaretleme cihazlarının takılması ve bunu üzerinden de harcın belirlenmesi…
Şahin, tüm engellere rağmen fabrikalara girerek, keşif ve incelemeleri yaptıklarını anlattı. Cihazları her fabrika ve hat için ayrı ayrı en doğru şekilde nasıl takabileceklerinin çalışmalarını yaptıklarını, bunun sonrasında da birçok engelleme ile karşılaştıklarının altını çizdi.
Basın açıklamasının en dikkati çeken kısmı ise; Şahin, “Arkadaşlarımız görevlerini yapmak üzere, bu dirence rağmen hiçbir taşkınlığa mahal vermeden fabrikaya giriş yaptılar. Ve bu aşamada ne oldu biliyor musunuz? Devlet geleneği ve ahlakının getirdiği sorumluluk ile herhangi bir arbede vb. durumuna mahal vermemek adına ve hukuki zeminde kalma çabamızla destek almaya çalıştığımız kamu kurumlarından beklediğimiz desteği görmek bir yana dursun, talimat ile personelimiz polis zoruyla fabrikadan çıkarıldı. Çok üzücü bir şekilde bir devlet kurumunun görevini yapması, daha kalabalık ve teçhizatlı personele sahip başka bir devlet kurumu tarafından engellendi, yetkimiz gasp edildi.” dedi.
Sanırım basın toplantısının en çarpıcı bölümü bu olsa gerek.
Sapanca Belediyesi yasal mevzuattan beslenerek haklı bir uygulamada bulunma çabasında iken, karşılaştığı engellemeleri aşmak üzere destek beklediği kamu kurumlarının yanında olmadığından şikâyetçi olması, neler yaşandığını da ortaya koymuş oluyor.
Şahin, “Biz, Sapanca’nın doğal kaynaklarının gelecek nesillere miras olarak bırakılması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle, tüm hukuk yollarını kullanarak ve halkımızın desteğini arkamıza alarak mücadelemize devam edeceğiz. Bu sadece Sapanca halkı için değil, ülkemizin doğal kaynaklarının adil kullanımı için de önemli süreçtir.”
Zorlu bir süreç yaşanmış ve yaşanacağa benziyor.
Sapanca Belediyesi yalnızlaştırılmış ve su fabrikaları ile verdiği mücadelede destek bulamadığı gibi, engellemelerle karşı karşıya kalacak.
Verilen haklı mücadele hukuk kararıyla da sabit hale gelecektir.
Ve hiç şüphe yok ki kazanan Sapanca olacaktır. Sapanca Belediyesinin yıllık bütçesini yüzde 30’u su fabrikalarından alınacak harçlardan elde edilecek.
Yaşanılan kavganın da boyutunu tayin etmekte, harçların yüksekliği. Yıllardır kayba uğramış olunan kamu hakkı umarım elde edilir…