Vergi Düzenlemesi ve Ek Vergiler
Ek Vergi Yükümlülükleri: İkinci evlerden itibaren daha yüksek oranda vergi ödenmesi planlanıyor. Ayrıca, evini 5 yılın sonunda satanlar için yüzde 40’a varan ek vergi maliyetleri öngörülüyor.
Emlak Vergisi: İki ve daha fazla evi olan kişilerin Emlak Vergisi oranlarının artırılması muhtemel
Konut Arzı: Ek vergi yükümlülüklerinin artması, birden fazla konutu olan kişilerin bu konutları satma eğiliminde olmasına neden olabilir. Bu da piyasada konut arzını artırabilir.
Kira Fiyatları: Bu düzenleme kira fiyatlarında bir artışa neden olabilir. Ancak, konut arzının artması durumunda kira fiyatlarının nasıl etkileneceği belirsiz gibi duruyor. Fakat önümüzdeki yaz döneminde kiralık dairelerin piyasada bulunamayabileceği, kira fiyatlarının çok yüksek seviyelere çıkacağı ve ciddi bir barınma krizi yaşanabilmesi de muhtemel.
Rayiç Bedel ve Vergi Kayıpları
Rayiç Bedel: Düzenlemenin asıl hedeflerinden biri, gayrimenkullerin rayiç bedellerinin doğru bir şekilde belirlenmesini sağlamak ve bu sayede harç ve gelir vergisi kayıplarının önüne geçmek.
Ekspertiz Raporu: Konutların gerçek değerlerinin ekspertiz raporları ile belirlenmesi planlanıyor, bu da vergi kayıplarını önlemeyi amaçlıyor.
Gayrimenkul Yatırım Fonları
Yatırım Fonları: Gayrimenkul yatırım fonları üzerinden projelere yatırım yapılabileceği belirtiliyor. Bu fonlar, küçük yatırımcıları teşvik edebilir ve konut yatırımını korumakta zorlanan vatandaşlara yardımcı olabilir.
Bu düzenlemelerin büyük şehirlerdeki konut problemlerine yönelik iyileştirmeler içereceğini ve gayrimenkul piyasasında çeşitli etkiler yaratacağını belirtiyor. Bu süreçte, konut sahipleri ve yatırımcılar için yeni stratejiler geliştirmek önemli olacak.
Yasanın yürürlüğe girmesi durumunda, 2 veya daha fazla konut alanların vergi yüklerinin artabileceği bir senaryo ortaya çıkabilir. Konut yatırımı yapmayı düşünenlerin bu durumdan olumsuz etkilenebilir.
Eğer düzenleme bu şekilde geçerse, konut talebinin düşmesi, yeni konut üretiminin azalması ve kiralama piyasasında daralma yaşanabilir.
1 Temmuz Yaklaştı
Borçlar Kanunu’na 8 Haziran 2022’de eklenen geçi maddeyle konut kirasına getirilen yüzde 25 zam tavanının sonuna gelindi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bitiş sinyalini verdiğini zam sınırının, piyasada tam karşılık bulmadığını, yüzde 100’ü aşan artışların görüldüğüne işaret eden sektör temsilcileri, şu anda ev sahiplerinin, sürenin dolacağı 1 Temmuz’u bekliyor.
Bu süreden sonra, yeni sözleşmelerin 12 aylık TÜFE ortalamasına göre yenileneceğine işaret eden uzmanlar, ayrıca beş yılını dolduran kiracılar için de kira tespit davaları açılabileceğine dikkat çekti. Öte yandan kira davaları da halen devam ediyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un mayıs ayında yaptığı açıklamaya göre, kira davalarında arabulucuya başvuru sayısı 169 bin 255’i bulurken, başvuruların 62 bin 783’ünde anlaşma sağlanamadı.
Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..