Karaman duble yol (Sebahattin Zaim Bulvarı) üzerinden Yazlık bağlantısını sağlamak ve Yazlık kavşağında ki yoğunluğu azaltmak için yeni köprü hizmete sokuldu.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce” Sebahattin Zaim Bulvarı ve Hasır Sokak arasında yaptığımız bu dekoratif köprü sayesinde Sebahattin Zaim Bulvarı ve Hasır Sokak birbirine bağladık. Böylece Sebahattin Zaim Bulvarını dekoratif köprü ve Hasır Sokak aracılığıyla Süleyman Binek Caddesini de bağlamış olduk. Süleyman Binek Caddesi de Yazlık’taki helikopter pistinden Serdivan AVM’ye oradan da Sapak Cami’ne ve Serdivan’ın merkezine bağlanıyor. Yani bundan böyle Serdivan’dan Camiliye gitmek istediğimizde özellikle iş giriş-çıkış saatlerinde ciddi yoğunluk olan Yazlık Kavşağı’na alternatif bir yolumuz olacak” diye bir açıklama getirdi.
Yüce, yeni köprülü geçişe doğan ihtiyacı bulmaca tarzında anlatmış, sağladığı avantaj ve geçtiği güzergâhı tek tek anlatarak, projenin önemini anlatmaya çalışmış. Köprülü geçişe ihtiyaç ise Yazlık Kavşağında ki yoğunluğu azaltmak diye de tarif etmiş.
Yakın zamanda açılan eşi-benzerine sanırım pek rastlanmayan Yazlık Kavşağı sorunu çözmemiş, aksine daha da büyütmüş. Yüce’nin sözlerinden anlaşıldığı üzere Karaman duble yol ve özellikle Yazlık Kavşağı günün belli saatlerinde aşırı yoğunluk yaşamakta. Bölgede yaşayan yurttaşlarımızın ortak sorun ve derdidir duble yolda ki yoğunluk.
Hatırlanacaktır bir dönem yeni yerleşim bölgesi, kalıcı konutlar diye tanımlanan meskenler kullanılmadı, özendirilme çabaları sergilendi istenildi ki yurttaşlarımız depreme dayanıklı inşa edilen konutlarda yaşam sürsün. Bölgeyi yaşam alanı tayin ederek, güvenli yaşam öngörüldü. Resmi daireler kampüsü başta olmak üzere çeşitli yatırımlar planlandı ki şehrin geleceği Yenikent bölgesinde şekillensin. Yenikent Devlet Hastanesi ve Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi Korucuk Kampüsü, iki önemli hastanemiz bölgede yapıldı.
Bin yataklı devlet hastanesi projesine de yeni başlanıldı, bunun yanında bugünlerde ihalesi gerçekleştirilecek yeni Adliye Binası da Resmi Daireler Kampüsünün hemen yanı başında yapılacak.
Her geçen gün bölgeye ilgi artmakta, özel teşebbüslerin konut sayısında gözle görülür artış var, olmalı da. İlk günlerden itibaren isteğimiz Yenikent bölgesinde yaşam özendirilmeli ve planlı bir şekilde gelişimi-büyümesi sağlanmalı.
Maalesef büyüme plansız yaşanmakta ya da var olan planlara uygun davranılmamakta. Çark deresi kenarından sağlanan bağlantı yolu yetersizliği uygulama sonrasında keşfedilerek, Karaman duble yolu (Sebahattin Zaim Bulvarı) ihtiyacı doğdu. Daha doğrusu ölümlü kazalar sonucunda görüldü ki yeni ve geniş bağlantı yoluna ihtiyaç var, bunu öğrenmek ve test etmek için ölümlü kazlar yaşanması gerekti maalesef.
Karaman duble yol iki gidiş-geliş olmak üzere dört şerit ve hafif raylı sistem için ayrılan bölüm planlanarak yapıldı. Çark deresi ve duble yol arası hafif raylı sistem için ayrılan alan olarak imara kapatılmıştı, bütün hesap yaşanılacak nüfus yoğunluğu ve mevcut yolların yetersiz kalacağı yönünde idi. Toplu taşımayı özendirmek ve bölgeye ulaşımı hafif raylı sistem üzerinden planlayarak, muhtemel trafik yoğunluğunun önüne geçmek. Kâğıt üzerinde planın bu olduğunu dönemin yöneticilerinin açıklamalarından da anlıyorduk.
Her ne oldu ise kâğıt üzerinde var olan plandan birden vaz geçildi, hafif raylı sistem için ayrılan ve imara kapalı olan bölgede imar izni verildi, mantar gibi irili-ufaklı binalar çoğalmaya başladı. Dolayısıyla raylı sistem projesi rafa kaldırıldı, gerekçesi ise rantabl (karlı) değil diye açıklamalar geldi, oysa ki kamu yatırımını karlılık üzerinden değil fayda mefhumu üzerinden yapar. Ne yazık ki ilkel ve sığ bir görüşe teslim edildi hafif raylı sistem projesi.
Yaşanılan araç yoğunluğu kısa bir zaman sonra mevcut yolun ve özellikle Yazlık Kavşağının yükü kaldıramayacağı görüldü, eşine az rastlanan yeni kavşak keşfi gerçekleşti. Çözüm olacağı düşünülen kavşak sorunun daha da büyümesine ve trafik çilesinin artışını sağladı.
Oysa ki çözümün adresi ilk gün ortaya konulmuştu, hafif raylı sistem ve toplu taşıma sisteminin kullanılmasının özendirilmesi. Harici yapılacak hiçbir düzenleme sorunu çözmez, görülecektir ki bu türden müdahale ve düzenlemeler sorunu daha da büyütecektir.
Mevcut duble yol üzerinden geçişlerin sayısını artırmak yükü azaltmaz, aksine boşa harcanan kaynaklar olur ve yoğunluk yaşanmaya devam eder.
Önceliğiniz hafif raylı sistem olmalı ve alternatif güzergâhlar belirleyerek yeni yollar açmalısınız. Açıkçası bu öneri nasıl sağlanır onu da bilmiyorum, Kuzey Marmara Otoyolu şehri ikiye bölmüş durumda iken nasıl aşılır, bağlantı sağlanır.
Bilindik bir gerçeklik mevcut olan ve tek bağlantı yolu ile bu sorun çözülemez.
Çoklu geçişlerde sorunun çözümü olmayacaktır, palyatif müdahaleler ile üstesinden gelinemeyeceği de yaşanılarak görülecektir..
Boşa kaynak ve zaman harcamayın…
Bu arada haksızlık yapmayalım, yeni köprü görseli kartpostal nitelikte. !