Bazen eksikliğini davet aldığınızda hissedersiniz, gerçi bu öyle hissedilmeyecek türden eksiklik değil, her fırsatta dile getirmeye çalıştığımız şehrin kültürel yapısının olmazsa olmaz eksikliği.
Adapazarı Fotoğraf Amatörler Derneği (ADAFAD) “Bir Gönül Yolculuğu Afrika” adlı sunum ve söyleşi tertiplemiş, konuk Prof Dr Hasan Sağlam. Etkinliğin adresi ise Sakarya Sanat Galerisi Aziz Duran Park.
Deprem sonrası bir dönem geçici olarak nüfus müdürlüğünün kullandığı bina, Zirai Donatım Fabrikasını döneminde kalma, devşirme Sanat Galerisine dönüştürülen alan. Hiç olmamasından iyidir diyerek, itirazım dönüştürülmesine değil pek tabii ki.
Benzeri etkinliklerin düzenlenme adresleri gezgin, onun içindir ki davette ki adresi dikkatli okumalı ve yol haritası edinmeli. Davet sahipleri de benzeri serüven ile yer tespiti yapıyorlardır sanırım.
Ofis Sanat Galerisi ve Sakarya Sanat Galerisi, kimi zamanda AKM Salonunda düzenlenmekte benzeri sanat faaliyetleri. Yetersizliğine ilişkinde şikayetin yaşandığı ancak bir türlü çözüme kavuşturulamayan dahası bu hususta kararlı bir iradeden de söz edilemez.
Ahmet Faik Abasıyanık (AFA) Kültür Merkezi, 1999 depreminde ağır hasar gördü, ufak tefek tamiratlarla hasarlı bir şekilde hizmet sunmaya devam etti. Şansımız ise hizmet verdiği süre içerisinde yeni bir deprem ile karşılaşmadık, nihai depremin düresini de biliyorduk!!
Abasıyanık ailesi Kültür Sitesi olması şartı ile bağış gerçekleştiriyor, 3 kez temel atma töreni düzenlenmesi ile alanında öncülüğe sahip AFA Kültür Merkezi.
AFA Kültür Merkezinin yıkımı ve proje paylaşımı, deprem sonrası vermiş olduğu hizmetteki farklılığında ki öncülüğünü de kimselere kaptırmayacak türdendi. Sakarya klasiğine uygun bir serüven yaşandı ki şaşırmamaya alıştırıldık.
30 Mart 2014 Yerel Seçimleri.
Zeki Toçoğlu “30 Mart seçimleri öncesinde hemşerilerimize paylaştığımız projeler arasında Kongre Merkezi de yer alıyordu. Hamdolsun o günlerden bu yana hazırlık yapıyorduk. Yurt içi ve dışı benzeri çalışmaları inceledik. Sakarya’ya en uygun çalışma için kolları sıvadık. Sakarya için en güzelini hayata geçireceğiz” dedi.
“Hedefimiz 2018 yılı içerisinde Kongre Merkezi’ni bitirmek” demişti.
Zeki Toçoğlu basın toplantısı marifetiyle AFA Kültür Merkezinin projesinin maket fotoğraflarını da kamuoyu ile paylaşmıştı.
Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz “Proje sürecinde Sayın Valimizin, değerli milletvekillerimizin fikirlerinin alınması çok yerinde. Böylece en güzel olanın, en faydalı olanın şehre kazandırılması sağlanacaktır. Milletvekilimiz Mustafa İşsen akademisyen geçmişi ve bu gibi projelere yabancı olmaması, ayrıca yine Milletvekilimiz Recep Uncuoğlu’nun mühendis kimliği projede daha farklı ayrıntıların yakalanmasına olanak sağlayacaktır. Ben emeği geçen herkesi kutluyorum” dedi.
Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu “Genel itibariyle göze hoş gelen, değerli mimarımızın da ifade ettiği gibi çekim merkezi olma potansiyeline sahip bir merkez projelendirilmiş. Emeği geçenleri kutluyorum. Projenin üzerinde daha çalışılacak olması önemli. Alternatif seçenekler arasında en doğru olanların projeye dahil edilmesi Türkiye’ye örnek bir yatırımın şehrimizle buluşmasını sağlayacaktır. Hayırlı olsun” dedi.
Her iki milletvekilimiz proje tanıtılması esnasında iddialı sözlerle destek sunmuşlardı.
31 Mart 2019 tarih itibariyle Zeki Toçoğlu’nun görev süresi sonlandı, yeni dönemde göreve yine AKP’den Ekrem Yüce seçildi.
Bu kez de sözün sahibi Ekrem Yüce oldu. ”AFA Kültür Merkezi Projemizle Sakarya’nın kültürel hayatına yeni bir soluk gelecek. 1000 Kişilik ve 450 kişilik iki ayrı konferans salonu, 110 araçlık kapalı otopark, birçok sergi ve fuaye alanlarının yer aldığı Kültür Merkezi’ni Sakaryalıların hizmetine sunacağız” dedi.
AFA Kültür Merkezi’nin yapılması planlanan alanın bugün ki durumu, içler acısı maalesef çöplük görüntüsünde. Kolay olanın söz verilmesi olduğu gerçeğini birçok kez ispatlamış oldu, konu hakkında söz verenler.
Bu hızla gidilirse birkaç döneme daha ihtiyacımız var. Belediye bakanları değişiyor, sözler aynı bir değişim yok, Kültür Merkezi akıbetinde de bir değişim yok…