Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan, haftalardır lansmanı yapılan Sosyal Konut Projesinin tanıtımını yaptı..
Proje bir geldi pir geldi.. Sevinenler, hayal kuranlar, eleştirenler…..
Bana çıkar mı? Bizi kapsıyor mu ? Soruları günlerdir sürdü.. hatta ilk başvurunca şansının artacağını düşüp gece 00:00’a kadar bekleyenlere de şahit oldum..
Burada proje detaylarını vermeyeceğim, çünkü amaçlandığı gibi oldu ve öylesine ses getirdi ki, sokaktan kimi çevirseniz konuyla alakalı az çok bir bilgiye sahip..
Proje siyasidir, seçim hazırlığıdır vs konularına girmeyeceğim Sezar’ın hakkını Sezar’a vereceğiz, beklenenden büyük ses getirdi..
Arz artışına en büyük hamle geldi..
Fakat tabi ki, eleştiriler de olacaktır, fakat bu eleştiriler yapıcı eleştiri olmalı..
Hükümet yine inşaata koştu eleştirisi yersiz, en azından zamanı değil.. Dar gelirli vatandaş bununla ilgilenmiyor. Ev hayali kuran insanlara bunları söyleyemezsiniz..
Yani bu açıklanan fiyatlar ve ödeme kolaylığı şu an, en uygun kiralardan daha uygun ödeme kriterleri mevcut evet ama ortalama 3.000-4.000 tl kira ödeyen vatandaş, bu evin yapım aşamasında bir de bu taksit eklenince nasıl ödeyecek? Bunları buradan soruyoruz ki çözüm getirilsin, proje bittikten taşındıktan sonra taksitler başlatılabilir.
Ayrıca, hak sahiplerine konutlar yüzde 10 peşinat ve 240 ay vade ile satılacak. Taksit ödemeleri sözleşme tarihini takip eden ay itibariyle başlatılacak. Hak sahiplerinin konutlarına ait kalan borç bakiyesi ve aylık taksitler her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, bir önceki 6 aylık dönemdeki memur maaş artış oranı dikkate alınarak, tespit edilen oranda artırım olacak, yani taksitiniz sabit kalmayacak..
Arz talep dengesindeki arzın ve talebin fazlalığı sorun budur. Her yıl 800-900 bin konut ihtiyacı olunca bu ne kadar karşılanabilirse fiyatı o kadar düşürecektir. Kiralıklarda kısa vadede fayda olmayacaktır. Açıklanan rakamlar son derece makul rakamlardır. Devlet bunu sübvanse etmelidir.
Arz ihtiyacı, Sosyal Konut başvurusundan da belli oluyor aslında, tahmin ediyorum ki başvuru rakamları 4-5 Milyonu bulacaktır diye düşünüyorum..
Bu proje şehirlerin planlaştırılması ve nüfusun yönlendirilmesi içinde bir fırsat.. Örneğin Sakarya’da nereye yapılacağı merak konusu şehrin Doğusuna mı ? Batısına mı?
Tabi açıklanan projede sadece konut yok biliyorsunuz. İşyeri ve konut arsası da var. Arsa satışından ciddi bir kaynak sağlanıp, hammaddeye aktarılacaktır.
İş yeri yapılacak iller arasında Kocaeli, Bursa, Ankara, İzmir, Kayseri gibi iller başı çekiyor, bu işte bir tezatlık yok mu? Gelişmiş bir Kocaeli yerine Sakarya gibi gelişmekte olan iller ilk etapta daha mantıklı olmaz mıydı?
Aslında yapılması gereken fakat söylenmeyen eleştiri şudur ki, bu projeyi planlayabilecek güç varken Neden daha önce yapılmadı ? Yapılsaydı arz talep makası bu kadar açılmayacaktı, kiralar ve ev fiyatları bu kadar yükselmeyecekti. Evet cevap seçim yatırımı, ama yine de olsun diyeceğiz..
Genç Kategorisi Neye Göre Belirlendi ?
Proje açıklanması öylesine aceleye getirildi ki, resmi kurumlar başvuru şartlarını gün içerisinde değiştirdiler..
Başlangıç fiyatı diye açıklanan rakamlar hangi katın başlangıç fiyatı? Zemin katın , şerefiyelerine göre ayrılacaktır diye düşünürsek zemin kat ve ara katların arasında ki fiyat farkı ne olacak ?
Benim anlamlandıramadığım konulardan bir tanesi 14.09.1992 tarihinden sonra doğanların genç kategorisinde sayılmaları, yani projenin açıklandığı günün baz alınmasını çok doğru bulmadım, 13.09.1992 doğumlu kişinin genç kategorisine alınmaması ilginç.. ben bu kategorinin tüm 1992 yılı içerisinde doğanları kapsayacağına inanıyorum düzeltilecektir..
Sakarya Ağustos Ayı Konut Satış Rakamları
Türkiye’de Ağustos ayında da konut satışları gerilemeye devam etti.
Konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %12,7 azalarak 123 bin 491 oldu. Konut satışlarında İstanbul 18 bin 485 konut satışı ve %15,0 ile en yüksek paya sahip oldu.
Satış sayılarına göre İstanbul'u 9 bin 736 konut satışı ve %7,9 pay ile Ankara, 6 bin 395 konut satışı ve %5,2 pay ile İzmir izledi.
Sakarya’da Ağustos ayında iki bin 86 konut satışı gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın aynı ayında Sakarya’da iki bin 335 konut satışı gerçekleşmişti.
İki bin 86 konut içerisinde 365 konut satışı ipotekli (kredili) olarak gerçekleşti, ve bu iki bin 86 konut satışı içerisinden 660 konut satışı sıfır satış (ilk kez) gerçekleşirken, bin 426 satış ikinci el olarak gerçekleşti..
Yabancılara Yapılan Konut Satış Rakamları
Yabancılara yapılan konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %10,1 azalarak 5 bin 273 oldu. Ağustos ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %4,3 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı bin 814 konut satışı ile Antalya aldı. Antalya'yı sırasıyla bin 750 konut satışı ile İstanbul ve 317 konut satışı ile Mersin izledi.
Yabancılara yapılan konut satışları Ocak-Ağustos döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %44,6 artarak 44 bin 595 oldu.
Sakarya da Ağustos ayında yabancılara 95 konut satışı gerçekleştirildi..
Ağustos ayında Rusya vatandaşları Türkiye'den bin 238 konut satın aldı. Rusya Federasyonu vatandaşlarını sırasıyla 633 konut ile İran, 417 konut ile Irak, 256 konut ile Almanya, 231 konut ile Kazakistan, 219 konut ile Ukrayna vatandaşları izledi.
Mesaj olarak göndermiş olduğunuz sorularla alakalı cevabının herkesin faydalanması açısından belirli dönemlerde soru-cevap bölümü yapmayı düşünüyorum. Sizlerde sorularınızı [email protected] mail adresine gönderebilirsiniz. Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..