Türkiye genelinde konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %9,9 artarak 134 bin 155 oldu. Konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 19 bin 467 ile İstanbul, 12 bin 496 ile Ankara ve 7 bin 44 ile İzmir oldu.
Sakarya’da ise Ağustos ayında 2 bin 222 konut satışı gerçekleşti, Sakarya’da geçtiğimiz yılın aynı ayında konut satışı 2 bin 193 olarak gerçekleşmişti..
Türkiye genelinde konut satışları Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,1 artışla 806 bin 317 olarak gerçekleşti.
Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %17,1 azalış göstererek 13 bin 574 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %10,1 olarak gerçekleşti.
Sakarya’da ise ipotekli konut satışı 196 oldu.
Evet Temmuz ayında bir önceki yıla göre %16 artan konut satış rakamları Ağustos ayında %10 arttı.
Eylül ayında da benzer bir eğilim var, genel anlamda piyasalar daralırken konut piyasası döndü demek içinse daha erken gibi görünüyor.
Emlak Doğrulama Sistemi
Bildiğimiz üzere 15 Eylül itibarı ile Emlak Doğrulama Sistemi devreye girdi..
Bu uygulamayla tüketiciyi yanıltan sahte emlak ilanlarının önüne geçilmesi planlanıyor.
Vatandaşlar, e-Devlet üzerinde kendisine ait gayrimenkulü seçerek, açılacak pencereden emlakçısını yetkilendirecek, emlakçılar da aldıkları yetkiyle emlak sitelerine ilan girebilecek. Söz konusu ilanlar “doğrulanmış ilan” olarak yayımlanacak. Yeni uygulamada, sitelere gayrimenkul ilanı verilmesi süreci resmiyete dökülecek. Düzenleme, tüketici mağduriyetinin engellenmesi, sahte ilanlarla vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonların önüne geçilmesi amacıyla uygulanacak. Ayrıca, yetki belgesi olmayan emlakçıların ilan vermeleri engellenerek, kayıt dışı emlakçılıkla da mücadele edilecek.
Bu uygulamanın çok önceden yapılması gerekiyordu. Fiyatları düşürmeyebilir ancak vatandaşların mağduriyetlerinin azalmasını sağlayabilir.
Örneğin, Sakarya Serdivan’da benim bildiğim öyle ilanlar var. Satın almak için gidiyorsun, rakamlar gerçek değil, az önce satıldı diyorlar. Bunlar ortadan kalkacak. Yani artık insanlar, o ilan gerçekten varsa gidip bakabilecek. Ancak fiyatlar da çok büyük bir değişiklik sağlamaz.
İlan doğrulama sistemi emlak fiyatlarını olumlu etkilemez. Mesela Sapanca’ya gidiyorsun ev ilanı yok hayalet ev rakamlar gerçek değil. Serbest piyasada vatandaşın koyacağı fiyata engel olamazsın.
Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..
Samet Hızalan