Kiralık daire fiyatları, yılın ikinci ayında ortalama yıllık yüzde 84,2 arttı. Bu oran Sakarya’da yüzde 68,07, İstanbul’da yüzde 112,3, Ankara’da yüzde 106,7 oldu.
Ocak ayında yıllık yüzde 77,8 oranında artan ülke genelindeki ortalama kira fiyatları, Şubat ayında yıllık yüzde 84,2 yükseldi.
Sakarya’nın en fazla kiralıkta kriz yaşanılan ilçesi Serdivan’ da ise kiralık daire fiyatları, yılın ikinci ayında ortalama yıllık yüzde 63,51 artış gösterdi.
Yayınlanan veriler konutta arz eksikliğini gözler önüne sürüyor öyle ki Türkiye genelinde kiralanan konut sayısının toplam kiralık ilan sayısına oranındaki aylık değişimlerin detayları, hem kiralık konut sayısının hem de kiralanan konut sayısının düştüğünü gözler önüne serdi.
Buna göre, önceki aya kıyasla, kiralık ilan sayısı yüzde 6,7 (191 binden 178 bine), kiralanan konut sayısı ise yüzde 3,1 (47 binden 45 bine) geriledi.
Kiralamada olduğu gibi satılık konutta fiyat artışı devam etmekte..
Sakarya’da satılık konut fiyatları, yılın ikinci ayında ortalama yıllık yüzde 84,2 arttı. Bu artış uzun vade de devam edecektir.
Konutta KDV İndirimi;
Hazine ve Maliye Bakanlığı, konut sektöründe KDV'nin sadeleştirilmesine yönelik çalışmayı tamamladı.
Hesaplama konutun değeri ile metrekare birim fiyatı üzerinden hesaplanacak. Yeni sistemle birlikte 150 metrekarelik bölüm yüzde 8, 1 metrekarelik bölüm yüzde 18'den vergilendirilecek.
Örneğin; 1 milyon liralık 150 metrekarelik daire 80 bin lira KDV ödenirken, 155 metrekarede ise 180 bin lira KDV ödeniyor.
Yeni sistemle 5 metrekarelik bölüm yüzde 18'den vergilendirilecek bu tutar da 5.805 lira olacak.
Bu durumda ödenecek tutar 85 bin 805 lira olacak.
Açıkçası bu durum konut krizinde ki yangına sadece bir damla olacaktır. Sakarya üzerinden bakacak olursak, yatay mimarinin de etkisiyle konutların büyük bir çoğunluğu 150 metrekarenin altındadır.
Konut sektörüne gerçekçi bir çözüm ile düzenleme gelecekse bunun başlangıcı yüksek Tapu Harçlarını indirmekle başlamak olacaktır. Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle.