Peygamber Efendimiz: “Evlenin, çoğalın. Kıyamet günü ben sizin çokluğunuzla iftihar ederim.’’ buyurmuştur.
Bu hadisten de anlaşılacağı üzere Peygamber Efendimiz Allah’a kul olduğunun farkında olup, peygamberin yolunda gidecek olan evlatların çokluğunu istiyor. Dünyaya neden geldiğimizi unutmamak gerekir. Sadece imtihandayız. Bu dünya geçici bir sınav yeri. Bizler de kulluk sınavını geçerek kalıcı dünyamızı güzelleştirme çabasında olmalıyız. Evlatlar bize verilen büyük nimetlerdir. Evlatlarımız bizler için sadaka-i cariye olabilmelidir. Yani bizden sonra da sevap defterlerimizi doldurmaya devam etmelidir. Eğer onları İslam’a uygun yetiştirebilirsek biz öldükten sonra da nesillerimiz İslam üzere olur ve Allah’ın huzuruna biz gitsek de sevaplar gelmeye devam eder. Evlat isteyeceksek sadaka-i cariyemiz için istemeliyiz.
İnsanlar ne istediğinin farkında olmalı ve ona göre tedbirler almalıdır.
Evlat istiyorsan neden istediğini bilmek, üzerinde düşünmek ve kararlar almak gerekir. Markete giderken dahi bir liste ile gitmeyi, yanlış bir alış veriş yapmamak için bir tedbir olarak görüyorsak, evlat istediğimizde niye tedbirler almayı eksik bırakıyoruz. Market alışverişinde yaptığımız hatalar sadece bizi birkaç gün madur ederken; evlat, iki cihanda bizi sıkıntıya sokabilir. Bu sebeple eğer islama uygun yetiştirmeyeceksek bir evladımızın olmasının ne anlamı var?.. Rabbimiz bize verdiği nur topunun hesabını soracak… Kendi imtihanımızı veremezken bir de islama uygun yetiştirmediğimiz nesillerin hesabını vereceğiz. Bu hesabın ağır olmasını istemiyorsak bize verilen emaneti, verenin rızasına uygun yetiştirmeye gayret etmeliyiz. Evlat istediğimizde Rabbimize dua edip, Allah’tan kendimize göz aydınlığı olacak evlatlar dilemeliyiz. Peygamberlerimiz Rablerinden evlat isterlerken önce dualarını yapmışlar ve bu şekilde bize de örnek olmuşlardır.
Peygamberlerin evlat isteme dualarından bazıları öğüt almamız için, Kur’an-ı Kerimde bizlere gönderilmiştir.
Allahü Teala ayet-i Kerimelerinde şöyle buyurur:
Hz. İbrahim Allah’tan bir evlat istediğinde şu duaları etmiştir:
‘’Ey Rabbim! Bu şehri emniyetli kıl, beni ve oğullarımı putlara tapmaktan uzak tut.’’ (İbrahim süresi, 35)
‘’Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namaz kılanlardan eyle!Ey Rabbimiz! Duamı kabul buyur.’’(İbrahim,40)
‘’Ey Rabbimiz! İkimizi de sana teslim olanlardan kıl; soyumuzdan da sana boyun eğen (Müslüman) bir ümmet meydana getir, bize ibadet yer (ve usul) lerini göster, (kusurlarımızı affedip) tövbemizi kabul buyur. Çünkü sen, tövbeleri çokça kabul eden ve çok merhamet edensin.’’(Bakara süresi, 128)
‘’Ey Rabbim! Bana iyilerden (Salih evlat) lütfet! (Saffat süresi, 100)
Hz. Adem’in Duası:
‘’ Eğer bize düzgün/ kusursuz bir çocuk verirsen andolsun ki, mutlaka şükredenlerden olacağız.’’ (A’raf süresi, 189)
Hz. Zekeriya’nın duası:
’’Ya Rabbi!Bana kendi katından çok temiz bir nesil bahşet. Muhakkak ki sen hakkıyla işitensin.’’ ( Al-i İmran , 38)
Hz. Zekeriya’nın diğer duası:
‘’ Rabbim beni tek başıma evlatsız bırakma, gerçi (vermesen de) sen, varislerin en hayırlısısın.’’(Enbiya süresi, 89)
Unutmayalım ki evlat bir nimettir. Onu kendimiz için sadaka-i cariyemiz olarak en iyi şekilde yetiştirebilmeyi Rabbimizden dileyelim ve öbür dünyada bizim göz aydınlığımız olsun…
Rabbim! benden ve bana verdiğin nesillerden razı ol. Beni ve nesillerimi en çok sevdiklerin arasında eyle! Amiiiin…