Milli Türk Talebe Birliği ( MTTB ); Yüksek Öğrenim Gençliğine hitap etmek üzere, 14 Aralık 1916 yılında kurulmuş bir STÖ’dür.
Başlangıçta, kuruluş amacına uygun olarak, her görüş ve düşünceden tüm talebeleri içinde barındıran bir talebe/öğrenci kuruluşu/birliği şeklinde faaliyete başlamış,
Millete hedef tayininde, gençliğin öneminin farkında olan cumhuriyetin yönetim kadrosu da, resmî görüşü doğrultusunda örgütlediği MTTB'ye devlet olarak destek vermiştir.
1924 yılında, üniversite öğrencileri, tramvay biletlerinde indirim için tramvay şirketini basarak eylem yapmış ve MTTB adını ilk bu eylemde duyurmuştur.
1931-1933 yılları arasında başkanlığını rahmetli TEVFİK İLERİ yapmıştır.
1936 Yılına kadar TÜRK OCAKLARI ile birlikte hareket eden MTTB, “TURAN” çizgisinde yürümüş, ay yıldız içinde BOZKURT simgesini taşımıştır
Aynı yıl, milli hassasiyetlere uygun olarak yaptığı ama izinsiz düzenlediği “HATAY’IN İLHAKINI DESTEKLEME MİTİNGİ” nedeniyle, 22 Kasım 1936’da kapatılmıştır.
1946 yılında, on yıllık bir aradan sonra, Edebiyat Derneği Başkanı Reha Köseoğlu, Hukuk Derneği Başkanı Tahsin Atakan, Tıp Derneği Başkanı Rehai İslam tarafından, merkezi İstanbul'da olmak üzere, Türk Talebe Birliği adıyla tekrar kurulmuş, 1947 yılında da Bakanlar Kurulu Kararı ile MTTB adını almıştır.
1916 ile 1936 yılları arasında Türk milliyetçiliği ve Atatürkçü bir çizgide faaliyet gösteren MTTB, 1946-1965 yılları arasında milliyetçi-Atatürkçü çizgide yoluna devam etmiş, 1960-1965 yılları arasında yer yer sol görüşlere de eğilim göstermiş,
27 Mayıs 1960'ta Demokrat Partiye karşı girişilen ihtilal hareketinden hemen sonra, o dönemki MTTB Genel Başkanı Yaşar Özdemir, Genel Sekreter Hüseyin Sağıroğlu, İstanbul İcra Konseyi Başkanı Mete Akıncı, Silahlı Kuvvetler Komutanlığı'na ortak bir telgraf çekerek "darbeyi desteklediklerini" belirtmiş, hatta MTTB o dönemde, 27 Mayıs'ı "Milli İnkılap Hareketi" olarak değerlendirmiştir.
1965 Yılından itibaren MTTB, faaliyetlerini MİLLİYETÇİ bir yapıda sürdürmüş, komünizmle mücadele alanında toplantılar tertip etmiş ve kampanyalar başlatmıştır.
18 Mart 1965 tarihinde yapılan Genel Kurul'da Genel Başkanlığa Rasim Cinisli seçilmiş, ancak önceki başkan Yüksel Çengel ve ekibi genel merkez binasını işgal etmiş, uzun uğraşlar sonucu genel merkez alınabilmiştir.
Cinisli ve ekibi binaya girdiklerinde bir mesajla karşılaşmış, mesajda "NE BİRİ, NE ÖTEKİ, ŞAHSİYETLİ DEVLET İDARESİ." İfadesi yer alıyordu.. ABD ve SSCB bayraklarının üzerinde de çarpı işareti bulunuyordu.
Rasim Cinisli ile birlikte bir anlamda yeniden doğuş yaşanmıştır. Zira bu dönemden sonra MTTB yavaş yavaş milliyetçi ve anti-komünist bir yapıya doğru yönelmeye başlamıştır.
MTTB, Türk-İş dahil olmak üzere 113 STK ile birlikte, 20 Mart 1966 tarihinde İstanbul'da "KOMÜNİZMİ TEL’İN VE GAFLETTEN UYANMA MİTİNGİ" düzenlemiş, bu miting de komünizm, sol düşünce ve bu fikre destek veren basın hedef alınmıştı.
Bu dönemde MİLLİ GENÇLİK DERGİSİ çıkarılmaya başlanmış, derginin yazarları arasında, NECİP FAZIL KISAKÜREK ile PEYAMİ SAFA gibi isimler de yer almıştı.
Rasim Cinisli' den sonra 48. Dönem Genel Başkanlığına seçilen İSMAİL KAHRAMAN 'la, MTTB'nin fikrî çizgisi daha da netleşmiş, Milli ve İslami çizgi benimsenmiştir.
1969 Yılında çekişmeli ve kavgalı seçimden sonra başkanlığa, milli ve İslami çizgiyi temsil eden BURHANETTİN KAYHAN getirilmiştir.
53. Dönem Genel Başkanı Rüştü Ecevit'in döneminde, MTTB'nin amblemi değiştirilmiş, kurulduğu yıldan beri MTTB'yi temsil eden "BOZKURT" resmi, yerine,1975 yılında "KİTAP" resmi yer almış, kapatıldığı 12 Eylül 1980 yılına kadar da, İslami ve milli bir kimlik ile faaliyetlerini sürdürmüştür.
Bendenizin de MTTB ile tanışması, milli ve İslami kimlik üzere bulunduğu, Üniversiteye başladığım 1974 yılında olmuştur. Mezun olduğumuz 1979 yılına kadar, gözlemlediğim ve yaşadığım acı ve tatlı, bir makaleye değil, bir kitaba sığmayacak kadar anılarımız mevcuttur.
MTTB’nin yerli, milli ve İslami çizgisi ile birlikte, en mühim sıtıratejilerinden birisi de, öğrenci olaylarının çok yoğun olduğu, kardeşin kardeşe kırdırıldığı o karanlık dönemlerde, kavganın esasen dış ve iç şer güçlerin oyunu olmasını fark ederek, MTTB’nin olaylar dışında olabildiğince kalma çabası, doğru bir teşhis ve yöntem olarak tarihteki haklı yerini almıştır.
Köklü geçmişi ile Millî Türk Talebe Birliğine üye, intisap ya da iltisaklı olup Türk siyasetinde öne çıkan çok sayıda isimler olmuştur.
Bunlar arasında; Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan, M. Ali Şahin, Bülent Arınç, Recai Kutan, Beşir Atalay, Abdullatif Şener, Hasan Aksay, Halil Ürün, Ömer Dinçer, Taner Yıldız, İsmail Kahraman, Şevket Kazan, Abdülkadir Aksu, İbrahim Halil Çelik, Hüseyin Çelik, Bahattin Yıldız, Necip Fazıl Kısakürek, Temel Karamollaoğlu, Ömer Lütfi Mete, Şükrü Karatepe, Mustafa Müftüoğlu, Cemil Meriç, Ahmet Tekdal, Oğuzhan Asiltürk, Yasin Hatipoğlu, Mustafa Kamalak, Kadir Topbaş, Sabahattin Zaim, Kadir Mısıroğlu, Fehmi Koru ve daha birçok isim yer almaktadır.
Başta merhum NECMETTİN ERBAKAN olmak üzere, Milli Nizam’dan başlayarak, MSP, RP, FP, SP ve AK Parti’ye kadar kadroların ekserisi MTTB intisaplı veya iltisaklı bulunmaktadır.
Yeniden faaliyete geçen, yurdumuzda ve Sakarya’da da örgütlenen bu talebe teşkilatı; geçmişten ders alarak, geçmişin tüm güzelliklerini, aktifliğini ve aktivitesini daha da artırarak, geçmişin eksiklerini de bertaraf ederek,
Hiçbir partinin ön ya da arka bahçesi olmadan, “BAĞIMSIZ ve BAĞLANTISIZ “ bir talebe teşekkülü olarak,
Sadece İslami, milli ve yerli değerleri, ilmi, irfanı, ahlak ve hususen adaleti şiar edinerek, bütün canlıları ve canları kendi canı bilerek, çevre hassasiyetiyle, yanlışa ve zalime karşı, kim olursa olsun ( babası da olsa ) durarak, haksızlık karşısında asla susmayarak, vatan, millet, bayrak, İslam ve ümmet kardeşliğini esas alarak, yerli, milli ve İslami meselelerde hassasiyetini sürdürerek,
Sadece bu ülkeye değil, tüm İslam alemine ve insanlığa rehber olacak ve ışık tutacak, yerli ve milli değerleri özümseyip savunarak, İslam’ı hal edinerek ve asrın idrakine sunacak bir paklıkla,yoluna devam etmeli, Türkiye, Türk ve İslam alemi ve insanlık gençliğine doğru istikamette rol model olmalıdır.
İşte bugün, bu yazının yayınlandığı tarihte, 23 Temmuz 2022’de, çeyrek asırdır her yıl bir başka İlimizde olmak üzere, bu yıl da ikinci olarak (ilki 2007’de), bu talebe teşkilatının, yani MTTB’nin, ekserisi 1970’li yılların Erzurum Atatürk Üniversitesi mezunu ve Erzurum MTTB mensubu olanları, ağarmış saçları ve yetmişe dayanmış yaşları ile SAKARYA’ da bir araya gelmişlerdir.
Her yıl bu birlikteliğe katılıp, bir sonraki yıl aramızdan ayrılıp, diğer etkinliklere ve Sakarya birlikteliğine ömrü yetmeyenlere, ebediyete göç edenlere sonsuz rahmetler niyaz ediyoruz.
Bu sene burada, Sakarya’da olup ta, önümüzdeki sene bir başka İlimizde, kim bilir hangilerimiz olur ya da terk-i dünya eyler, Yaradan’dan başkası bilmez, bilemez!
Biz geldik ve gidiyoruz. Her şey gençlere emanet!
Seneye ya nasip! Sağ kalırsak tekrar buluşur, görüşür, kucaklaşırız.
Gidenler gitti, bizi, hepimizi beklemekteler! Hasretle!