Bu günkü yazımızda pek çok kişi tarafından merak edilen bir konuya değineceğiz. Konut Şerhi Nedir ve Nasıl Konulur? Şimdi gelin hep birlikte bu konuya ilişkin detaylara bir göz atalım…
Aile konutu, evlilik içerisinde evli bulunan eşlerin birlikte oturdukları, yaşamsal faaliyetlerini birlikte sürdürdükleri ortak konutu ifade etmektedir. Herhangi bir evin aile konutu olarak sayılabilmesi için evliliğin bu konutta devam ediyor olması ve eşlerin sürekli bir şekilde burada ikamet ediyor olması gerekir. Bu noktada süreklilik arz etmesi nedeniyle yazlık, yayla evi, dağ evi, çiftlik.. gibi konutlar aile konutu kapsamında değildir.
Aile konut şerhinin konulabilmesi için eşlerden biri veya her ikisinin ilgili tapu müdürlüğüne gitmesi gerekmektedir. Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi’nde veya Nüfus Müdürlüğü’nden alınan yerleşim yeri belgesi ile medeni hali gösterir nüfus kayıt örneğin aranır.
Peki Bir Evin Üzerinde Aile Şerhi Olduğunda Evin Satışı Yapılmak Zorunda Olmasına Rağmen Eşlerden Biri Art Niyet Doğrultusunda Evin Satışını Onaylamıyor İse Ne Yapılır?
Ailenin menfaati söz konusu olduğu durumlarda satışa rıza göstermeyen eşiniz için hakim müdahalesi talep edebilirsiniz. Bunun için Aile Mahkemesi'ne başvurmanız gerekmektedir.
Aile Konutu Şerhi Nasıl Konulur?
Taşınmazın sahibi olmayan eş, aile konutu şerhi çıkarırken diğer eşten izin almaya ya da diğer eşin rızasına gerek görmeden kendisi de bu şerhi koydurabilir.
Aile konut şerhi nasıl konulur diyen kişiler, evlilik cüzdanları ve muhtardan alacakları yerleşim yeri belgesi ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğüne başvuru yapmaları gerekir. Burada muhtardan alınması gereken evrak evin aile konutu olduğunu belgelemelidir. Bireyler bu iki evrak ile birlikte Tapu sicil müdürlüğüne giderek bu belgeleri ibraz edip aile konutu şerhi konulmasını sağlayabilirler.