Orta gelirliye yönelik konut kampanyasının yer aldığı yasa teklifi mecliste kabul edildi.

Yasaya göre ilk üç yılda taksitin hane halkı gelirinin yüzde 30'unu aşan kısmı kadar destek sağlanacak. Cumhurbaşkanı bu oranı ve destek süresini değiştirmeye yetkili olacak.

Konut satış bedelinin yüzde 5'i müteahhit firmadan alınıp kredi veren bankaya aktarılacak. Böylece kredi kullanan kişinin ödediği taksit tutarının azaltılması sağlanacak. Müteahhit firma desteği 3 yıla kadar uzatılabilecek.

Yasayla, kampanya açıklandıktan sonra fiyat artışı yaptığı tespit edilenlere verilecek cezalar da belirlendi. Yanlış değerleme yapan firmalara cezalar 10 kat artırılarak uygulanacak. Konut bedelinin en az yüzde 10'u kadar ceza kesilebilecek. Konutu alan da hatalı değerleme tespit edilirse kredinin yüzde 5'i kadar ceza ödeyecek.

Yasayla, gerçek kişilerin konut finansmanı taksit ödemelerini kolaylaştırmak amacıyla taksitlere katkı sağlanacak. Bunun için kamu bankası aracılığıyla ilgili bankalara nakit kaynak aktarılacak. Bir yıl içerisinde katkı sağlanabilecek konut finansmanının toplam anapara tutarı 220 milyar lirayı aşamayacak.

Daha önce satılmamış ve yüklenicilerin mülkiyetinde olan konutlarla henüz başlamamış veya yapımı devam eden projelerden konut edineceklere katkı sağlanabilecek. Henüz başlamamış veya yapımı devam eden konut projeleri açısından mülkiyeti yüklenicilere geçecek konutlara ilişkin sağlanacak finansmanlar da bu kapsamda değerlendirilecek. Gayrimenkul geliştiricileri ile arsa payı karşılığında inşaat sözleşmesi çevresinde arsa payı sahipleri de yüklenici kabul edilecek.

Katkılar; yeterli ödeme gücüne sahip olduğu bankalarca değerlendirilen ve katkı talebinde bulunan gerçek kişilere yönelik konut finansmanı için sağlanacak.

Yanlış Beyan Gösterene Ceza!
 

Katkılardan faydalanacak kişilerin yanlış beyanlarda bulunduğunun tespit edilmesi durumunda; sağlanan katkılar geri alınacak ve kullanılan finansman tutarının yüzde 5'i kadar idari para cezası uygulanacak.

Yüklenicilere yanlış veya yanıltıcı beyanlarda bulunduklarının tespit edilmesi durumunda, finansmana konu konutun beyan edilen satış bedelinin yüzde 25'i kadar idari para cezası kesilecek.
Umarım caydırıcı cezalar gelir ve uygulanır..

Değerli Konut Vergisinde Yeni Tarife

Değerli konut vergisi 2019 yılında Emlak Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılarak yasalaşmıştı. 2021, 2022 yılları için kayda değer bir beyan ve tahsilat oranına ulaşılmadığı görüldü.

Yani zenginlerden vergi alınamıyor.!

2023 yılında uygulanacak değerli konut vergisi Emlak Vergisi Kanunu’nun 42’nci maddesi 5.000.000 lira olarak belirlenmiş bu değerler her yıl bir önceki yılın yeniden değerleme oranının yarısı oranında artırılarak uygulanacağından 2023 yılında bu Kanun kapsamındaki konutların 9.967.000 lirayı aşan kısmı değerli konut vergisinin matrahını oluşturacaktır.

Bu değerin altındaki konutlar değerli konutlar vergisine tabi olmayacaktır.

Değerli Konut Vergisi Nasıl Hesaplanır ?

  • 9.967.000 lira ile 14.951.000 lira arasında olanlar (Bu tutar dahil)

- 9.967.000 lirayıaşan kısmı için Binde 3

- 19.936.000 liraya kadar olanlar (bu tutar dahil) 14.951.000 lirası için

- 14.952 lira, fazlası için Binde 6

- 19.936.000 liradan fazla olanlar 19.936.000 lirası için 44.862 lira,

- fazlası için Binde 10 olarak tespit edilmiştir.

Böylece 2023 yılı için 9.967.000 liranın altındaki konutlar için bir verginin beyan edilerek ödenmesi söz konusu olmayacaktır. Bu değerin üzerindeki konutlar değerli konut vergisine tabi olacaktır.

Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiye..