TBMM Genel Kurulunda geçen hafta yasalaşan Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kira bedellerine ilişkin önemli bir düzenleme yapıldı.Borçlar Kanunu’nun 344. maddesine göre kira artışları yapılıyor. Kanuna göre, sözleşmede farklı bir hüküm belirtilmedikçe konut kiraları Yİ-ÜFE’ye göre artırılıyordu. Kiracı ve mülk sahibi farklı oranlarda kira belirleyebiliyorlar ancak yapılacak artış tutarı Yİ-ÜFE’yi aşamıyordu. Fakat daha önceki yılların aksine Yİ-ÜFE artışı, TÜFE artışından daha fazla olmaya başlayınca bu konuda çalışmalar başlamıştı.
TBMM’de kabul edilen torba kanun kapsamında artışların artık Yİ-ÜFE yerine TÜFE’ye göre yapılması kararlaştırıldı. Buna göre, kira artışı yapılacak aydan geriye doğru son 12 aylık dönemde aydan aya TÜFE’de ne kadar değişim olmuşsa, o oranda artış yapılacak.
Kira Artışında Artık TÜFE Geçerli
Kira artışlarından bundan böyle, aydan aya TÜFE değişimi yerine TÜFE'deki “12 aylık ortalamalara göre değişim” dikkate alınarak hesaplama yapılacak. Kira artışlarında esas alınacak orana ilişkin düzenleme Yargı Hizmetlerinin Hızlandırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un geçici ikinci maddesine eklendi.
Yapılan değişikliğe göre Türk Borçlar Kanunu'nun Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının esas alınacağına ilişkin hüküm, kira sözleşmeleriyle akdedilmiş diğer kira sözleşmelerinin yenilenmesinde uygulanacak. Böylece tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları bir önceki kira yılında 12 aylık TÜFE ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerli sayılacak.Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle