Diyet ve spor yapıyor olmanıza rağmen bir türlü kilo veremiyor musunuz? Problem belki de ne yiyip ne yemediğiniz ya da yeterli egzersiz yapıp yapmadığınız değildir. Kilo almanıza sebep hormonlarınız olabilir
Yapmış olduğunuz diyetler sonuç vermiyorsa, çok kısa süre içinde vermiş olduğunuz kiloları geri alıyorsanız, egzersiz yapmanıza rağmen sonuçlarını göremiyorsanız; problem ne yiyip ne yemediğiniz ya da yeterli egzersiz yapıp yapmadığınız olmayabilir. Belki kilo almanıza sebep olan genleriniz veya hormonlarınızdır. Belki de kendinizi yanlış diyetlerle açlık krizlerine sokmak veya spor salonlarında saatlerinizi geçirmek yerine doğru bir tedavi süreciyle kolayca kilo verip hormonlarınızın da olması gerektiği gibi çalışmasını sağlayabilirsiniz. En ideal ve sağlıklı olanı, beslenme serüveninize, içinizde gizli bir problemin olup olmadığını anlamakla başlamaktır.
Leptin, ghrelin, tiroid, kortizol, insülin ve tiroid kişinin kilo alıp vermesini direk etkileyebilen hormonlardır. Diyet yaparken az yemek, vücudumuzdaki yağlardan salgılanan leptin isimli hormonun kanda azalmasına sebep olur. Azalan leptin hormonu ise beyindeki iştah merkezini uyararak iştahı artırır ve gıda alınmasını sağlar. Yeterli ve dengeli beslenmek bu hormonu dengede tutacaktır.
Bir diğer hormon ise yağ depolayan İnsülindir. Altta yatan sebepler nedeniyle fazla salgılanan insülin, reseptörlerin düzgün çalışmasını engeller. Yani fazla insülin, enerji üretimi yerine glikozun kanda depolanmasına neden olur. Bu da metabolizmanızın düzgün çalışmamasına, yavaşlamasına ve vücutta yağ depolanması ile birlikte karın, bacak vs bölgelerde yağ artışına sebebolur.İnsülin direncinin ana nedenlerini sıralayacak olursak:
Yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları
Endokrinolojik ve metabolik bozukluklar
Genetik bozukluklar
Hepinizin sıkça duyduğu metabolizmamızı etkileyen hormonlarımızdan biri de Tiroidhormonudur. Tiroid hormonu metabolizmayı düzenler. Eğer tiroid, görevini uygun şekilde yerine getirmiyorsa, iştahınız genelde yüksek olur ve kilo alırsınız. Tiroid seviyeniz düşükse, normal seviyede çalışması için tedavi olmanız gerekir. Aksi halde, kontrolsüz bir kilo alımı veya ne yaparsanız yapın kilo verememe süreciyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Peki bu sorunlar siz de varsa çözüm olarak neler yapılabilir?
Yeterli ve dengeli beslenin. Balık yemeyi ihmal etmeyin. Yeterli düzeyde posa alın.Bilinçsiz diyet uygulamalarından kaçının. Sağlıklı (kompleks) karbonhidratlar tüketmeye özen gösterin(beyaz ekmek, makarna, pirinç yerine meyve, sebze, tam tahıl, kuru baklagiller). Tekli ve çoklu doymamış yağlar tercih etmelisiniz. Badem, ceviz, zeytin, zeytin yağıvb kolesterolü düşürür. Ancak yağların kalori içeriğinin yüksek olduğu unutulmamalıdır. Daha fazla nişastasız sebze, meyve ve bakliyat tüketin. Tahılların en az işlenmiş olanlarını tercih edin. Patates ve işlenmiş tahıllardan kaçının (beyaz ekmek, beyaz makarna, vs.). Haftada en az 3 kez 45 dk tempolu yürüyüş yada spor yapmayı ihmal etmeyin.