Resul-i Ekrem yine bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyor:’’ Evlenmek, sünnet olmak, diş fırçalamak ve güzel kokular kullanmak, benim ve benden önceki peygamberlerin sünnetlerindendir.’’ (Vesail’us-Şia, Kitab’ün-Nikah)
Hz. Ömer (r.a.) : Ya Rasul Allah dünyadan ne alalım?’’ Diye sordu. Rasulüllah (s.a.v.): ‘’ Sahip olunan şeylerin en kıymetlisi; zikreden bir dil, şükreden bir kalp, kocasının imanına yardımcı olan saliha bir eştir.’’ Buyurdu (Tirmizi, Tefsir 9/9)
Yukarıdaki hadis-i şerife baktığımızda eşin zikir ve şükürle aynı hadiste geçtiğini görüyoruz. Evlilik peygamber Efendimiz’in sünnetidir.Peygamberimiz evliliğe önem vererek bize de örnek olmuştur. Evlilik, Müslümanlar için kemaliyete yani imanının olgunluk noktasına ermektir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor: Allah katında hiçbir bina evlilik için kurulan ev kadar sevimli değildir.’’(Vesail’us-Şia, Kitab’ün-Nikah)
Yine bir hadis-i şerifte ‘’Gök kapıları ( rahmet), insan yüzüne dört vakitte açılır. Yağmur yağdığında, evlat babasının yüzüne gülümsediğinde, Kabe’nin kapısı açıldığında, kız ve erkeğin nikahları kıyıldığında.’’ ( Bihar’ul –Envar)
İmam-ı Cafer Sadık (a.s.) da bu konuda şöyle buyurmuştur:’’Mü’min erkek ile mü’mine kadın evlendiklerinde gök aleminde bir melek, onların nikahlarını diğerlerine müjdeleyerek ‘Ey melekler topluluğu, yüce Allah, falan kadını falan erkekle evlendirdi.’ Diye hitab eder.
Ebu Nasr-ı Timar hazretleri öldükten sonra bir zatın rüyasına girerek şöyle buyurmuştur: ’’Evliler bekarlardan yetmiş derece üstün makama geçtiler. Evli olanın kıldığı bir rekat namaz, bekarın kıldığı yetmiş rekat namazdan daha efdaldir.’’
Evlilik pek çok açıdan ibadet hükmünde olur. Müslümanların çoğalmasına sebep olması, ailedekilerin rızkını helalinden kazanarak en değerli sadaka hükmüne ulaşması, nefsani duyguların kontrol altına alarak Allah’ın rızasına uyulması en değerli ibadetlerdendir. Allah’u Teala evlenen kişilerin haramdan uzaklaşıp Rabbinin yolunda gidecek nesiller yetiştirmesinden hoşnut olur.
Yine şöyle buyurulmuştur: ’’Hamile bir kadına oruçlunun ve namaz kılanın aldığı sevap kadar sevap yazılır.’’ (Mustedrek’ul-Vesail Kitab’un- Nikah)
Evlenmedeki en önemli amaç Rabbine hayırlı bir kul olarak evladımızı yetiştirmek ve Rabbimizin rızasını kazanmak olmalı ki ibadetlerin en makbulü olsun. Kişi öldükten sonra da ona dua edecek evlatların yetiştirilmiş olması ancak evliliğin ibadet olarak görülmesi ile mümkündür. Şehevi arzular yerine peygambere ümmet olacak evlatlar yetiştirme gayesi ile evlenen kişiler hem Rabbini memnun eder hem de kendisine verilmiş olan dünyaya sınava gelmiş olduğu süreyi doğru değerlendirerek sınavı kazanır ve cenneti hak eder.
Evlilik hem büyük bir nimettir hem de büyük bir dünyevi sınavdır. Farklı kültürlerde farklı ailelerde yetişmiş kişiler ancak ortak İslami yaşantıda buluşabilir ve ancak o zaman mutlu yuvaya sahip olabilir. Mutlu, imanlı bir yuvada yetişen evlatlar da dünyadaki sınavımızı kazanabilmemizi sağlar.
Zaten ancak ibadet niyeti ile kurulan yuvalarda huzur mutluluk hakimdir. Çünkü Rabbin rızasını kazanmak için iki taraf da çabalar. Her biri yaptığı hizmeti Allah’ın rızası için yapar. İşte o zaman huzur bulur ruhlar. İşte o huzurlu yuvalarda yetişen yavrular da nesilleri aynı şekilde devam ettirdiğinde kıyamete kadar sevap defterinin kapanmaması gerçekleşir. Evlatlarımızı yetiştirirken ve evlendireceğimiz zaman niçin dünyaya gönderildiğimizi unutmamalıyız.
Rabbim sevap defteri kapanmayanlardan ve razı olduklarından eylesin… Amin…