Cevap; Düşmez..!
"Maaşını dolarla almayan" ev sahipleri kiralık dairelerin fiyatlarını uçuşa geçirmişti. Dolar kurunun yükselişiyle her şeye zam geldi. Marketlerde ki temel ihtiyaç sınıfındaki ürünler lüks sınıfına girdi. Gıdadan akaryakıta kadar tüm hayatı kuşatan zamlar kiralık ve satılık evlerde etkisini göstermişti. Dolar yükseldikçe hem kiraları hem de satılık ev fiyatlarını artıranlar geri adım atacak mı ?
Cevap yine ‘Hayır’.
Dolar kurunda ki ani düşüş ile birlikte, herkes aynı soruyu sordu.
Dolar yükselirken, çıkan fiyatlar doların düşmesiyle birlikte fiyatlara yansıyacak mı ?
Cevap; ‘Yansımayacak’.
Birkaç ay önce 400.000 lira olan bir dairenin fiyatına şimdi 700-800.000 liralar istenirken, şimdi 600.000 lira olursa sevineceğiz. Aynı örnek gıda ürünleri içinde geçerli, birkaç ay öncesi 50 lira olan bir gıda ürünü, şu an 100 lira , biz 80 lira olursa sevineceğiz. Belki de halay çekeceğiz.. Kötünün iyisine alıştırıldık..
Ev fiyatlarındaki artışın başlıca en büyük sebebi arz idi.
Ev fiyatları şu an belirsiz piyasadan çıkıp normal seyrine dönecektir. Fakat fiyatlar düşmeyecektir.
Fiyatları dengelemek için yapılması gereken hamle üretime destek olmaktır, malzeme fiyatlarında da hemen bir düşüş beklemek yanlış olur. Dolar yavaş yavaş kademeli olarak bu seviyelerde kalırsa o zaman piyasa açısından bir rahatlama bekleyebiliriz.
Dövizdeki düşüşten bağımsız olarak emlak piyasasında uzun bir süre düşüş beklemiyorum. Aksine gün geçtikçe fiyatlar daha da artacaktır.
Dolardaki düşüş tüm sektöre umut ışığı yaktı. Dolar düşmeden önce inşaatlarda nakit para ile mal alınamıyordu. Fabrikalar her gün güncel fiyat çekiyor ve mal vermekte zorluk çıkarıyorlardı.
Eğer dolar sabit bir şekilde bu seviyelerde kalırsa herkes fiyatlandırmasını ona göre ayarlar ve bütçesine göre alımını yapar. O da piyasanın biraz açılmasını sağlar ve inşaat projelerini hızlandırır. Hepimiz bu temenniden yanayız ancak doğruyu konuşmak gerekirse şu an için piyasanın canlanacağını söylemek oldukça güç. Bunu zamanla göreceğiz..
2022 Yılı Emlak Vergisi;
Resmi Gazete'de yer alan bilgilere göre, 1 Ocak 2022 itibarıyla damga vergisi, harçlar, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, özel iletişim vergisi ve Vergi Usul Kanunu kapsamındaki cezalara büyük zam yapıldı.
1 Ocak 2022’den itibaren geçerli olmak üzere; Özel İletişim Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, Damga Vergisi, harçlar, Vergi Usul Kanunu (VUK) kapsamındaki cezalar yüzde 36,2 oranında artırıldı.
Emlak vergisi ise yüzde 18.10 oranında zamlandı. Kararlar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Harçlar Kanunu'nda yeniden değerleme oranı yüzde 36.20 olarak kaldı.
Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..