SATIN ALIRKEN

PEŞİNAT: Ev kredisi almak için evin değerinin beşte birini peşinat olarak biriktirmek gerek. Örneğin; 200 bin liralık ev için 40 bin lira peşinat biriktirmelisin. Bu para arkadaştan, bankadan borç olmasın. Hem ev kredisi hem peşinat taksidi ödenmez. Çok zorlar.

FİNANSAL HUZUR: Aylık borç ödemelerin ev borcu dahil aylık gelirinin yüzde 40’ını geçmesin. Örneğin; 3 bin lira gelirin varsa ve başka borcun yoksa kredi ödemen 1200 lirayı geçmesin.

KİRALARKEN

DEPOZİTO: Kiralarken; ev sahibi üç kira bedeline kadar depozito talep edebilir.

ALARM: Kiraya ödediğin tutar gelirinin yüzde 35’ini geçmesin. Örneğin; 3 bin lira gelirin varsa, ödediğin kira 1050 lirayı geçmemeli.

SORUMLULUK: Ev sahibi evin temel problemlerinden (bozuk kombi, sifon vs.) sorumlu ancak evin rengini değiştirmek istersen bunu ev sahibine bilgi vererek senin karşılaman gerekir.

DESTEK

Konut hesabı açıp 5 yıl birikim yapanlar, ilk evini aldığında 25 bin lira devlet katkısı alabilecek. Koşulların sana uyup uymadığını ve detayları bankandan öğrenebilirsin.

NOTLAR:

İLK ADIM: Peşinatın yoksa birikime küçük küçük başla. Önce ilk bin lirayı hedefle, ona ulaşmanın motivasyonuyla ilk 10 bin liraya doğru koş. Kim tutar seni!

EV KREDİSİ ALIRKEN: Bankaların masraf dahil yıllık faizlerini karşılaştır. Şu sıralar yalın bir konut kredisi senelik yüzde 25 civarı.

KATILIM BANKACILIĞI: Eğer faize karşı duyarlıysan katılım bankalarından ‘Konut finansman yöntemleri’ hakkında bilgi alabilirsin.

HESAP

Almak istediğin evin fiyatı, yıllık kirasının takribi 20 katından az ise kârdasın.

ÖRNEK: Aylık kirası 1000 lira olan evin, yıllık kirası 12 bin lira eder. Bu evi 240 bin liranın altında almak kârlı olur. Ben bu hesabı Türkiye ortalama amortisman süresine göre yaptım, sen de yaşayacağın şehre, ilçeye göre hesapla.

HAFTANIN EGZERSİZİ / EV ALMA KARARI

1. ev peşinatın hazır mı?

■ Evet ■ Hayır

2. Önünde seni bekleyen büyük bir olay var mı? (Doğum, taşınma, evlenme, kariyer değişimi…)

■ Evet ■ Hayır

3. Önünde tayin durumu var mı?

■ Evet ■ Hayır

4. Ev borcu yükünün altına girebilecek bir iş güvencen var mı? (İş yerinde vazgeçilmez misin?)

■ Evet ■ Hayır

5. Ödemekte olduğun başka bir borcun var mı? (Otomobil, ihtiyaç kredisi, elden borç...)

■ Evet ■ Hayır

6. Ev fiyatları ve faiz maliyetleri açısından uygun bir zaman mı? (Genelde ikisi birden düşük olmaz)

■ Evet ■ Hayır

SONUÇ

1., 4., 6. sorulara cevabın ‘Evet’, diğerleri ‘Hayır’ ise oturacağın evi almak için doğru zaman olabilir.