Herkese merhabalar. Bu hafta en çok soru aldığım konulardan biri olan demir eksikliğinde beslenme tedavisine değinmek istiyorum. Demir eksikliği tedavisinde nasıl ilerlemek gerekir, hangi besinler demir eksikliğine iyi gelir, demir eksikliği olan bireyler hangi besinlerden uzak durmalı? Haydi gelin bu soruların cevabını okumaya.
Demir eksikliği, halk arasında bilinen adıyla kansızlık, kandaki kırmızı kan hücrelerinin yapısında yeterli miktarda oksijen taşınmasının ve hemoglobin miktarının azalmasıdır. Araştırmalara göre dünyada kadınların %35’inde, hamilelerin %5 0’sinde ve erkeklerin ise % 20’sinde demir eksikliği anemisi görülmektedir. Bizim ülkemizde de bu oranlar yüksek seyretmektedir. Demir eksikliği anemisi için bazı riskli dönemler vardır. Bunlar genelde hamileler ve emziren kadınlar, yaşlılar, adolesanlar, çocuklar bu grubun içerisindedir. Çocukların anne sütü yerine demir desteği olmayan mamalarla beslenmesi, hazır gıda tüketimi ve hayvansal gıdaların eksik tüketilmesi de demir eksikliğine neden olabilir. Kadınlarda aşırı adet kanaması, sık ve fazla doğum yapma, mide- bağırsak sistemindeki tümörler de kansızlığa sebep olabilir.
Sürekli bir yorgunluk haliniz mi var, aynaya baktığınızda yüzünüzü solgun mu görüyorsunuz? Peki bunlar demir eksikliği anemisi belirtisi midir?
-Konsantrasyon bozukluğu
-Baş ağrısı
-Sinirlilik hali
-Tırnaklarda güçsüzlük
-Dudak ve ağız kenarlarında çatlaklar ve yaralar
-Vücutta güçsüzlük ve yorgunluk
-Saçlarda dökülme
-Nefes darlığı ve çarpıntı
Evet bunlar ve yukarıda sıraladıklarım demir eksikliği anemisi belirtileridir. Sizde bu belirtileri vücudunuzda hissediyorsanız mutlaka en yakın sağlık ocağına gidip doktorunuza danışın ve bir kan tahlili yaptırın.
Birçok birey ilaçların iştah açıp kilo aldırdığını söyleyerek ilaç tedavisini reddetmektedir. Ancak bütüncül bir sağlık için, sıraladığımız belirtileri ortadan kaldırmak ve daha kaliteli bir yaşam için doktorun önerdiği tedavi şekli mutlaka uygulanmalıdır. Demir yönünden zengin besinler tüketilerek, bireye uygun bir beslenme programı oluşturulmalıdır.
Demir eksikliği olan bireylerin yapması gereken en önemli şey C vitaminini bolca tüketmek olacaktır. Çünkü C vitamini demirin bağırsaklardan emilimini artırır. Et yemeklerinin yanında mutlaka bol limonlu salata, yumurta ile beraber domates ve bol limonlu yeşillikler C vitamini ve demiri birlikte tüketmeniz için sizlere önerimdir. Daha sonra çay ve kahve tüketimlerinizi düzenlemelisiniz. Günlük toplam tüketiminiz 6 fincanı geçmemeli ve yemeklerle arasında mutlaka 1-1.5 saat olmalı. Ayrıca kalsiyum, demir emilimini engellediği için süt ve süt ürünlerini demir takviyesiyle beraber almamalısınız.
En iyi demir kaynakları nelerdir?
-Kuru üzüm, kuru kayısı, kuru dut gibi kuru meyveler
-Kırmızı et, karaciğer, balık
-Yumurta ve kurubaklagiller
-Pekmez
-Fındık, fıstık, susam, badem
-Üzüm, şeftali, armut, hurma vs.
Pazartesi başlanan diyetlerin devamının gelmesi temennisiyle, iyi haftalar dilerim.
Online beslenme danışmanlığı ve sorularınız için mail adresim: [email protected]