Herkese merhabalar. Aranızda ofiste veya masa başı işte çalışan bireyler var mı? Eminim bu yazıyı okuyanların bir kısmı bu soruya evet diye cevap vermiştir. Peki sürekli oturarak çalışan bireylerin beslenmesinde ve hayatında yapması gereken düzenlemeler nelerdir? Gelin bu hafta sizlere çok basit ama hayat kurtarıcı bir iki ipucu vereyim. Sadece bu dediklerime dikkat ederek bile eski halinizden çok daha sağlıklı olacağınızın garantisini veriyorum.
- Masanıza en az 1-1.5 litre su kapasiteli bir cam şişe alın.
Kendinize koyduğunuz su hedefleriniz hep yarıda mı kaldı? Ya da çalışmaktan su içmeyi mi unutuyorsunuz? Gün içinde bardak bardak su içmek bazen zor ve sıkıcı olabiliyor. Özellikle oturarak çalışan bir bireyseniz sürekli kalkıp su almak gibi bir durumunuz olmayabiliyor. Hem bu sıkıcılıktan kurtulmak hem de hedef belirlemek için mutlaka bir cam şişe edinin. Çok su içince çok tuvalete gidiyorum diyorsanız merak etmeyin 2-3 hafta içinde vücudunuz bu düzene alışacak.
- Masanızın üzerinde hiçbir yiyecek bulundurmayın.
Paketli veya açık bir şekilde göz önünde bir yiyecek varsa onu hemen çekmecenize veya çantanıza kaldırın. Belki de çalışırken farketmeden tükettiğiniz o besinler, elinizin altındaki o besinler size kilo aldırıyordur? Basit bir hesaplamayla gün içerisinde fazladan yediğiniz 10 çiğ badem+2 kuru kayısı haftada ekstradan aldığınız 1120 kaloriye eşittir. Ki ben bu atıştırmalıkları söylerken biraz insaflı davrandım. Siz gün içinde kendi yediklerinizi düşünün.
- Öğle öğünlerinde yediğiniz yemeklerin yağına çok dikkat edin.
Genelde toplu yemek yapılan yemekhanelerde veya catering şirketlerinde yemeğin lezzetini artırmak adına çorbalarda krema, yemeklerde bol yağ ve bol bol da sos kullanılır. Eğer yemekhanede yemek yiyorsanız yemeğinizin suyunu içmeyerek ve soslu kısımlarını tüketmeyerek bile güzel bir kalori açığı oluşturabilirsiniz. Dışardan söylemek durumundaysanız ızgara et veya tavuk da sizin için güzel bir tercih olabilir. Ya da en sağlıklı seçenek elbette evden kendi öğününüzü yanınızda taşımak olacaktır.
- Eğer ana öğünleriniz arasında çok uzun saatler varsa mutlaka ara öğünlerinizi yanınızdan eksik etmeyin.
Elbette bu her birey için geçerli değil. İhtiyaç duymuyorsanız ara öğün yapmak zorunda değilsiniz. Ancak ana öğünler arasında çok fazla aralık bırakıyorsanız veya bırakmak zorunda kalıyorsanız bu süre zarfında kan şekerinizde ciddi bir düşüş gerçekleşebilir. Bu durumun yaşanmaması için sizde kendi acıkma durumunuza göre belirlediğiniz bir saatte ara öğün yapabilirsiniz.
- İş çıkışı yürüyüşleri yapabilirsiniz.
Havaların yavaş yavaş düzelmesi ile beraber hem yoğun iş temposu stresini üzerinizden atmak, hem de gün boyu oturmanın acısını çıkarmak için yarım saatlik tempolu bir yürüyüş sizin için hiç de fena olmaz. Evinize otobüs ile dönüyorsanız bir durak önce inebilirsiniz veya yolunuzu uzatarak eve gidebilirsiniz. Basit ama yararlı bir öneri daha işyerinde asansör kullanmayı bırakabilirsiniz.
- Evde ne yiyeceğinize önceden karar verin.
Hafta sonu yapacağınız bir yemek listesi ile akşam ne yemek yiyeceğinizi planlayın. Mümkünse bu planı tok karna yapın