Çoğu sektörde olduğu emlak sektöründe de kiralık ya da satılık ev arayışı internet üzerinden yapılıyor. Bu durumda da satılık veya kiralık konut arayışındaki vatandaşların ilk adresi ilan platformları oluyor. Ancak bu platformların en büyük sıkıntısı ise sahte ilanlar, veya hayali ilanlar..

Bunu çok fazla örneklendirebiliriz, dolandırıcılık konusu malum kaporacı diye adlandırdığımız daha çok günlük ya da sezonluk evlerde daha fazla karşımıza çıkan ilanlar..

Bundan biraz daha masumu gerçeği yansıtmayan ilanlar..

Nedir bu ilanlar ?

Kiralık bir ev arayışınız var, ilanlara bakıyorsunuz. Karşınıza tam aradığınız kriterde bir ev çıktı.. Daha sonra beğendiğiniz ilanı görmek istediğiniz de, bambaşka bir ilanla karşılaşıyorsunuz.. Diğeri paranızı çalıyor, ikinci örnek zamanınızı çalıyor..

İşte buna benzer konular artık son bulacak umarım..

Ticaret Bakanlığı tarafından 15 Eylül'den itibaren devreye alınacak "doğrulanmış ilan" düzenlemesi geliyor..

Aynı gayrimenkulü için birden fazla emlakçının yetkilendirilmesine imkan tanıyacak.

Yetkilendirme süresi de 3 ay olacak..

Bakanlıkça, yukarıda belirttiğim mağduriyetlerin engellenmesi, sahte ilanlarla vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarının önüne geçilmesi amacıyla uygulanacak "doğrulanmış ilan" düzenlemesinin esas ve usulleri tespit edildi.

Uygulamaya göre, gayrimenkulünü satacak vatandaşlar, e-devlet üzerinde kendisine ait gayrimenkulü seçerek, açılacak pencereden emlakçısını yetkilendirecek. Böylece emlakçılar da aldıkları yetkiyle sitelere ilan girebilecek.

Bakanlıktan konuya ilişkin ilgili sivil toplum kuruluşlarına gönderilen yazıya göre, söz konusu düzenlemenin uygulanmaya başlamasıyla yetki belgesiz gayrimenkul işletmeleri ilan girişi yapamayacak.

Yetki belgesiz faaliyet gösteren gayrimenkul danışmanlarının, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nde yetki doğrulamasının devreye alınması sonrasında ilan verirken sorun yaşamamak ve idari yaptırıma maruz kalmamak için bu belgeyi alması gerekiyor.

İlan siteleri, yetki doğrulama uygulamasına ilişkin teknik çalışmalar 15 Eylül'e kadar tamamlanacak ve sistem bu tarihten itibaren devreye alınacak.

Doğrulama yapılarak yayımlanan ilanlarda, "EİDS'den yetki doğrulamasının yapıldığı" yönünde bir ibareye yer verilecek.

Uygulama, 1 Ocak 2025'ten itibaren tamamen devreye alınacak ve bu tarihten sonra yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilemeyecek.

Aynı taşınmaza ilişkin, birden fazla emlak işletmesinin yetkilendirilmesi mümkün olacak. İlan platformlarında aynı taşınmaza ilişkin başka ilan bulunması durumunda, diğer ilana ait fiyat bilgilerini içeren kısa yollara veya linklere yer verilecek.

e-Devlet yetkilendirme ekranında gayrimenkul sahibi tarafından verilen yetkinin iptali mümkün olacak, fakat yetkilendirmenin iptali halinde ilan otomatik olarak yayımdan kalkmayacak.

İlanın yenilenmesi durumunda yetkilendirmeye ilişkin sorgulamalar tekrar gerçekleştirilecek.

Yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi tarafından yapılacak yetkilendirmenin süresi asgari 3 ay olacak, verilen yetkinin süresi taşınmaz sahibince aynı ekrandan uzatılabilecek.

EİDS yetki doğrulama uygulaması hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu olacak.

Tapusu bulunmayan taşınmazlara ilişkin ilanlar, platformlarda yer alabilecek ancak bu taşınmazlara ilişkin ilanların girişinde, taşınmazın tapu kaydının olmadığına ilişkin bir işaretleme yapılacak ve bu durum ilanda da belirtilecek.

İl, ilçe, ada ve parsel bilgileri, değiştirilemeyecek şekilde ilanda yer alacak, ancak mahalle bilgisi değiştirilebilir nitelikte olacak.

Uygulama devreye alındığı anda yayımda olan ilanlar kalmaya devam edecek. Yayımdaki ilanların yenilenmesi durumunda ise EİDS üzerinden yetkilendirmeye ilişkin sorgulama gerçekleştirilecek.

Umarım bu uygulama ile güzel bir adım atılmış olur..

Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..

Samet Hızalan