Herkese merhabalar
Kuşların cıvıldadığı, ağaçların çiçek açtığı, mis gibi çiçek kokularının canlandırıcı etkisini her geçtiğimizde yerde duymaya başladığımız bahar ayları geldi sonunda. Baharı seviyorsunuz fakat üzerinizde bir yorgunluk, halsizlik, unutkanlık, mutsuzluk ve kas ağrıları mı hissediyorsunuz? Yataktan çıkıp işe gitmekte çok mu zorlanıyorsunuz? O zaman bu hafta hem bunların nedenini hem de bu durumu engellemek için yapmamız gerekenleri gelin beraber okuyalım.
Bahar yorgunluğu, kış mevsiminden bahar mevsimine geçiş dönemlerinde metabolizmamızın uyum sürecinde yaşadığı durumdur. Bu süreçte kas ağrıları, sürekli kendini yorgun hissetme, mutsuzluk, unutkanlık ve çoğu zaman da kas ağrıları yaşayabiliriz. Bu durum hem günlük yapacağımız işlerimizde performansımızın düşmesine hem de psikolojik olarak duygu durum bozukluğuna sebep olabilir. Bu durumu engellemek için dikkat etmemiz gerekenlerden kısaca bahsetmek istiyorum.
Dengeli, düzenli ve sağlıklı beslenin.
Öncelikle günlük tüketimlerinizde dengeli ve sağlıklı beslenin. Beslenmenizi kendi yaşam tarzınıza göre 3 ana öğün olacak şekilde düzenleyin. Eğer ihtiyaç duyarsanız ara öğünleri de yapmayı ihmal etmeyin. Akşam yemeklerinizde ağır, yağlı yemekler yerine sindirimi daha kolay olan ve kısa süren sebze yemeklerinden tüketin. Renkli bir beslenme programını benimseyin. Mevsim meyve ve sebzelerinden tüketmeye özen gösterin.
Vitamin ve mineral alımınıza dikkat edin.
Havaların bir sıcak, bir soğuk olduğu bu dönemlerde bağışıklık sisteminizin güçlenmesini sağlayan vitamin ve mineral tüketimlerinizi muhakkak artırın. Fakat gereksiz destek ürünlerini kullanmaktan kaçının. Doktorunuza veya bir beslenme uzmanına danışmadan vitamin veya mineral takviyesi almayın. Mor, kırmızı, turuncu, yeşil renkte olan sebze ve meyve tüketimlerinizi artırın.
Probiyotik tüketiminizi artırın.
Halsizlik, yorgunluk ve mutsuz ruh halinizin sebebi bozulmuş bir bağırsak florası da olabilir. Sağlıklı bir bağırsak florası oluşturmak ve bunu korumak için probiyotik besinlere hayatınızda yer açın. Kefir, probiyotik yoğurt veya probiyotik takviyesi alabilirsiniz. Probiyotik bakterilerin etkinliğini artıran, bağırsak mukozasında tutunmasını sağlayan prebiyotik besinlere de beslenmenizde yer açın. Soğan, sarımsak, yer elması, kurubaklagiller yüksek miktarda prebiyotik içerir.
Omega-3 tüketiminizi gözden geçirin.
Her dönemde olduğu gibi omega-3 yağ asitlerine bahar dönemlerine geçiş sırasında da ihtiyacımız oldukça yüksektir. Omega-3 yağ asitlerinin stres hormonlarını azaltıcı etkisi vardır. Haftada 2 veya 3 kere balık tüketmiyorsanız mutlaka omega-3 takviyesi almanızı öneririm. Ayrıca fındık, badem, ceviz gibi sağlıklı yağlardan oluşan yağlı tohumlara ara veya ana öğünlerinizde mutlaka yer verin.
Su tüketiminizi artırın.
Bahar aylarında artan sıcaklık ile vücuttan kaybedilen sıvı miktarı artar. Bu yüzden mutlaka içtiğiniz su miktarını, basit bir hesapla kilogram başına 30 ml olacak şekilde ayarlayın. Ortalama 70 kg civarında bir birey için günde yaklaşık 2-2,5 litre su içmesini önerebilirim. Rezene, nane, zencefil çaylarının gaz problemlerini azaltmada etkisi vardır. Antioksidandan zengin olan beyaz çay ve yeşil çay, C vitamininden zengin olan kuşburnu çayı da bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Melisa ve papatya çayı genel olarak rahatlatıcı ve stres azaltıcı etkiye sahiptir. Gece yatmadan bir saat önce tüketerek rahat bir uyku uyuyabilirsiniz. Fakat unutmayın içtiğiniz hiçbir içecek su yerine geçmez.
Düzenli bir uyku uyuyun.
Genel bir yorgunluğun hakim olduğu bu dönemde uykunuzun düzenli ve doğru saatlerde olması çok önemlidir. Gece tüm elektronik eşyalar uzak, tamamen karanlık bir ortamda, 10 ila 2 arasında salgınan melatonin hormonu ile hem stresi üzerinizden atacak, hem de iştah kontrolünü sağlayarak sağlıklı gıdalara yöneliminizi artıracaksınız.
Düzenli egzersiz yapın.
Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği haftada toplamda 150 dakikalık bir egzersiz sağlıklı olmak ve metabolizmanızı hızlandırmak için idealdir. Düzenli ve devamlı olması için sevdiğiniz bir egzersizi yapmaya özen gösterin.
Pazartesi başlanan diyetlerin devamının gelmesi temennisiyle, sağlıklı haftalar dilerim.
Online beslenme danışmanlığı ve sorularınız için mail adresim: [email protected]