Türkiye’deki pek çok kiracı için kontrat yenileme dönemi geldi çattı. Sözleşmeyi yenilerken mülk sahibinin size yapabileceği en yüksek zam oranı Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre belirleniyor.

1. Zam oranı neye göre belirleniyor?

1 Temmuz 2012 yılında çıkan yeni Borçlar Kanunu ile kira zam oranına yasal bir sınırlama getirildi. Borçlar Kanunu’nun 344’üncü maddesinde konut için kira artışının, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre yapılacağı belirtiliyor. ÜFE, her ay açıklanan enflasyonla karıştırılmamalı. En çok yanlış bu konuda yapılıyor.

2. Kasım 2018 zam oranı açıklandı

ÜFE, aylık ve yıllık orana göre değil, 12 aylık ortalamaya göre belirleniyor. Kasım 2018 kira zam oranı, geçtiğimiz günlerde açıklandı. Ekim ayı kira oranı yüzde 21,36’ydı, bu oran Kasım ayında yüzde 23,73 olarak açıklandı. Bu durumda 1000 liralık kira 1237 lira olacak.

3. Kira zammı daha yüksek olabilir mi?

Ancak mülk sahibi ve kiracı daha düşük bir zam oranında da anlaşma sağlayabilir. Yüzde 23,73 oranı yapılabilecek en yüksek zam oranı. Daha yüksek bir artış için yargıya başvurmak gerekiyor.

4. Yeni Ekonomi Programı

Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP), kira artışının ÜFE yerine TÜFE’ye endeksleneceği yer almıştı. 12 aylık ortalama TÜFE’ye göre kira artışı uygulaması başlamış olsaydı kira artışı en çok yüzde 14.90 olabilecekti.

5. İşyerleri 2020’yi bekleyecek

Yeni Ekonomi Programı’na (YEP) göre, yılda 1059 lira kiracının cebinde kalacaktı. Öte yandan Borçlar Kanunu’ndaki kira artış maddesinin uygulanması işyerleri için 2020 yılında yürürlüğe girecek.

Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..