İlimiz mümbit toprakları, türlü çeşit tarımsal ürünleriyle ülkenin önde gelen tarım şehirlerinin başında gelir…
Özellikle fındık üretiminde, söz sahibi iller arasında ilk sıralardadır…
Özellikle Karasu ve Kocaali ilçelerinde fındıkçılık yaygın olarak yapılır; hemen her evin ya asıl ya da ikinci gelir kapısıdır…
Ülke ekonomisi için de hayati öneme sahip fındığın üretimi, son yıllarda ortaya çıkan ve geçen yılın yaz aylarında yayılan istilacı ve zararlı bir tür olan kahverengi kokarca nedeniyle tehlikeye girdi…
Yayılmayı önleyip popülasyonu kontrol altına alabilmek için topyekûn bir mücadele başlatıldı…
Bu mücadele kış aylarında da devam ederken, Sakarya Üniversitesinden geldi bir güzel haber;
“Kahverengi kokarca böceğiyle mücadele için dünyada Amerika ve Kosta Rika'da geliştirilen feromonların üçüncüsü Sakarya Üniversitesindeki profesörler tarafından geliştirildi.” diye…
Sakarya Üniversitesi Kimya Bölümü'nden Prof. Dr. Mustafa Zengin, Prof. Dr. Mustafa Arslan ve Prof. Dr. Mustafa Küçükislamoğlu, Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Oğuz Karabay ve Prof. Dr. Mehmet Köroğlu'ndan oluşan beş kişilik uzman ekip tarafından geliştirilmiş, kokarcayla mücadelede kullanılacak feromon…
Seri üretim sürecine geçen SAÜ'lü profesörlerin hedefi, Nisan ayında 50-60 bin ürünü, çiftçiye ve ilgililere teslim etmekmiş...
Gel de mutlu, memnun olma bu haberle!
Her fırsatta, her zaman ve zeminde dile getirdiğim gibi, bilimin ışığında ilerlemekle bulunur çözümler…
Bu kez de öyle olacak…
Tarımı, fındığı bilim kurtaracak…
Gece gündüz çalışarak bu önemli çalışmaya imza atan SAÜ’lü profesörlere ne kadar teşekkür etsek azdır…
Bu duygu ve düşüncelerle, kokarcayla mücadelenin önemli ayaklarından birini oluşturacak feromonu üreten, her biri birbirinden kıymetli bilim insanlarımıza, başarılarının devamı ve kolaylık dileğiyle Bizim Bahçe’den yeni mahsul “İnci çiçeği” gönderelim istedik…