Protein tozları, hayvansal veya bitkisel kaynaklarından elde edilen konsantre protein formlarıdır.
Hayvansal Protein Tozları: Genellikle peynir altı suyu(whey) ve kazein adı verilen iki süt proteini yapılır ve en çok bilineni peynir altı suyu proteinidir. Peynir altı suyu protein tozu, üreticilerin spreyle kurutularak bir toz haline getirdiği peynir yapımının sıvı bir yan ürünü olan peynir altı suyundan izole edilir.
Bitkisel Protein Tozları: Kahverengi pirinç, bezelye, soya ve kenevir gibi çeşitli bitki bazlı proteinlerden yapılabilir.
Ne Kadar Proteine İhtiyacım Var?
İhtiyacınız olan günlük protein miktarını bulmak çok kolay. Kilonuzu 0,8 ile çarptığınızda elde ettiğiniz sonuç günlük almanız gereken proteinin gram cinsinden karşılığıdır. 60 kilo olan bir kadın günde 2 porsiyon süt ürünü, 100 gr kadar et, 1 yumurta ve 2 dilim peynir tüketerek bu ihtiyacını yaklaşık olarak karşılayabilmektedir. Bununla birlikte kas kütlenizi arttırmayı hedefliyorsanız günde kilonuz başına 1,4-2,0 grama kadar çıkan protein ihtiyacınız var demektir. Bu miktarlar kişiden kişiye değişmektedir. Bu konuda diyetisyeninizden destek almayı unutmayın.
Protein Tozu Kullanılmalı mı?
Kas büyümesini desteklemek için egzersizlerden sonra genellikle protein tozu kullanıldığını duymuşsunuzdur. Kaslarınız, bir kuvvet antrenmanı egzersizi sonrası kas dokusunu yeniden inşa etmek için yeterli proteine ihtiyaç duyar. Günlük protein ihtiyacınızı sadece gıda yoluyla karşılamakta zorlanıyorsanız kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, gıda yoluyla yeterli protein alıyorsanız, protein tozu almanın çok fazla faydasını görmeniz olası değildir.
Protein Tozları Güvenli mi?
Basitçe söylemek gerekirse, protein tozları zararlı değildir. Birçok insanın günlük protein ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olan uygun bir protein kaynağıdır. Tabii ki, bir protein tozunda belirli bir protein türüne veya diğer bileşenlere alerjiniz varsa, alerjik reaksiyona neden olur. Bu durumda, bu tür protein tozlarından kaçınmalısınız. Protein tozlarının popülaritesi nedeniyle, birçok çalışma güvenliğini ve etkinliğini araştırmıştır. Güvenli olduğunu ve miktara bağımlı olarak kemik, karaciğer veya böbrek sağlığı için risk oluşturmadığı sonucuna varılmıştır.
Hangi Protein Tozunu Seçelim?
- Güvenilir markalardan protein tozu seçmeye çalışın. Örneğin Weider, Optimum, Proteinocean markalarına bakabilirsiniz.
- Laktoz intoleransı varsa veya laktozlara karşı bir şekilde hassassanız, süt bazlı protein tozu mide rahatsızlığına, şişkinliğe ve gaza yol açabilir. Bunun yerine, bitki bazlı bir protein tozu tercih edin veya diğer süt proteini tozlarından laktoz bakımından çok daha düşük olan peynir altı suyu proteini izolesini deneyin.
- Bitki bazlı protein tozu kullanmak istiyorsanız, potansiyel gıda alerjenlerini veya hassasiyetlerini belirlemek için bileşen etiketini dikkatlice okuyun. Örneğin, soya ve glüten bitki bazlı protein tozlarında bulunan yaygın alerjenlerdir.