Türkiye’de iki işi canı isteyen herkes yapabilir. Birincisi müteahhit İkincisi siyasetçi Herhangi bir diploma şartı da yok

Bir taraf binayı yapıyor, diğeri onaylıyor.. Bizde hep birlikte alkışlıyoruz..
Sadece  Ticaret Odası’na kayıtlı müteahhit sayısı 60 bin! 80 milyon nüfuslu Almanya’da toplam sayı 3 bin 800 iken, tüm Avrupa’da 20-30 bin arasında. Türkiye’de tüm Avrupa’nın yaklaşık 10 katı müteahhit bulunuyor.
Türkiye’de yaklaşık 450 bin müteahhit bulunuyor. Yalnızca İstanbul’da konut inşaatı yapan firma sayısı 77 bin. Ve bu 450 bin müteahhit için ne bir diploma ne de başka bir eğitim şartı aranıyor.
Bu iş koluna girmek isteyenler bulundukları ilin ticaret odalarına giderek faaliyet alanlarına göre kaydoluyor.
Konut, altyapı ve restorasyon gibi her inşaat faaliyeti için ayrı bir kod veriliyor. Yani 18 yaşını doldurmuş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve şirket açabilme şartlarına sahip herkes müteahhit olabiliyor.
Bu işi yapmak için herhangi bir üniversite bitirmek gerekmiyor. Bazı yükseköğretim kurumları bu eğitimi veriyor, bazı danışmanlık kurumları da “üniversite onaylı” olduğunu belirttikleri eğitim programları düzenliyor.
48-120 saat arası değişen programlar sonrasında bu sertifikaları almak mümkün. Ancak bu sertifikaya sahip olmak müteahhit olmak için zorunlu değil.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2019’da çıkarılan bir yönetmelikle ilk defa müteahhitlerle ilgili bir sınıflandırma öngörüldü. Buna göre yapı müteahhitleri H’den A’ya 15 sınıfa ayrılıyor. Bakanlık tarafından her müteahhite bir karne veriliyor.
Yönetmelikle birlikte karnesiz müteahhitlerin iş yapamayacağını söyleyen Salihvatandaş, “Dolayısıyla tüm müteahhitler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı” diyor. Ancak yönetmelik herhangi bir ‘müteahhit olma kriteri’ getirmiyor.
Peki bu sınıflandırma nasıl yapılıyor? Hiç iş tecrübesi olmayan bir müteahhit, en alt sınıf olan H grubundan başlıyor. Projeler hazırlanıyor, ruhsata başvuruluyor, müteahhidin karnesi de yapılan her inşaatta yükseliyor.
Yıllık olarak ilgili yönetmelikle aranan ekonomik, mali, mesleki ve teknik kapasiteye sahip olması halinde müteahhit bir üst sınıfa çıkıyor.
Kaç metrekare inşaat ve kaç liralık iş yapılacağı ile kaç personel çalıştırılacağı da üst sınıfa çıktıkça artıyor.
H grubu müteahhitlere yılda ortalama 2 bin metrekare iş yapma hakkı veriliyor. En yüksek sınıf olan A grubu karne sahibi müteahhitlerin inşaat hakkı ise sınırsız.
Ancak A grubunun yıllık en az 150 milyon liralık iş yapması ve en az 50 personel çalıştırması gerekiyor. Ayrıca her müteahhidin belli sınıflarda (villa rezidans,vb.) yapabileceği inşaatın da limiti bulunuyor.
Müteahhitlik yetki belgesi kayıtları elektronik ortamda, bakanlık bünyesinde YAMBİS adı verilen yapı müteahhitliği bilişim sisteminde tutuluyor.
Yani kısaca paranız varsa müteahhit olabiliyorsunuz.
İş Yeri Kiraları Mart Ayında Ne Kadar Zamlanacak?
TÜFE'deki değişim 2023 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 3,15, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 10,00, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55,18 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 71,83 olarak gerçekleşti.
TÜİK tarafından açıklanan iki aylık ortalamalara göre Mart ayı kira artış oranı yüzde 71,83 olarak belirlendi. 
İŞYERİ KİRA HESAPLAMA
Mevcut Kira Bedeli: 10.000 lira
TÜFE Kira Artış Oranı: Yüzde 71,83 
Kira Artış Tutarı: 7.183 lira
Aylık Yeni Kira Tutarı: 17.183 lira
Yıllık Yeni Kira Tutarı: 206.196 lira
Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..
Samet Hızalan