“Tasarruf genelgesi kapsamında Bakan Şimşek'in talimatıyla ilk aşamada 100, ikinci aşamada da 200 olmak üzere toplam 300 mal müdürlüğü kapatılacak.

 Sosyal Medya Haberi

                 Konuya tersinden yaklaşılıyor ne yazık ki…

                 Sorun, bazı idari birimlerin kapatılmasında değil, devletin bir istihdam kaynağı olarak görülmesinde ve gereğinden çok fazla personelin işe alınmasında..

                 2002’DE MEMUR SAYISI 2.1 MİLYONDU, BUGÜN 5.5 MİLYONA YAKLAŞTI.

                 Devlet kadrolarını sürekli şişirir ve iş üretmeyen, sürekli kaynak tüketen verimsiz bir bürokrasi oluşturursanız, belli idari birimleri ortadan kaldırmakla bir sonuç alamazsınız.

                 Memurlar, 657 sayılı Kanun ile devlete “KATOLİK NİKAHIYLA” bağlı…

                 Kurumunu kapattığınızda, ister evinde otursun, ister başka bir kuruma gönderin; 65 yaşına kadar görev maaşı, ölünceye kadar emekli maaşı vermek zorundasınız.

                 Mevcut devlet memurluğu statüsünün oluşturduğu şartlar, tabiattaki “EŞYANIN SAKINIMI KANUNU” gibi “MEMURUN SAKINIMI KANUNU”nu ortaya çıkarmıştır.

                 Sonuçta hiç bir memurun elde ettiği pozisyonu yok edemezsiniz.

                 Hiç bir ülke;

                -KALABALIK MEMURLAR kitlesi,

                -Büyük ölçekli ve KARMAŞIK DEVLET BÜROKRASİSİ,

                -Devasa ve GÖRKEMLİ KAMU BİNALARI,

                -HESAPSIZ ve GÖSTERİŞLİ kamu HARCAMALARI ile KALKINMAMIŞTIR.

                 Önemli olan, istihdamın, memur kadrolarıyla değil, değer üretme kapasitesi arttırılan ekonominin gerektirdiği ve talep ettiği NİTELİKLİ İŞGÜCÜ ile sağlanmasıdır.

                 Bu nedenle iyi zamanlarda ve yıllar içinde artan kamu gelirlerinin her fırsatta yeni kamu kuruluşları ve milyonlarca memur kadrosu oluşturularak devlet bütçesi ölçeğinin ve hacminin arttırılmasına değil, ekonominin yenilikçi, teknolojik ve rekabetçi üretim kapasitesinin geliştirilmesine harcanması gerekir.

                 Devletin bürokratik örgütlenmesi ve kadrosu;

                -Kaynak üretmez, aksine kaynak tüketir

                -Örgütlenme ölçeği büyüdükçe ve hiyerarşik kademeleri arttıkça işleri daha iyi çözmez, aksine süreçleri ağırlaştırır ve sonuç alınmasını güçleştirir

               -Sunduğu cazip maaşlar ve yarışma sınavlarıyla işe aldığı eğitimli ve yüksek nitelikli elemanları geliştirmez, aksine kısa zamanda köreltir ve işe yaramaz hale getirir

               -Kamu yatırımlarının ve kamu harcamalarının daha etkili olmasını ve üretimi hızlandırmasını sağlamaz, aksine faktör verimliliğini azaltır

               -Kalkınma hızını ve milli geliri arttırmaz, aksine kalkınmayı ve ekonomik büyümeyi yavaşlatır.

                Devletin, istihdam sorununu doğrudan memur çalıştırarak çözmeye girişmesinin sonucu, aynı ekonomik pastadan giderek daha çok sayıda değer üretmeyen ve verimsiz bir kitlenin pay talep etmesi ve halkın fakirleşmesi demektir.”

                Pırof. Dr Ulvi Saran Bey’e ait, fazla memur istihdamı ve bazı kurumları azaltarak tasarruf tedbirlerine başvurmaya dair sosyal basında paylaştığı yukarıdaki açıklama ve teşhisine tümüyle katılmamak mümkün değil.

               38 Sene kamu hayatında bulunan bir kamu çalışanı olarak bu durumu bizatihi görmüş ve yaşamış bulunmaktayım.

                Çözüm; nitelikli memur, verimli çalışma, değer üretme, “adama göre iş değil, işe göre adam” ve PERFORMANSA GÖRE MAAŞ  sistemidir

                Ayrıca, kamu çalışanlarının ( işçi ve memur) siyasetten uzak olmaları, siyasetin kamu çalışanları üzerinden elini çekmesidir.

                Birde, sendikaların sadece kamu çalışanlarına devletten bir şeyler koparma peşinde olmamaları, verimlilikleri üzerinde de etkin olmaları, verimli olmayanlara sahip çıkmamalarıdır.

                 Bir diğer mühim husus ta; “GÖREVDEN ALINAN KAMU YÖNETİCİLERİNİN, EN ALTTAKİ ŞUBE MÜDÜRÜNDEN, EN ÜSTTEKİ DAİRE BAŞKANI, MÜDÜR, GENEL MÜDÜR, VALİ VE BENZERİ TÜM KADROLARIN OTURTULDULMAMASI, ÇALIŞMADAN MAAŞ VERİLMEMESİ, MUTLAKA BİR VAZİFEDE DEĞERLENDİRİLMESİ VE EMEKLİLİĞİ O KADRODAN OLSA BİLE, GÖREVDEN ALINDIKTAN SONRA O KADRODAN MAAŞ ALMAYA DEVAM ETMEMESİ, TORBA KADROYU BIRAKIP, MÜKTESEP KADROSUNA DÖNDÜRÜLMESİ GEREKMEKTEDİR.

               Bu konuda büyük bir atıllık, israf ve verimsizlik mevcuttur.